изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 16:39 EEST
ВЕТЕРАНИТЕ НА ДОБРУДЖА НЕ СА СЪГЛАСНИ С ГЛОБАТА    
СпортУчастникът във волейболния турнир за любители “Изида волей къп“ - Добруджа (ветерани), изпрати открито писмо до медиите относно наложената глоба.

“На 7 февруари в зала УСШ в Добрич се проведе срещата между отборите на "Добруджа ветерани" и този на организатора "Изида", като от крайния резултат в голяма степен зависеше и кой ще е евентуалния краен победител в шампионата. "Ветераните" се наложиха с 2:1 гейма над своите съперници (всички срещи се играят в 3 гейма, като за всеки спечелен гейм отборът получава по 1 точка). В последствие отборът на "Изида" подаде свое възражение, след разглеждането на което Комисията по провеждането на шампионата го отхвърли и потвърди резултата от срещата.
И тогава, без да има подобни правомощия по Наредба, организаторът на състезанието - "Изида" ООД, еднолично ни налага финансова глоба от 500 (!!!) лева, като при неизпълнение на това му решение отборът ни ще бъде лишен от правото да продължи участието си в шампионата.
Факт е, че от страна на организатора, още преди заседанието на Комисията, проблемът беше "раздухан" из местните медии, с което явно се целеше нерегламентирано въздействие за вземане на "правилното решение". И понеже на нашият отбор не му беше дадена възможността за защита по подобен, чрез медиите, начин, решихме това да го направим в последствие”, пишат от отбора до медиите.
В писмото ветераните на Добруджа се обръщат до членовете на комисията на волейболния турнир, колегите и медиите:
„Огромно недоумение предизвика у всички членове на волейболен отбор „Добруджа ветерани” факта, че се „раздуха” по медиите въпрос, отнасящ се до участието на един любителски отбор, какъвто е нашия, в един любителски волейболен шампионат, какъвто е „Изида волей къп”, по повод на контестацията (възражението) на отбор „Изида” за срещата от 12 кръг „Добруджа ветерани” – „Изида”. В последствие Комисията, администрираща състезанието, със свое решение изказа категорично си становище, че не е установено „формално нарушение на правилата” и че „потвърждава крайния резултат от срещата” („Добруджа ветерани” – „Изида” 2:1 гейма), като отново историята беше разпространена в медийното пространство.
Но голямата ни изненадата произлезе от факта, че с допълнение организаторът (според Наредбата „Изида” ООД”) еднолично ни налага глоба от … 500 (петстотин) лева !?!
Наказание, което ние по никакъв начин не можем, а и няма да приемем !!!
Това автоматично ни изважда от шампионата, каквото явно е желанието на организатора, защото много преди края на състезанието неговият отбор „Изида” ще спечели първото място !?!
Ще се възползваме от правото си на отговор, в т.ч. и чрез медиите, защото нямахме правото си на защита пред Комисията (и пред организатора), като по-долу ще изнесем своите основания за неприемането на едно подобно решение.
В решението на организатора като добавка към това на Комисията се казва, че отбор „Добруджа ветерани” е нарушил т.4.6 от Наредбата за провеждане на шампионата.
Цитираме текста от Наредбата: „4.6.  Преди започването на всяка среща от съответния кръг отборите са длъжни да представят на секретаря Състезателен списък с не повече от 12 състезатели (виж приложение 3). Редовността на състезателите се проверява от съдиите по състезателен списък, лицензионна форма и копия на личните им карти. Състезателният списък, след проверка на редовността, се подписва от ръководещият съдия и се прикрепя към протокола от срещата.
За участието си в срещите от любителския шампионат отборът на „Добруджа ветерани” се явяваше не със „състезателен списък”, а с „тимов лист” – документ, който съдържа всички онези данни на състезателите от „състезателния списък”, които са необходими на съдийския състав – състезателен номер, име и фамилия, отбелязани капитан и либеро/либера, и подпис на ръководителя. Преди всяка среща „тимовия лист” беше надлежно проверяван и сравняван с лиценза от техническите лица (съдии и секретар), като до днешна дата нито веднъж не ни е била отправяна забележка за някаква нередовност на представения от нас документ, в т.ч. и от редовно присъстващия в залата представител на организатора !?! И нямаше как да е иначе, след като понятието „тимов лист” се е наложило във волейболната игра и в неговите правила. Още повече, че този документ (без значение на наименованието си „състезателен списък”/”тимов лист”) е само един носител на информация за съдиите на срещата.
Това, че организатора ни налага наказание за липсата на документ с наименование „състезателен списък”, при изнесените по-горе обстоятелства, говори най-малкото за непознаване на наложената волейболна практика и в България, и по света. Много по-важен факт е този, че в законовите разпоредби, отнасящи се до легитимността на един документ, водещ принцип е този на „предимство на съдържанието пред формата”.
При вземане на наказателното си решение организаторът ни обвинява в … цитираме : „Организаторът на турнира приема системното (9 пъти) явяване на отбора ’’Добруджа-ветерани’’ със състезателен списък, различен от изрично посоченият в наредбата за провеждане на турнира, за умишлено и тенденциозно, а също така и са единствени в това нарушение. Участниците във всеки волейболен турнир са длъжни (според Официалните правила по волейбол) да се отнасят с уважение и учтивост в духа на ФЕЪР-ПЛЕЙ към официалните лица, противниците, съотборниците и зрителите. Организаторът не може да толерира подобно, противоречащо на духа и целите на турнира ’’Изида Волей Къп’’ поведение, това за мен е неуважително към длъжностните лица на турнира и противниците във всеки мач .”
Категорично няма да се съгласим с твърдението, че нашият отбор е единственият, който в срещите от шампионата е представял „умишлено и тенденциозно” документ, различен от посочения в Наредбата – факт, който може да бъде потвърден и от Главния съдия на шампионата. Но явно това не е било необходимо да бъде надлежно проверено от наказващия ни !?!
Не можем да се съгласим и с твърдението за липса на  феър-плей към съдии, противници и зрители, най-малкото поради файта, че след изиграните 12 кръга нито един състезател или ръководител на отбора ни са били санкционирани от съдийския апарат за нарушение на волейболните правила и спортната етика. Нещо повече – публична тайна е, че в огромната си част и зрителите, и участващите отбори, се отнасят с уважение и подкрепа към отбора ни и нашите състезатели. И това няма как да е другояче, след като в състава ни присъстват имена, оставили по един или друг начин следа в развитието на добричкия волейбол (и не само):
- Иван Димитров – бивш състезател и капитан на ВК”Добруджа”, защитавал цветовете на България на две световни първенства за младежи редом със настоящия наставник на националния ни отбор Пламен Константинов, вицешампион на България за мъже сезон 1996-97 година, многократен призьор от Държавните първенства за юноши;
- Светлозар  Харалампиев и Михаил Михайлов – бивши състезатели на ВК”Добруджа”, вицешампиони на България за мъже сезон 1996-97 година, многократни призьори от Държавните първенства за юноши;
- Добри Добрев – шампион на България за юноши с ВК”Добруджа”, в последствие и треньор на подрастващи в клуба, бивш председател на УС на ВК”Добруджа 07” и настоящ действащ съдия по волейбол;
- Митко Димитров и Веселин Колев - бивши членове на УС на ВК”Добруджа 07”, първият и организационен секретар от създаването на клуба през 2007-ма до пролетта на миналата година;
Гореизброените, заедно с останалите ветерани от отбора ни са в основата на създаването на ВК”Добруджа 07” и бързото възстановяване на добричката волейболна школа;
Четирима младежи (умишлено не посочваме имена предвид крехката им все още възраст) – бивши състезатели на ВК”Добруджа 07”, двама от тях многократни участници във финали от Държавните първенства по волейбол за юноши през последните 4-5 години, другите двама по принуда участници в отбор за ветерани поради липса на юношеска формация при старшата възраст в действащия в Добрич волейболен клуб.    Предвид на изнесеното по-горе можем да твърдим, че всички състезатели на отбор „Добруджа ветерани” са  наясно с тежестта на понятието „феър-плей” и с правилата на волейболната игра.
Ако организатора си позволява да ни обвинява в липса на „феър-плей”, считаме за редно той първо да си даде отговори на следните въпроси:
Защо състезател от неговия отбор постоянно изпълнява и функциите на съдия на срещи от шампионата в качеството си на заинтересовано лице ?
Защо състезатели от неговия отбор периодично се явяват за участие във волейболни срещи от шампионата без официална отборна екипировка, в т.ч. и на въпросния мач „Добруджа ветерани” – „Изида” ?
Защо състезател от неговия отбор, същият и треньор във волейболната му школа, многократно си позволява проявява некоректно поведение спрямо съдии и противникови състезатели ? Това като пример за подражание към подопечните му подрастващи спортисти ли следва да се приеме ?     Накрая желаем да получим отговор на най-важния въпрос: „В качеството си на какъв орган, съгласно приетата от всички отбори-участници Наредба за провеждане на шампионата, организаторът еднолично ни налага глоба от 500 лева?”
Цитираме текст от Наредбата: „3.2. Администрирането на шампионата се извършва от Комисия, състояща се от 3 членове – двама представители на Организатора и главният съдия на шампионата. Решенията на Комисията по възникнали въпроси и спорове са окончателни и задължителни за всички отбори и състезатели.”
Излиза, че „де юре” Комисията следва да администрира и наказва съгласно Наредбата !?! Но „де факто” организаторът, без да е оторизиран за това от собствената му Наредба, когато си реши и срещу когото си реши, може да измисля нови правила и нови размери на наказанията !!!
И защо точно глоба от 500 лева ? Защо не са 1000 … или пък 10000 ?
По-горе изложеното ни навежда на мисълта за проява на крайно тенденциозно отношение на организатора спрямо отбор „Добруджа ветерани” и неговите състезатели !!!
Ще припомним само, че в досега проведените пет любителски шампионата с организатор „Изида” ООД, отборът на „ветераните” не завършва в три от тях поради редовна проява на своеволия от страна на представител на организатора в Комисията по провеждането, позволяващ си еднолично да извършва промени в правилата в противоречие на действащата Наредба !?! До днес не сме изнасяли в публичното пространство тези факти, които може да бъдат потвърдени и от всички отбори-участници през годините, само и единствено за да не нарушаваме доброто име на спорта волейбол в Добрич.
С настоящото си открито писмо, в името на волейбола и феър-плея, настояваме за отмяна на несправедливо наложеното ни от организатора наказание, който по някакъв начин е бил подведен от свои служители за вземането на подобно решение !!!
Това е единственият начин отборите-участници да бъдат сигурни, че през настоящия сезон, а и в бъдещите такива, призьорите в любителския волейболен шампионат „Изида волей къп” ще се определят на терена и на базата на техните спортно-технически възможности …“, пишат в писмото си от ветераните на Добруджа.
 


Сходни връзки

ВЕТЕРАНИТЕ НА ДОБРУДЖА НЕ СА СЪГЛАСНИ С ГЛОБАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди