изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 00:59 EEST
ЗАЛДАПА ВЕЧЕ Е ОБЕКТ С НАЦИОНАЛНО ЗНАЧЕНИЕ    
КултураРъководството на Община Крушари има желание обектът да бъде под егидата на ЮНЕСКО. Античната крепост Залдапа е обявена от Министерството на културата за групова културна ценност с национално значение, съобщи заместник-кметът на Община Крушари Желка Великова.

Тя допълни, че все още се оценяват предимствата, които носи новият статут. В момента Община Крушари издирва собствениците на имоти, които се намират в близост до обекта, тъй като занапред те трябва да имат определен режим на обработка.
Залдапа е най-големият античен град във вътрешността на Добруджа, чието население загива в битка с нашественици.
При проведени разкопки бяха откриха сгради, както и голяма епископална базилика. Сред откритите артефакти са повече от 500 мраморни и варовикови архитектурни детайла - колони, стълбчета, капители, бази и други. Намерени са и над 800 бронзови монети - главно от четвърти век.
На базата на разкритията, които направиха археолозите, и по настояване на Община Крушари бе предизвикана комисия от Националния институт за недвижимото културно наследство, която даде положително становище з обявяването на античната крепост Залдапа да бъде обявена за паметник с национално значение.
Община Крушари има намерение да кандидатства за включване на крепостта в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО и подготвя документите за това.
За тази година Общината отново ще отдели средства за провеждане на разкопки на крепостта. Кандидатства се и за средства от Министерството на културата. По регионална програма за заетост Общината кандидатства за възможност  назначи работници за разкопките.  НДТ


 


Сходни връзки

ЗАЛДАПА ВЕЧЕ Е ОБЕКТ С НАЦИОНАЛНО ЗНАЧЕНИЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди