изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:18 EET
ТРИ ГОДИШНИНИ ЩЕ ЧЕСТВАТ ВЪВ ВАСИЛЕВО, СВЪРЗАНИ С ВАСИЛ КОНТАРОВ    
История Поколенията се прекланят пред заслугите му

    През тази година се навършват три важни годишнини, свързани с героичния живот на достойния син на България, родолюбеца и непокорния патриот Васил Драганов Контаров (Комитата) – 165 години от рождението му, 105 години от неговата гибел и 115 години откакто село Василево носи неговото име.
    Комитата Васил Контаров е роден през 1851 г. в Котел и от дете е закърмен свято да обича и пази своята родина. Когато бил 21-годишен, в дома на фамилията му Васил Левски учредява Котленския революционен комитет. Година по-късно заминава за Румъния и се присъединява към българските емигранти. На 25-годишна възраст участва в Сръбско-турската война в състава на ІІІ рота на Руско-българския батальон. Още при обявяването на Руско- турската война и свикването на българското опълчение, Васил Контаров е сред онези 6 000 българи, които се заклеват пред Самарското знаме да се бият на живот и смърт за свободата на родината си. От 1 май 1877 г. до 11 юни 1878 г. е в състава на ІV дружина на българското опълчение и взема активно участие в Шипченската епопея. За проявен героизъм е награден с “Кръст за храброст” и много други бойни отличия.
    Неговите потомци и днес разказват, че бил изключително горд и справедлив българин. За хората от района на някогашното село Курдуман е бил достоен пример за родолюбие, честност и скромност. Те се прекланяли пред неговите заслуги за освобождението на България, търсели съвети в добри и трудни дни. Не случайно още приживе решили новото име на Курдуман да е Василево, в чест на патриота Васил Контаров. Официално село Василево носи името си с указ №462 на княз Фердинанд от 21 декември 1906 г.
    В продължение на 10 години живият патрон на селото с нищо не се възгордял, никога не е вземал еднолични решения и винаги се стремял безкористно да помага на хората. Неговото име завинаги остава символ на родолюбието, патриотизма и принципността.
    Васил Контаров се заселил със семейството си в Курдуман. Като бивш опълченец е оземлен с указ №254 от 7 юни 1880 г. Имал три деца – две дъщери и един син. Той е оставил незаличима диря както за развитието на селото, така и на нашия добруджански край.
    Непокорството пред поробителите обаче коства живота му. По време на окупацията на Южна Добруджа от румънците имал големи спорове с румънския чифликчия Флореску, който често безнаказано безчинствал в района. Комитата не можел да се примири с ограбването и унижението на българите и открито се борел за справедливост. До 28 август 1916 г., когато бил откаран в гората край чифлика Малка Калина и застрелян. В паметта на поколенията е останал споменът, че три дни вярното му куче Караман е пазело трупа на стопанина си. Първо бил погребан в гробището на село Калина, а след това костите му са преместени във Василево.
    През 1978 г. костите на достойния българин, патриот и родолюбец бяха преместени в Алеята на опълченците във Военното гробище в Добрич. Неговият гроб е първият. В Алеята на опълченците са погребани и костите на Станьо Милев от Краище, Иван Куманов от Росица и Петър Алексиев от Градини.
    На 2 юни 2007 г. в центъра на село Василево тържествено бе открит внушителен паметник на героя Васил Контаров. Едва ли някога на селския площад са се събирали толкова много граждани. Това беше ден за поклонение и радост, но и за равносметка как трябва да живеем като истински българи. Не е случаен фактът, че събитието се състоя точно в Деня на Ботев и падналите за свободата и независимостта на България.
    Скулптор на композицията е Альоша Кафеджиев, архитект Стефан Петров, а изпълнител Валентин Христов. Средствата за паметника са осигурени от Община Генерал Тошево, кметството във Василево, Веселин Комитов и родственици на Васил Контаров - Комитата. Изработен е от мраморна мозайка и бронз. В горната част е разположен бронзов бюст на поборника за независимостта на България. Под него е монументалната пластика на Самарското знаме, а в долната част е надписът “Васил Контаров – Комитата (1851-1916). Най-долу са монтирани бронзови бойни отличия, с които е награждаван.
    Паметникът бе осветен лично от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. Вече девет години признателните поколения отдават своята почит и се прекланят пред живота и делата на героя Васил Контаров. Не може да има никакво съмнение, че така ще бъде и занапред, защото за героизма и справедливостта давност няма.
Дяко ДЯКОВ
                                                          


 


Сходни връзки

ТРИ ГОДИШНИНИ ЩЕ ЧЕСТВАТ ВЪВ ВАСИЛЕВО, СВЪРЗАНИ С ВАСИЛ КОНТАРОВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди