изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 21:20 EEST
КМЕТЪТ ЙОРДАН ЙОРДАНОВ ПРЕДСТАВЯ ПРОГРАМАТА СИ ЗА УПРАВЛЕНИЕ    
Новини Програмата на кмета Йордан Йорданов за управление на Община Добрич за периода 2015-2019 година предстои да бъде разгледана на предстоящото заседание на Общинския съвет. Стратегически цели на програмата са Добрич да стане град с облагородени обществени пространства, възпитаващи културни ценности и културна потребност, център на многообразни културни събития, среда на сигурност,  качество на живот и предприемачество, икономически стабилен град, уповаващ се на собствен предприемачески потенциал. В резултат на реализацията на програмата се очаква Добрич да стане град с еднакъв стандарт за качество на средата във всички градски зони.

Като основни приоритети са посочени открито и динамично управление, развитие и модернизация на инфраструктурата, подобряване привлекателността и качеството на живот в общината, постигане на условия за развитие на конкурентноспособна икономика, основани на прозрачно управление и ясни правила и сигурност.
За реализация на основните приоритети и стратегическите цели ще се разчита на активното участие на общността при формирането и реализацията на общинските политики. Тя ще може да осъществява ефективен контрол върху качеството и използването на публичните ресурси.
Планира се работа върху развитие на местното самоуправление чрез ангажиране на гражданите, гражданските сдружения и професионалните организации в осъществяване на публичните политики и гражданския контрол върху тях. В срок до 2017 г. трябва да се оптимизира организацията на общинските дейности, свързани с административното обслужване и да се увеличи броят на електронните услуги, предлагани чрез уебсайта. Освен това ще се работи за подобряване дейността на търговските дружества с общинско участие и едноличните дружества собственост на Общината и засилване на текущия контрол. С цел подобряване на обслужването и комуникацията с гражданите ще се изпълняват мерки за "подмладяване" на администрацията чрез привличане на мотивирани млади хора с подходящо образование.
По темата за инфраструктурата е разписано водният цикъл да приключи до 2019 г., както и поетапно и навременно възлагане на работни проекти в съответствие с Проект „Интегриран план за градско възстановяване и развитие на град Добрич" в тясно сътрудничество с граждански и професионални организации. Ще се създава нова транспортна схема с преосмисляне на пътните връзки и стимулиране на алтернативите на автомобилното придвижване.
За подобряване привлекателността и качеството на живот в общината, екипът смята да заложи различни мерки.
В областта на здравеопазването е предвидено финансово подпомагане на МБАЛ-Добрич чрез целеви трансфери; осигуряване на общински жилища за медицински специалисти; Осигуряване на условия за развитие на еднодневната хирургия в ДКЦ 1 и ДКЦ 2; продължаване дейността на Първичен здравен център с медицинска практика и услуги на здравните медиатори; обучение на мултидисциплинарни екипи, които да осъществяват превенция на зависимостите; засилване ролята и отговорността на Общински съвет по наркотични вещества; реализиране на общинска програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН"; преструктуриране на съществуващите детски ясли и благоустрояване; поетапна смяна на дограмата на детските заведения; подпомагане дейността и контрол на здравни кабинети в училища и детски градини; разработване на програми за закрила на детето и за детско и училищно здравеопазване.
В областта на социалните дейности ще се насърчава социалното включване; промяна на модела на грижа за възрастните хора; осигуряване на равен и ефективен достъп до качествено здравеопазване за уязвимите групи; осигуряване на достъпна среда; подобряване на жилищните условия на уязвими групи и подкрепа на бездомните; подобряване на взаимодействието между сферата на образованието, здравеопазването, заетостта и социалните услуги в общността.
По отношение на образованието се залага на подобряване на материално-техническата база по проект в ЦДГ № 12, 18, 25, 32, ЕГ „Гео Милев", ПМГ „Ив.Вазов" и други общински училища; оптимизиране на ученическата мрежа, редуциране на неефективни и дублиращи се специалности, разкриване на нови след внимателен анализ на пазара, уплътняване пълняемостта на паралелките; насърчаване на ученето през целия живот; успешна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства и със специални образователни потребности; осигуряване на безопасна транспортна инфраструктура около общинските образователни институции; институционално осигуряване на специална закрила и подпомагане за деца с изявени дарби; пилотно стартиране на автономни детски градини чрез прилагането на делегираните бюджети; развитие на професионално ориентирано образование.
В сферата на културата ще се разработи Общинска стратегия за развитие на културата; на Правила за съфинансиране на културни проекти; партньорства; по-добра реклама; увеличаване дела на иновативните събития и на културните прояви, представяни на алтернативни градски пространства. Запазват се конкурсите и фестивалите, не се предлагат промени в тях.
В сектора икономика е вписано създаване на база данни съдържаща правно-нормативните актове, регулиращи инвестиционната дейност в Общината; елементите на пазарната инфраструктура, производствения потенциал, суровинните ресурси на Общината, свободните производствени площадки и терени. Планира се още системен и ефективен контрол върху търговската дейност. Програмата за управление залага и мерки за финансова прозрачност.
По отношение на сигурността се предвижда създаване на общинска полиция и видеонаблюдение в училища, детски градини и на възлови кръстовища, входно – изходни артерии и уязвими зони в града.
Програмата за мандата ще бъде внесена за гласуване на предстоящата в края на месеца сесия на Общинския съвет. „Целият кметски екип вложи доста труд в нея и идеята ни беше да се поставят само достижими цели, а не проформа да внасяме някаква програма за управление”, посочи кметът. Документът е оформен на база на програмата на Йордан Йорданов от предизборната кампания. НДТ


 


Сходни връзки

КМЕТЪТ ЙОРДАН ЙОРДАНОВ ПРЕДСТАВЯ ПРОГРАМАТА СИ ЗА УПРАВЛЕНИЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди