изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-07-04 @ 17:31 EEST
ДОЖИВЯХМЕ И ТОВА: РИО В ДОБРИЧ ПРЕДЛАГА ЗАКРИВАНЕ НА ПАРАЛЕЛКА В ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ    
ОбразованиеПаралелката по немски език е най-желаната сред учениците в Добрич и приемът в нея е с най-висок бал

Проектът за план-прием за учебната 2016/2017 г. предвижда закриване на една паралелка по немски език в Езикова гимназия "Гео Милев". Предложението е на Регионалния инспекторат по образование.
Мотивът да се предложи закриване на паралелка е намаляващият брой деца, които завършват 7 клас.
Директорът на гимназията Милена Иванова коментира пред НДТ, че в немските паралелки приемът е с минимален бал от 28-29 точки, което, за град, като Добрич, е много добър резултат. „Много сме притеснени, защото една от най-желаните паралелки пада”, коментира директорът. Тя припомни, че в немските паралелки се влиза и с най-висок бал.
Към момента в гимназията има две паралелки с английски език, три - с немски, и една – с френски. Припомняме, че само преди година Иванова бе поискала разкриване на седма паралелка в гимназията, но това не бе прието. Сега дори се налага да се закрие една от най-желаните паралелки – тази с изучаване на немски език, която дава на завършващите я и възможност да получат немски дипломи.
Макар запазването на шестте паралелки да е имало подкрепата от община Добрич, от областния управител, работодателски организации, ПК по образование в Общинския съвет, предложението, което РИО ще внесе в Министерството на образованието предвижда съкращаване на една паралелка.
Милена Иванова коментира, че не би било удачно да се закрие паралелката по френски език, тъй като тогава децата от областта няма да имат възможност да изучават този език и биха се насочили към други градове.
Според нея, ако, чрез закриване на паралелка в езиковата гимназия, се цели да се осигурят ученици за професионалните гимназии, то това едва ли ще се случи. По-вероятно е децата да отидат да учат във Варна или другаде.
Езикова гимназия „Гео Милев” и миналата година бе сред ТОП 100 в страната по резултати от матурите по български език и литература. Средният успех бе 5,246, получен от оценките на 176 зрелостници. Тя бе на 38 място в страната. На матурата по физика със среден резултат 6.00. На матурата по английски език ЕГ „Гео Милев” бе на 38-о място със среден успех на 82 ученици 5,562. Езикова гимназия се нарежда 24-та в страната по резултатите от матурите по немски език, положени от 37 абитуриенти, - 5,463, както и по френски език със средна оценка 4,875.
Предстои проектът за план-приема да бъде представен в Министерството на образованието и науката за утвърждаване. НДТ


 


Сходни връзки

ДОЖИВЯХМЕ И ТОВА: РИО В ДОБРИЧ ПРЕДЛАГА ЗАКРИВАНЕ НА ПАРАЛЕЛКА В ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди