изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 15:58 EEST
Чист късмет спасил Алексей Петров от гранатомета на украинските килъри!    
Новини Четиримата украинци, наети да ликвидират бизнесмена Алексей Петров, са стреляли с гранатомета под грешен ъгъл. Това е единствената причина Петров да оцелее, въпреки че извършителите са изключителни професионалисти, някои от които с военна подготовка. Това стана ясно от пресконференцията на заместник-главния прокурор Борислав Сарафов във връзка със случая от 29 октомври 2015 г.

Както БЛИЦ съобщи, килърите са били наети срещу 200 000 евро. Те са планирали професионално нападението в продължение на година и половина. Стреляли са с два български гранатомета, изнесени за Съветската армия.

По думите на Сарафов, наемниците стреляли под грешен ъгъл, а набелязаните жертви оцеляват на „чист късмет”. Извършителите оставят ДНК и други следи.

Заедно със Сарафов за работата по разкриването на неуспешния атентат говориха градският прокурор на София Христо Динев, главният секретар на МВР Георги Костов и директорът на СДВР Младен Маринов, съобщава „Правен свят”.



От изявленията им стана ясно, че Роман Логвиненко е организирал покушението срещу Алексей Петров и има обвинение за подбудител и помагач. Според прокуратурата Логвиненко умишлено е склонил (чрез даване на наставления и разпореждания да се организира убийството на Петров, както и чрез обещаване на материална облага - 200 000 евро) Темпински, Чорний и Балков умишлено да умъртвят Алексей Петров и умишлено е улеснил извършването на престъплението, като е набавил парични средства и оръжията за използване на престъплението, давал е съвети и разяснения, организирал е следенето на жертвата и е набавил леките автомобили за неговото извършване.

Йевен Балков е обвинен като помагач – той давал съвети и разяснения и е участвал е в следенето на Петров.

Преките извършители са Максим Чорний и Артьом Темпинский. Те са обвинени в опит умишлено да умъртвят Алексей Петров и шофьора му Стефан Борисов по начин и средства, опасни за живота на мнозина, като са произвели изстрели с два броя гранатомети РПГ-22 към лек автомобил марка "Mercedes S500Gard", в който са пътували Петров и Борисов. Деянието е извършено предумишлено, но въпреки че е довършено, не са настъпили предвидените в закона и исканите от дееца общественоопасни последици от това престъпление, тъй като автомобилът е бил брониран и снарядите не са проникнали в него, обясни прокурор Сарафов.

Засега обаче единственият задържан е Логвиненко, а останалите днес са били обявени за издирване с червена бюлетина. За тримата "липсващи" съучастници е издадена европейска заповед за арест и имената им са пуснати и в Шенгенската информационна система. За тях Сарафов каза: "Това са хора, които са подготвени да убиват, ходещи оръжия".

Освен това в цялата схема не се съобщава за мотив и поръчител на престъплението, а зам.-главният прокурор само намекна, че не е в интерес на разследването да бъдат огласени предположенията в тази насока.

По думите на заместник-главният прокурор, Петров и шофьорът му са оцелели „на чист късмет”. Сарафов отхвърли тезата, че не е имало взрив, защото е стреляно твърде от близо по колата. Според него, причината Алексей Петров да избегне смъртта е, че ударната вълна от взривените снаряди е минала покрай бронираното стъкло. „Няколко градуса по обратен наклон и щеше да има жертви, все пак с тези оръжия се взривяват танкове”, каза той.

И той, и главсекът на МВР обърнаха специално внимание на "пълната конфиденциалност", която са пазили разследващите по случая. И наблягаха на професионализма на прокурорите и полицаите, разкрили случая, в което оказа се са помагали и от ГДБОП, и ДАНС. "Тази екипност и конспиративност ни позволиха да съберем доказателства в пълен обем", каза Сарафов. Той посочи, че е намерено ДНК на извършителите по самите гранатомети, както и по други вещи, които са ползвали в България. По делото има двама свидетели. Единият е мъжът, в чийто дом за живели украинците, докато са били в България. Свидетелите вече са със сменени имена и местожителство и им е назначена физическа охрана.

Екипът от килъри бил събран специално от Логвиненко и доведен в България за задачата да бъде убит Петров. Гранатометите са произведени в България за Съветската армия, а след това са внесени отново незаконно у нас. Разследващите знаели от кого, кога и как, но отказаха да го съобщят.

Освен това по думите им наградата от 100 000 долара, която обяви Алексей Петров за информация по случая, не е дала тласък на разследването, което въобще не е ползвало данни, събрани от Петров.  http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Чист късмет спасил Алексей Петров от гранатомета на украинските килъри! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди