изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 17:20 EEST
ДОБРУДЖА И СТРАНДЖА - ЗА МАЛКОТО ОБЩИ НЕЩА ИЗВЪН МОРЕТО    
Земеделие Сигурно мнозина ще се питат кои  са тези общи неща, освен   границата с морето, чиито вълни мият най-североизточните брегове на златна Добруджа и най-югоизточните склонове на черноморска Странджа. В своята студия „Нашият народ“ Антон Страшимиров сполучливо е забелязал духовната близост между добруджанските „мизийци“ и странджанските „рупци“ -  работливи и любознателни, типични демократи. „Основа на темперамента у рупците е мизийска“- отбелязва писателят.  А  песента и на двете етнографски групи  той определя като тъжна и разлята,  но и поетична.

         И докато общото в битовите и духовно-нравствени черти може да се каже, че е преходно и претърпява съответното развитие, великата тайна на природата   още не е разкрила причинната връзка за наличието на едно древно растение в географските черти на Добруджа и Странджа едновременно. Това е дребнолистният растящ  на малки туфи Sideritis syriaca L.,известен като „кримски чай“ и срещащ се в района на Калиакра, а през последните няколко години - само в Странджа. Не случайно този ценен растителен вид е включен в Червената книга на България.  Силно стеснените му естествени ареали в Малко Търновско принуди  биолозите  от Парк „Странджа“ и специалисти от Института по биоразнообразие към БАН да вземат мерки за възстановяване на естествените му местонахождения чрез присаждане на млади растения. За всички  специалисти и любители на екзотичните и редки растения у нас вече е ясно, че без култивирането им те няма как да оцелеят. Една потребност никога не остава напразно очаквана.

         От четири години фирма „Кипро и Ко“  в Бургас прави сполучливи опити за култивиране на кримския чай чрез размножаване на млади растения в биоразградими кофички по три метода  – семенно, вегетативно, ин витро.      

Растението Sideritis  syriaca L все пак се култивира доста трудно, но след приспособяване  в идентични на естествените му условия терени и въпреки бавното нарастване на кореновата система, развива много добри цветни стръкове и листно-стеблена маса. Освен разсада на билката фирмата ни  го култивира чрез създаване на  туфи в своята еко-плантация край с. Варовник, община Средец. Култивира го и още една фирма  край с.Близнак, М.Търновско. Приспособявайки се в култивираните терени върху карстови  почви, растението става устойчиво и може да живее над 10 години  на едно място като цветоносна туфа. Би било чудесно възстановяването и култивирането му в района на Калиакра и други околни селища в Добруджа с типично карстови почви, хълмисти терени с южно изложение и други пустеещи южни склонове.

        То е красиво и медоносно, студоустойчиво и сухоустойчиво – зимата не измръзва, а лятото понася продължителни  горещини без поливане. Цветовете се берат в края на юни-юли и началото на август. В Странджа по-малки количества се добиват и в късните топли дни на октомври-ноември. Сушат се в специална слънчева сушилня на сянка върху дървени скари, което гарантира запазване на естествения жълто-зелен цвят и на 20-те му био активни вещества (съгласно изследване на ИБиЕИ-БАН, а именно: етерични масла и терпеноиди, танини, гликозиди, феноли и флавоноиди, антиоксиданти; микроелементи – желязо, мед, цинк, кобалт, селен и макроелементи – калций, магнезий, калий, натрий).

Култивираната билка Кримски чай (Sideritis  syriaca L) за търговски цели ни

дава пълно основание да я именуваме Странджански чай,  популярна тук и като "странджанска виагра". Това е особено важно с оглед развитието на различни бизнес инициативи и научно-практически разработки за кулинарни и медицински цели. С нарастващата икономическа значимост на растението в региона , напълно естествено е то да носи името на планината, а не да се робува на строги  научни норми. При това става дума за култивирано растение с приложена технология за възпроизводството му в естествени условия и с доказан географски произход, при което названието „кримски“ внася доста объркване и не съответства на никаква пазарна логика.

         Макар от един и същи род и приликата му с пиринския  (мурсалски чай Sideritis scardica griseb), странджанския Sideritis syriacа e с доста по-мек и приятен вкус, понеже расте на по-ниска надморска височина (до около 450 м.) и синтезира повече слънчева светлина, на което се дължи и приятния му аромат.

Освен търговската полза, култивирането на Странджанския чай Sideritis syriacа предполага оползотворяване на пустеещи карстови площи в Странджа. А паралелното възстановяване на естествените му ареали и в Добруджа ще бъде доказателство за истинската ни грижа към природното равновесие за един толкова рядък и ценен биологичен вид.

        Повече подробности за растението вижте в сайта www.kipro-bg.com

Киро Проданов

Тригодишна туфа

Култивиран кримски чай

Тригодишна туфа кримски чай


 


Сходни връзки

ДОБРУДЖА И СТРАНДЖА - ЗА МАЛКОТО ОБЩИ НЕЩА ИЗВЪН МОРЕТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди