изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 02:47 EEST
ГЕОРГИ КАЗАНДЖИЕВ НАПИСА КНИГА СА 48 000 БОЖЕСТВА В 14 800 СТРАНИЦИ    
КултураКнига за 48 000 божества, изследвани от него, написа добричкият автор Георги Казанджиев. Книгата е с наименованието "Божества. Богове. Богини" и е 14 800 страници. За издаването й ще са необходими около 60 000 лева.

Казанджиев разказа, че проучва божества от 50 години, откакто е започнал активната си дейност. Той е събрал информация за още 2-3 000 божества, но не е намерил време да ги регистрира. Според автора, книгата ще е най-големият труд, издаван на тази тема до момента. Като пример посочи Английската голяма енциклопедия, в която има данни за около 2000-2100 божества. "Аз лично я имам на дискове и съм я изследвал", каза Казанджиев.
С най-много божества - над милион, е японската митология, сочат проучванията на добричлията. Той обяснява, че в Страната на изгряващото слънце всяко семейство си има параклис и божество. Българската митология пък е с най-малко. "В моите издирвания съм открил над 120 прабългарски божества, които са от най-дълбока древност", сподели Георги Казанджиев. Той обясни, че традицията е била три дни преди празника на всяко божество и три дни след това да не се воюва. Тъй като били толкова много, почти през цялата година не се е воювало. Тогава се е намерил човек или божество, което инкарнирало всички тези 125-126 прабългарски божества в едно. "Казва се бог Тангра, буквално бог Небе. Той е монотеист, едно божество. За разлика от всички други божества, които вкарват мъртвите след като починат в Тартар, бог Тангра взема своите мъртви и ги слага от дясната си страна. Което пък идва да покаже, че в момента, когато другите се създават, българите са изминали своя път по нанадолнището и са вече свише", смята авторът. За гърците пък споделя, че въпреки че се хвалят, че имат много божества, нито едно не е тяхно, а са взаимствани. "Тяхната столица се казва Атина, но богинята Атина е от 18-метрова златна статуя, открита в Египет, около 1000 години преди гръцката цивилизация", категоричен е добричлията. Проучванията показали също, че богините са много по-малко от боговете - около 10 процента. Най-много богини имало в индийската и гръцката митология. "За отбелязване е, че съм изследвал богини, които са били много по-жестоки от боговете. Защото те просто са държали за запазване на нацията", споделя авторът.
Георги Казанджиев се надява книгата "Божества. Богове. Богини" да види бял свят след две години. "Това ще е смисълът на живота ми", споделя той. НДТ


 


Сходни връзки

ГЕОРГИ КАЗАНДЖИЕВ НАПИСА КНИГА СА 48 000 БОЖЕСТВА В 14 800 СТРАНИЦИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди