изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 02:22 EEST
РАЗРАБОТЕН Е ПЛАН ЗА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА ТЕРОРИЗМА    
НовиниФормулирани са три възможни сценария за терористичен акт в Добрич

Възможни сценарии за осъществяване на терористичен акт са формулирани в план за противодействие на тероризма, който е разработен от Община Добрич и е неразделна част от плана за защита при бедствия.

В документа, който предстои да бъде разгледан на предстоящото заседание на Общинския съвет, са изведени три основни сценария въз основа на анализа на извършените през последните години

терористични нападения.

Планът е разработен в отговор на нарастване на нивата на терористична заплаха в глобален мащаб и в изпълнение на решение на правителството от 5 януари 2016 г. за приемане на Национален план за противодействие на тероризма.  Целта е да се осигури постоянна и адекватна защита на гражданите на територията на общината срещу терористична заплаха, както и координиране на действията на териториалните структури на изпълнителната власт при овладяване на загубите и защита на  населението при терористичен акт.        

Планът създава организация за оповестяване, информиране и управление на силите и средствата на органите на изпълнителната власт и местното самоуправление за предотвратяване и овладяване на последствията при осъществен терористичен акт. Кметът на Общината има ангажимент да организира и ръководи защитата на населението при терористична дейност на територията на общината, да организира, координира и провежда превантивни мерки за недопускането или намаляването на последиците от терористични действия. По искане на компетентните държавни органи въвежда и контролира изпълнението на ограничителни мерки спрямо гражданите, намиращи се на територията на общината, както и спрямо осъществяване на търговски и комунални дейности, доставка на електроенергия, топлоподаване, газоподаване, водоподаване, интернет доставчици и др. Кметът координира спасителни дейности и неотложни аварийно-възстановителни работи за ликвидиране на последиците от терористична дейност и т.н.

Единият вариант е задействане на взривно устройство  в обекти от критичната инфраструктура с цел предизвикване на промишлени аварии или бедствени ситуации. Такива  могат да бъдат обекти от националното стопанство, като сгради и съоръжения на „Добруджански хляб“ АД и „Савимекс“ ООД, пазари и тържища, сгради и съоръжения на телекомуникационната система, сгради и други. Посочва се, че е възможно след взривяване на даден обект от националното стопанство да последва вторично огнище на криза – замърсяване с токсични вещества, голям пожар, както и  заразяване или отравяне на водоизточници и вододайни зони.

Вторият сценарий е при използване на огнестрелно оръжие в места, сгради и съоръжения с масово пребиваване на хора. Такива вероятни обекти на тероризъм в  град Добрич могат да бъдат сградите на  Областна и Общинска администрация Добрич, театри, зали, кина, хотели, ресторанти, градската автогара, ж.п.гари, религиозни храмове, училища, детски градини и детски ясли, читалища,  здравни заведения стадион „Дружба“ и спортен комплекс „Добротица“, големи магазини и обекти на търговски вериги.

Третият сценарий е с вземане на заложници, което може да е в сградите на областна и общинска администрация, в училища,детски градини и детски ясли, здравни заведения и религиозни храмове и  др.

Нивата на заплаха за извършване на терористични актове са ниско ниво (ниво на предпазливост), наричано трето ниво, високо ниво (повишено ниво), наричано второ ниво, и много високо ниво (критично), наричано първо ниво.     

Степени на готовност за реагиране са: постоянна готовност „Зелена” степен, предупреждение - „Жълта” степен, повишена готовност - „Оранжева” степен и реагиране - „Червена” степен.   

Общото ръководство  се осъществява от Министерски съвет на Република България, подпомаган от Съвета по сигурността. Областният управител и кметовете на общини осъществяват управление на силите и средствата чрез съществуващите щабове, създадени със Закона за защита при бедствия. НДТ

 


Сходни връзки

РАЗРАБОТЕН Е ПЛАН ЗА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА ТЕРОРИЗМА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди