изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-07-04 @ 19:09 EEST
ДОБРУДЖАНЦИ СТРАДАТ НАЙ-ЧЕСТО ОТ БОЛЕСТИ НА ДИХАТЕЛНАТА СИСТЕМА    
ЗдравеБлизо 1/4 от регистрираните в област Добрич заболявания са свързани с дихателната система (23%), като при децата до 17-годишна възраст процентът е 41,46 на сто. Това сочат данните от публикувания на сайта на здравното министерство "Проект за Решение на Министерски съвет за утвърждаване на Национална здравна карта". Той отчита и конкретни здравно-демографски данни за всеки регион.

Според тях в област Добрич живеят 182 808 души, 61% от които са в трудоспособна възраст. Естественият прираст, както и в цялата страна е отрицателен - минус 7.44.  Нито една община от областта няма положителен прираст. Най-значителна е разликата между живородени и умрели в община Добричка – минус 15,23, следвана от Генерал Тошево – минус 14,97.
На второ място като групи заболявания в областта се нареждат болестите  на пикочо-половата система- 8,14 %. След това се нареждат болестите на окото и придатъците му и болестите на органите на кръвообращението – 7,48%. Новообразуванията са с дял от 1,95 %.
Най-често до хоспитализация водят болестите, свързани с органите на кръвообращението - в 13.26% от случаите и болестите,  свързани с "фактори, влияещи върху здравното състояние на население то и контакта със здравните служби" - в 13.05% от случаите. В 11,54% от случаите до болница водят болести на дихателната система,  следвани от психични и поведенчески разстройства – 8,04%.
С тези данни е съобразена и здравната карта, в която са описани още потребностите от извънболнична, болнична и спешна медицинска помощ в региона. НДТ    


 


Сходни връзки

ДОБРУДЖАНЦИ СТРАДАТ НАЙ-ЧЕСТО ОТ БОЛЕСТИ НА ДИХАТЕЛНАТА СИСТЕМА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди