изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-07-04 @ 17:00 EEST
ПРОЕКТ ОСИГУРЯВА ПОДКРЕПА ЗА ДОСТОЕН ЖИВОТ НА 60 ЖИТЕЛИ НА ОБЩИНА КРУШАРИ    
НовиниС новия си проект „Подкрепа за достоен живот“ Община Крушари ще осигури за 60 нуждаещи се домашни помощници и лични асистенти за срок от 21 месеца. Проектът бе представен на пресконференция в присъствието на зам.-кмета Видин Каракашев и кметове и кметски наместници. Ръководител на проекта е Веселина Иванова.

Тя посочи, че проектът цели подобряване качеството на живот и на достъпа до услуги за социално включване в отговор на комплексните потребности, включително и здравни, на хора с увреждания и хора над 65 години с частична или пълна невъзможност за самообслужване. За тях ще се осигури грижа в семейна среда и ще бъдат създадени условия за ефективно упражняване на правото им на независимост и социално включване за намаляване на риска от зависимост от институционален тип грижи. Проектът ще даде възможност на минимум 40 лица да получат услугата „ Домашен помощник“, а други 20 – „Личен асистент“. Ще бъдат включени общо 15 лица с увреждания и хора над 65 години с невъзможност за самообслужване, които са имали личен асистент по приключил проект. Ще бъдат обхванати и 5 нови лица.
Според ръководителя на проекта, около 30 % от жителите на общината отговарят на условията да получат такава подкрепа. Показателен е фактът, че вече има подадени 50 заявления от желаещи да имат домашни помощници, както и 30 кандидати да изпълняват такива функции. Приемането на заявления стартира на 1 февруари и приключва днес. Приемът на документи за лични асистенти ще се проведе от 1 до 12 март.
Целта на проекта е да се осигурят интегрирани социални услуги - рехабилитация, медицински услуги, психологическа подкрепа за потребителите и персонала, зает с предоставянето на социални услуги, в дома на потребителя и в Звеното за предоставяне на почасови услуги в домашна среда.
Освен това, ще се осигури и заетост на 40 жители на общината. От тях 20 ще бъдат наети за домашни помощници, а други 20 – за лични асистенти. По този начин се очаква да се намали безработицата в общината, която традиционно е висока.
Звеното за почасово предоставяне на услуги ще включва социален работник, рехабилитатор, медицински специалист, домашни помощници, лични асистенти и шофьор. Базирано в сграда на бившия Дневен център за деца с увреждания, то ще изпълнява функцията на координационен център, в който ще се провеждат въвеждащи и поддържащи обучения, индивидуалните и групови супервизии. На същото място ще се предоставят специализирани консултации от психолог, както и рехабилитационни процедури, елементарни медицински манипулации, а също така и наблюдение на здравословното състояние на потребителите от назначения медицински специалист.
Предвидени са психологическите консултации с персонала, предоставящ почасови социални услуги. Ще бъде оказана и психологическата подкрепа за потребителите. Психологът ще работи групово и индивидуално с потребителите, които ще ползват услугата чрез транспортиране от дома им до Звеното в с. Крушари с цел консултиране с психолог и обратно до дома им. В случаи, в които потребителят не е в състояние да пътува, той ще бъде обслужен в дома си.
Проектът ще се изпълнява от януари 2016 г. до декември 2017 г. Той е на стойност 499 999,60 лева. НДТ
 


Сходни връзки

ПРОЕКТ ОСИГУРЯВА ПОДКРЕПА ЗА ДОСТОЕН ЖИВОТ НА 60 ЖИТЕЛИ НА ОБЩИНА КРУШАРИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди