изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 11:29 EEST
К......И ПИРУЕТИ: Меркел и Давутоглу поискаха помощ от НАТО срещу Русия и бежанците    
По света Турция и Германия ще поискат помощ от НАТО за охрана на турското крайбрежие и овладяване на бежанския поток, както и за наблюдение на границата със Сирия и в Егейско море заради руските въздушни удари в региона. Това стана ясно от съвместна пресконференция на турския премиер Ахмет Давутоглу и Ангела Меркел, по време на посещението на канцлера в Анкара. Визитата на Меркел в Турция е втора само в рамките на три месеца.

Берлин и Анкара са притеснени от руските въздушни удари в региона. Освен това те са постигнали съгласие да предприемат стъпки за спиране на потока от бежанци от Сирия, включително съвместна дипломатическа инициатива за прекратяване на кланетата в Алепо.

Меркел заяви, че е не просто смутена, а ужасена от страданията в Сирия, причинени от руските удари там. „През последните няколко дни ние бяхме не просто смутени, но ужасени от това, което беше причинено като човешко страдание на десетки хиляди души от бомбардирането – основно от руска страна“, заяви тя на съвместна пресконференция с Давутоглу, цитирана от в. „Хюриет“.

Не може да се очаква Турция сама да поеме цялата тежест с мигрантите, изтъкна Давутоглу и добави, че 30 хиляди сирийски бежанци са се струпали на границата с Турция. Страната ще приеме почти 30 хиляди души от Сирия, които са на границата, „когато е необходимо”, каза Давутоглу като допълни, че въздушните удари на Русия не трябва да бъдат толерирани с идеята, че Анкара ще приема бежанците. Последното развитие в Сирия е опит да се окаже натиск върху Турция и Европа по мигрантския въпрос, убеден е той.

От думите му стана ясно, че Анкара ще информира Брюксел следващата седмица за първоначалните планове след получаването на 3 милиарда евро финансиране от ЕС, целящо спиране на рекордния поток от мигранти. До момента Турция е приела 2,7 милиона мигранти.

Турция и Германия, по думите му, са постигнали съгласие да предприемат стъпки за спиране на потока от бежанци от Сирия, включително съвместна дипломатическа инициатива за прекратяване на кланетата в Алепо. „Де факто Алепо е под обсада. Ние сме на ръба на нова човешка трагедия”, допълни Давутоглу.

На свой ред Меркел коментира, че „агресията (в Сирия – бел. ред.) трябва да престане възможно най-скоро“ и добави, че руските действия са в противоречие на резолюция на ООН. Канцлерът поясни, че Турция и Германия ще притиснат всички в ООН да спазват прокарана през декември 2015 година резолюция, която призовава всички страни да прекратят без отлагане атаките по цивилното население. Двамата лидери призоваха още за създаване на безопасни миграционни маршрути до Европа.  http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

К......И ПИРУЕТИ: Меркел и Давутоглу поискаха помощ от НАТО срещу Русия и бежанците | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди