изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 04:06 EEST
МАТОЧИНАТА Е ПОСЛЕДНИЯТ ХИТ СРЕД ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ    
ЗемеделиеВ последната година-две се отчита завишен интерес към маточината, като етерично-маслена култура, съобщи в Добрич Методи Стефанов – директор маркетинг и суровини в „Интермед 1“ - фирма, производител на биологично отгледани етерично-маслени култури и дестилерия за производство на етерични масла от тях.

Досега в страната с маточина са заети 1000 дка, като прогнозата е до края на тази година площите с маточина в страната ще стигнат 3 хиляди дка, а до 2017 г. – 7-8 хиляди.
Изкупната цена на маслото от маточина миналата година е била 3000 лв. за килограм. Средно от декар пък се добива между 800 грама и 1.5 кг масло.
Стефанов прогнозира увеличение на площите, засети с етерично-маслени култури. Причината е, че доходността от тях е много по-висока от тази в зърнопроизводството.
Миналата година площите с лавандула в страната са били 40 хил. дка. Тази година се очаква да се увеличат. Средният доход от 1 дка лавандула е 350 лв., при разход от 100 лв. Според Стефанов, първоначалната инвестиция в 1 дка насаждения лавандула е около 400 лв., а при маточината инвестицията за такава площ е в размер на 600-700 лв.
Миналата година лавандуловото масло е изкупувано у нас на цена от 120-130 лв. за килограм средно, като добивът средно от декар е бил 10-15 кг масло.
Сред сериозните проблеми в сектора е работната ръка, тъй като етерично-маслените култури се обработват ръчно. НДТ


 


Сходни връзки

МАТОЧИНАТА Е ПОСЛЕДНИЯТ ХИТ СРЕД ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди