изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 02:38 EEST
ДАРИТЕЛИ НАСТРЪХНАХА ЗАРАДИ НЕПРЕДАДЕНИ ПАРИ, СЪБРАНИ ЗА БОЛЕН МЛАД МЪЖ    
Общество С молба за съдействие към редакцията на в. "Нова добруджанска трибуна" и сайта ndtnews.hopto.org се обърнаха жители на балчишкото село Оброчище. Те алармираха, че директорът на СОУ "Христо Ботев" в селото Росица Тодорова месеци наред държи средства, набрани за рехабилитация на техния съселянин Димитър Стоев. Пред НДТ хората разказаха, че през лятото на 2014 година Митко, който е студент в Нов български университет, е на практика във Франция. В августовски ден отива с приятели на плаж. Докато е в морето претърпява инцидент, губи съзнание, остава под вода, приятелиште му го спасяват. Откаран е в болница и в продължение на 8-9 месеца е в различни лечебни заведения във Франция. Въпруки усилията на лекарите очабе младият мъж остава напълно еподвижен.

Още докато Димитър Стоев е във Франция, към Росица Тодорова се обръща Славянка Стамова - директор на франкофонската програма по туризъм на НБУ в Албена, с молба за набаране на средства, необходими за рехабилитация. В края на 2014, началото на 2015 година в СОУ "Христо Смирненски" в Оброчище се провежда благотворителен базар. Родители, учители, персонал, ученици изработват кулинарни изделия, продават ги и така събират пари за Митко. Набрани са малко над 4000 лева. Според Димитър Стоев, тези пари още не са предадени за рехабилитацията му. Миналата вечер той сподели това в затворената група "България, Оброчище, Текето" във Фейсбук и това разбуни духовете и дарителите - тези, които са се включили в базара, настръхнаха. Ето какво сподели Митко /публикуваме със съкращения/: "Здравейте, приятели. Както много от вас знаят в СОУ “Христо Смирненски“ се събираха пари за моята рехабилитация. Проблемът е, че тези пари не стигнаха до мен. Когато се върнах от Франция, майка ми се свърза с директорката на училището, за да ни даде събраните средства, тогава отговорът беше: “Аз ще ви се обадя“. Минаха ден, два, седмица - нищо! При повторен опит за контакт с нея - не отговаря на обаждания и не ни допускат в училището за лична среща. Информирахме кмета г-н Караджов, той се свърза с нея, отговорът беше: “Те са в банката на влог“... И така, следващото оправдание беше че не е дошла датата на падежа на влога и не може да ги изтегли. След това била в София за няколко дни... след това беше в отпуск... И преди около 2 седмици ни уведомиха че на 25 януари ще ги изтегли и ще ни ги даде. Но няколко дена преди 25-и въпросната директорка събрала учителите и им казала, че е дала парите на г-жа Стамова още тогава - когато са ги събрали, и че те на са били при нея! Все пак решихме да изчакаме до края на месеца, белким ги даде, но уви..." Митко разказва още, че във вторник с Росица Тодорова е разговаряла сестра му, на която директорката казала, че е дала парите на родителите им. После пък посочила, че ги е раздала с решение на Педагогически съвет на дете, на което е правена операция. "Приятели, кажете какво да правя? Моля, споделете, да могат всички да разберат какъв “човек“ управлява училището ни!", така завършва поста си Митко. След написаното от него следват множество гневни коментари, сред които: "Това си е за прокурор!", "Трябва да я осъдим", "По-подла постъпка от тая не съм виждала", "Ами съберете се цялото село и я изметете", "Точно това трябва да направим, цялото село дадохме пари" и т. н. Пред НДТ възмутени хора от Оброчище споделиха: "Как ще си пускаме децата на училище? Един учител трябва да е будител!"
В разговора в групата във Фейсбук се включва и директорът на франкофонската програма по туризъм на НБУ в Албена Славянка Стамова. "Бях поканена от г-жа Тодорова на Педагогически съвет, по времето, когато Митко още беше във Франция, за да ми се предадат събраните пари от благотворителния базар, организиран в нашето училище в помощ на Митко - разказва тя. - Предложих и се гласува решение от всички парите да се използват за неговата рехабилитация, след завръщането му, тъй като по време на лечението във Франция всички разходи бяха поети от тяхната здравна система и помощта на студентите ни. След гласуването с г-жа Тодорова в нейния кабинет направихме приемателно-предавателен протокол и оставихме парите на съхранение в тяхната каса". По-нататък Стамова споделя, че веднага е уведомила Митко и майка му за решението и събраната сума и те благодарили на всички родители, деца, учители и персонал за оказаната подкрепа. Директорът на франкофонската програма разказва, че междувременно за Димитър е закупено специално легло, поръчано от нея и авансово платено от г-н Караджов, тъй като директорката е отсъствала по това време. За покупката на леглото майката на Митко пазела фактурата, тъй като Стамова й обяснила, че при приемането на парите по предадения от нея протокол, тя трябва да извади тази сума и получи остатъка. "На постоянните ми запитвания дали са получили парите отговорът беше отрицателен, тъй като среща с директорката не можа да се проведе по редица причини - отсъствия, отпуски, събрания - разказва още Стамова. - За това лично аз съм уведомявала г-н Караджов, с молба за съдействие, той също се опитваше да реши проблема. Трябва също и да знаете, че първо леглото беше платено от събраните в училището пари, но след множеството призиви, които съм отправяла за помощ на Митко, негов приятел - Мирослав, се отзова веднага и занесе също лично на майката на Митко пари за леглото, за да не губят от финансовите възможности за по-късна рехабилитация". Директорът на франкофонската програма споделя, че е правила и прави всичко и до този момент за Митко, без никаква корист, с изключителна загриженост и може да се каже - майчина обич. "Благодаря още веднъж на Всички, които не останаха безпричастни към неговия проблем и продължават да му помагат. А проблемът с директорката остава на нейната съвест и отговорност! Аз не съм човекът, който може да я съди и оценява", пише Стамова. И завършва с думите: "Аз вечер спя спокойно и с чиста съвест!!!"
Днес случаят ще се реши, сумата ще бъде предадена на майката, каза за НДТ кметът на Оброчище Данаил Караджов, когото потърсихме за коментар. "Някои неща не се отчитат - посочи кметът. - Директорката направи невъзможното да се проведе този базар. Два пъти идваха от ХЕИ и искаха да го затварят".
Събраната сума от базара бе 4 013 лева, каза за НДТ директорът на СОУ "Христо Смирненски" Росица Тодорова. Тя разказа, че на Педагогически съвет е поканила Славянка Стамова, съставен е протокол и е решено парите да се съхраняват в касата на училището. Според Тодорова през пролетта на 2015 година е закупено легло за 1 800 лева, фактурата е предадена на майката на Митко. "Разговарях с майката, че след като намери рехабилитатор ще се сключи договор и парите ще се предадат на него - разказа директорката. - Майката ги искаше за дограма". Росица Тодорова отрича да е казвала на сестрата на Митко, че е дала парите на родители им, както и че някога са били на влог. Директорката разказа, че част от тях - 360 лева, с решение на Педагогическия съвет са дарени на друго дете от училището, на което е предстояла спешна операция. "Сметнахме, че е редно да вземем такова решение след като приготвихме толкова много неща за базара", каза тя.
Парите са в касата на училището - 1 853 лева, очаквам днес майката на Митко, за да й ги предам, дори ще ги закръглим на 1 900 лева, каза Росица Тодорова. И допълни: "Нека майката да си вземе парите, да си обзаведе къщата и да не си лекува момчето". НДТ




 


Сходни връзки

ДАРИТЕЛИ НАСТРЪХНАХА ЗАРАДИ НЕПРЕДАДЕНИ ПАРИ, СЪБРАНИ ЗА БОЛЕН МЛАД МЪЖ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди