изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 10:32 EEST
Старозагорка дарява имот за 1 млн. лв. на общината    
Общество

Условието е сградата да се превърне в културно средище. Мария Жекова придобила къщата по наследство и реституция



Община Стара Загора ще получи като дарение масивна сграда в центъра на града с данъчна оценка за над 1 млн. лв. (точно - 1 006 253 лв.). На следващата сесия на общинския съвет ще бъде разгледано желанието на старозагорката Мария Жекова да дари въпросния имот на четири етажа с таван и сутерен, обособен в три самостоятелни обекта.

Жекова е придобила сградата на бул. “Митрополит Методий Кусев” №20 по наследство и реституция. Масивната сграда е строена през 30-те години на миналия век и се намира недалеч от кметството срещу хотел “Верея”. Дарителката обаче е поставила няколко условия, които старейшините трябва да решат дали приемат. Желанието й е сградата да се превърне в културен детски център за талантливите и способни деца на града. Да съдържа зала за концертни изпълнения (камерна зала), която местното музикално училище “Христина Морфова” да ползва безвъзмездно. Центърът трябва да приюти и детски хор, който да изпълнява църковни песнопения. Желанието й е също там да бъде ситуирана школа за подготовка на млади певци за камерна, оперна музика и школа за актьорско майсторство. Мария Жекова е поставила условие и за създаване на творчески ателиета и изложбени зали, както и центърът да носи името на почетния гражданин на Стара Загора проф. Петър Жеков. Покойният професор е нейн брат и композитор, автор на химна на града.

Приживе той бе известен като университетски преподавател и учен генетик. Автор е на над 400 научни и научнопопулярни публикации, трудове, изобретение и 12 художествени книги. Създал е близо 500 песни по текстове на български поети, както и църковно-славянски песни. Написал е музика към 180 от текстовете на старозагорски автори. Автор е и на химна на гимназия “Христо Ботев”, както и на Тракийския университет.

“Първоначално исках да даря имота на Националното училище за музикални и сценични изкуства “Христина Морфова”. Навремето брат ми помогна много в защитата му, когато искаха да го закрият. За съжаление нямат средства за поддръжка на сградата, затова реших, че общината най-добре може да се справи и да изпълни условията за развитие на децата артисти”, споделя Мария Жекова. Тя решила да постъпи така още през 2013 г. след смъртта на брат си. Офертите на различни фирми и инвеститори, които също искали да придобият топ имота, не я изкушили. Кметът Живко Тодоров вече заяви, че ще подкрепи желанието й. Специални благодарности й изказа и директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов.

“За мен е повече от положителен този жест, повече от възпитателно е това дарение. Да направим концертна зала, да създадем детска школа - това са неща, от които Стара Загора има нужда. Няма значение цената, която ще платим. Първоначално Мария Жекова настояваше условията за дарението да бъдат изпълнени за срок от две години, но се споразумяхме да бъде удължен на три години. Подобни жестове трябва да се насърчават и макар да са необходими не малко средства за ремонт и изпълняване на желанията на дарителката, те ще отидат за добра кауза”, коментира председателят на общинския съвет в Стара Загора Емил Христов.

“По-добре тази къща да бъде културен център, да се съчетае и музиката, и изобразителното изкуство, да се направи галерия, да има деца, които танцуват, да има курсове по пеене, да стане един комплекс с една музикална зала”, споделя вижданията си дарителката. Признава, че първоначално записала в условията за приемане от общината да направят концертна зала, но я убедили, че за подобно помещение има твърде много изисквания, затова решили помещението да е камерна зала. “Парите се харчат, но някои неща са непреходни”, разсъждава Жекова, която иска да остави за поколенията своето наследство.

Дарението ще бъде гласувано на сесия на общинския съвет в Стара Загора на 25 февруари, а ако бъде прието, общината ще трябва да изпълни поставените условия в срок от три години. http://www.trud.bg

   

 


Сходни връзки

Старозагорка дарява имот за 1 млн. лв. на общината | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди