изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 05:30 EEST
ПРЕДСТАВИХА ПЪРВАТА У НАС КНИГА ЗА ИСТОРИЯТА НА ПОЖАРНАТА    
Култура Авторът й Георги Казанджиев е отличен с приз за съществен принос за развитието на противопожарното дело от главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"

Книгата "Пожарното дело в Добричка област" на Георги Казанджиев бе представена в петък. Присъстваха кметовете на Добрич Йордан Йорданов и на община Добричка Тошко Петков, областният управител Детелина Николова, директорът на дирекция "Оперативни дейности" при главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" старши комисар Красимир Шотаров, настоящи и бивши огнеборци, граждани. Директорът на регионална дирекция "ПБЗН" комисар Дирин Димитров съобщи, че Георги Казанджиев ще получи специален приз от главна дирекция "ПБЗН" при връчването на годишните награди "Пожарникар на годината 2015" на 9 февруари. Отличието е в специален раздел и е за съществен принос за развитието на противопожарното дело.
Книгата "Пожарното дело в Добричка област" бе представена от о. р. полковник Севастиян Добрев. Той подчерта, че това е първото издание на такава тематика не само в Добрич, а и България. Стана ясно, че книгата съдържа 300 страници, от които над 30 са снимков материал. Полк. Добрев посочи, че с "Пожарното дело в Добричка област" спокойно може да се защити дисертация. Тоя нарече пожарникарите "Рицари на честта" и сподели, че  от страниците на книгата прозира уважението на автора към тях. Всички деца желаят да станат пожарникари, вие давате добър пример, каза кметът на Добрич Йордан Йорданов. Той благодари на Георги Казанджиев за това, което прави за Добрич и България. Поздравителен адрес връчи областният управител Детелина Николова. Тя сподели, че вероятно това е първата част на книгата, защото в разговори с хора, работили в системата, тя разбрала, че има още много факти, снимки, спомени. Голяма благодарност на Казанджиев от свое име и от името на колегите си изказа комисар Дарин Димитров. В знак на благодарност за положения труд той му връчи плакет.
"Това е един безвъзмезден труд. Георги Казанджиев написа историята на нашата професия. Той вече говори с езика на огнебореца". Това каза бившият директор на регионална дирекция "ПБЗН" о. р. полковник Димчо Симеонов, който е консултант на книгата. Пред присъстващите Симеонов сподели, че в изданието са описани и най-големите пожари, възникнали в Добричка област. Единият от тях е този в газовия фонтан край Дуранкулак през 2008 година, при който е можело да има много жертви. В продължение на две денонощия в гасенето му на смени участват почти всички огнеборци от областта. Пожарът е овладян без допълнителна помощ. Това е бил вторият такъв инцидент в България. При първия - преди много години в Плевенско, е имало помощ и от чужди страни. Друг сериозен пожар е в "Клис олио" през 2007 година, когато загиват двама работници. С риск на живота си огнеборците предотвратяват взрив. Книгата разказа и за пожарите на 5 юли 2007 година - точно в деня, в който огнеборците честват професионалния си празник. Заради високите температури и продължителното засушаване бушуват 20 пожара, а за цялото денонощие са рекордните 46. Посочен е и пожар в ПЖК "Родопа", при който Добрич е спасен от обгазяване.
Хан Крум е първият български владетел, който е написал закон за борба с огъня, сподели авторът на "Пожарното дело в Добричка област" Георги Казанджиев. Като друго любопитно той посочи факта, че авторът на "Рибен буквар" Петър Берон е един от създателите на съвременната наука за гасене на пожар. Казанджиев разказа, че първоначално книгата е трябвало да бъде 150 страници, но после са се увеличили на 200, след това на 300. По думите му, тя е можело да бъде два пъти по-голяма, тъй като след напечатването й продължава да получава материали. Авторът благодари на консултантите си о. р. полк. Димчо Симеонов и гл. инспектор Тихомир Катраджиев и на комисар Дарин Димитров - за оказаната изключителна помощ при написване на книгата, както и на съпругата си - която понякога го е поправяла и е допринесла за доброто й подреждане. НДТ 

 


Сходни връзки

ПРЕДСТАВИХА ПЪРВАТА У НАС КНИГА ЗА ИСТОРИЯТА НА ПОЖАРНАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди