изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 16:32 EEST
Историческо: Папата и московският патриарх се срещат след 1000 години схизма    
По света Главата на Римокатолическата църква и патриархът на Москва и цяла Русия Кирил ще се срещнат на 12 февруари на летището в Хавана. Това е първата подобна среща след схизмата от 1054 година. Гоненията на християните в Близкия изток ще бъде централна тема, съобщава БНТ.

До историческата среща се стига след две години тайни преговори.

Двамата духовни водачи ще подпишат декларация и ще разговарят с кубинския президент Раул Кастро.Текстът на декларацията е бил съгласуван на 10 февруари вечерта. За среща между руски патриарх и водача на католиците се говори още през 1996-97 година. Тогава обаче разговорите са отменени от Москва.

Патриарх Кирил заминава на обиколка в Латинска Америка, папа Франциск спира в Куба на път за в Мексико. Изборът на мястото на срещата им свидетелства за желанието на двете страни то да бъде максимално неутрално. Един от нерешените въпроси между двете църкви е този за униатската църква в Украйна - тя спазва православните обреди, но признава върховенството на папата.

Кирил е ръководил дълго време дипломацията на Патриаршията. Той е син и внук на свещеници. Познава добре трудните отношения с другите вероизповедания и особено с Ватикана.

Аржентинският папа пък добре познава руската литература и духовност. Светият отец смята писателя Фьодор Достоевски за „учител на човечеството и велик хуманист”.

Кремъл не участва в подготовката на историческата среща, заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков. Неофициално се знае, че тя е насърчена от руския президент Владимир Путин.

Първата среща между папа и патриарх след схизмата е тази между Павел Шести и Константинополския патриарх Афинагор през 1964 година на втория Ватикански събор. http://www.blitz.bg
Vaticana 12Vaticana 05Vaticana 02Vaticana 13
 


Сходни връзки

Историческо: Папата и московският патриарх се срещат след 1000 години схизма | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди