изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 19:44 EEST
НЯМА УЧИЛИЩЕ - НЯМА ПРОБЛЕМИ: ИМА ОПАСНОСТ ОТ ЗАКРИВАНЕ НА УЧИЛИЩЕ В ОБЩИНА КРУШАРИ    
ОбразованиеИма опасност едно от училищата в община Крушари – това в с. Телериг, да бъде закрито, съобщи заместник-кметът Желка Великова.
Местната власт ще кандидатства пред просветното министерство училището да придобие статут на защитено, каза още тя.
В момента Община Крушари има четири училища. Три от тях са средищни, а едно е средищно и защитено. Броят на учениците в тях през годините постоянно намалява. Причините са липсата на работа за родителите, в резултат на което намаляват децата, които посещават училище.


Според Желка Великова, с влизането в сила на новия закон за предучилищното и училищно образование, с който основно образование се завършва в 7, а не в 8 клас, ще има проблем в сферата на образованието в Крушари.
Училището в с. Коритен е защитено. Другото училище – това в с. Лозенец, все още има достатъчен брой деца. Проблем има с училището в с. Телериг, което е с по-малко ученици. Там в момента учат 40 деца.
Ако МОН не даде съгласие това училище да придобие статут на защитено, вероятно ще се върви към уедряване на училищата, събиране на децата в централното училище СОУ „Христо Ботев” в Крушари, каза Ж. Великова. Разбира се, това не може да стане веднага, ще се изисква решение на Общинския съвет за преобразуване.
Според зам.-кмета не е добре да се стига до закриване на училище, защото това води след себе си тежки последици и за самото училище, и за децата, които го посещават. „В последните години закрихме няколко детски градини и имаме сериозни проблеми с посещаемостта на децата. Въпреки че имаме транспорт, който осигуряваме до най-близката детска градина, родителите трудно пускат децата си, макар и в задължителна предучилищна възраст. Моето лично желание е това училище да останат максимално дълго“, каза още Ж. Великова.
Засега не се налага закриване на детски градини в общината. Функционират четири детски заведения. Те са в населените места, където има и училища. Голяма част от преподавателите в учебните заведения са от Добрич, добави зам.-кметът.  НДТ


 


Сходни връзки

НЯМА УЧИЛИЩЕ - НЯМА ПРОБЛЕМИ: ИМА ОПАСНОСТ ОТ ЗАКРИВАНЕ НА УЧИЛИЩЕ В ОБЩИНА КРУШАРИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди