изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 05:38 EEST
РАСТЕ БРОЯТ НА ПОКОСЕНИТЕ ОТ ОСТРИ РЕСПИРАТОРНИ ЗАБОВЯЛАНИЯ    
НовиниПрез последните седмици в Добрич нараства интензитетът на регистрираната заболяемост от остри респираторни заболявания /ОРЗ/, съобщават от Регионалната здравна инспекция.


Както НДТ писа, за периода 18-24 в сентинелно наблюдаваните практики за първична медицинска помощ са регистрирани 82 заболели, заболяемостта е 93,42 на 10 000, а от 25 до 31 януари - 93 заболели, заболяемост 105,95 на 10 000, при средна за страната 130, 37 на 10 000. Само през първите четири дни на тази седмица - 1-4 февруари, са съобщени 73 заболели от ОРЗ, заболяемостта е 83,16 на 10 000. Водеща е възрастова група 0-4 години, следвана от 5-14 години. Данните са регистрирани чрез Интернет базираната информационна система за сентинелен надзор на грип и ОРЗ в България - www.grippe.gateway.bg.
Продължава ежедневното проследяване интензивността на епидемичния процес. Поддържа се постоянна връзка с амбулаториите за първична медицинска помощ. Създадена е организация и са осигурени проби от заболели пациенти, прегледани амбулаторно с респираторни заболявания за изследване в Националната референтна лаборатория в НЦЗПБ с оглед проследяване циркулацията на грипни вируси сред населението.
От изпратените от МБАЛ-Добрич, проби на лекувани в лечебното заведение пациенти са получени данни за 4 положителни резултата за грипен вирус тип А H1N1, или свински грип. Проследява се ежеседмично ситуацията в лечебните заведения за болнична помощ относно хоспитализирани пациенти с усложнения след ОРЗ и грип.
От РЗИ препоръчват общи профилактични мерки - подобряване отоплението на помещенията, намаляване запрашеността, осигуряване на редовно проветряване и текущо почистване в детските, учебните, социалните и лечебните заведения (включително текуща дезинфекция, където е необходимо).
Грипните вируси се разпространяват от човек на човек предимно при кашляне и кихане. Човек може да се зарази и при контакт с повърхности, които са заразени от пръските, отделени при кашляне и кихане от болни лица чрез докосване след това на очите, носа или устата си. Тъй като някои вируси и бактерии могат да преживеят два и повече часа върху повърхности като дръжки на врати, плотове и др., честото измиване на ръцете спомага за намаляване на възможността за заразяване от повърхности. Както и при другите заразни заболявания, една от най-важните предпазни мерки е спазването на хигиена и особено честото и внимателно измиване на ръцете със сапун и вода. При липса на условия за миене може да се използват влажни хигиенни кърпички за ръце, както и дезинфектанти за ръце на алкохолна основа. Специалистите препоръчват избягване на контактите с видимо болни хора и при поява на симптоми своевременно да се потърси медицинска помощ, като се избягва самолечението. НДТ


 


Сходни връзки

РАСТЕ БРОЯТ НА ПОКОСЕНИТЕ ОТ ОСТРИ РЕСПИРАТОРНИ ЗАБОВЯЛАНИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди