изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 02:12 EEST
ДА СЕ ПРЕКРАТИ СЪБИРАНЕТО НА ПАРИ ЗА ОХРАНА В УЧИЛИЩАТА ПРЕПОРЪЧВА ОМБУДСМАНЪТ    
Образование Омбудсманът Мая Манолова се е обърнала към кмета на Добрич с препоръка за предприемане на необходимите действия за осигуряване  сигурността на децата в училищата на територията на общината и за преустановяване на порочната практика за събиране на пари от родителите за охрана. Това съобщава тя в отговор на жалбата на Десислава Първанова от Добрич.

Манолова посочва, че е препоръчала да не се допуска директорите на детските заведения да изискват от родителите допълнителни средства, извън законно установените.
В отговора си омбудсманът посочва, че все по-често родители поставят  на вниманието й проблема със събирането на парични средства в детски заведения, извън законово регламентираните такси. „Този проблем съществува и в училищата, като често начинът на събиране на средствата не може да се определи като дарение по желание на родителя. Въпреки че родителите имат възможност да откажат предложена услуга или например предоставяне на средства за подобряване на материалната база или охрана, в повечето случаи  се примиряват с наложените решения от родителски комитети  или училищните настоятелства, за да не се отрази решението им на отношението към децата”, посочва Манолова.
По повод събирането на средства за охрана е било потвърдено че има училища в Добрич, в които с решение на училищните настоятелства  или родителските активи разходите за осигуряване на сигурността на учениците се покриват от родителите.
Съгласно Закона за народната просвета и новия Закон за предучилищното и училищно образование , задължението за осигуряването на сигурността на децата в училище е вменено на органите на местно самоуправление, посочва омбудсманът.
Тя подчертава, че, предвид законодателните изисквания, а и поради трудностите, пред които са изправени младите хора в страната, намира за недопустимо родителите да бъдат поставяни в затруднено положение чрез подобни решения, водещи до допълнителни финансови разходи.
„Освен това искам да подчертая , че засилването на охраната в българските училища е абсолютно наложителна не само поради зачестилите инциденти с деца, а и поради случаите на тероризъм. В момента в много училища  този проблем се подценява и дори там, където има охрана, в повечето случаи са хора без нужната подготовка за реагиране в случай на нужда”, отговаря още Мая Манолова. НДТ


 


Сходни връзки

ДА СЕ ПРЕКРАТИ СЪБИРАНЕТО НА ПАРИ ЗА ОХРАНА В УЧИЛИЩАТА ПРЕПОРЪЧВА ОМБУДСМАНЪТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди