изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 01:49 EET
В ТЕРВЕЛ ЩЕ СЪЗДАДАТ НОВА СТРАТЕГИЯ НА МИГ    
Икономика Създаване на стратегия за водещо от общностите местно развитие (ВОМР) на Местната инициативна група /МИГ/ предвижда община Тервел. Създаването на новия документ е една от мерките за поддържане на добра среда за бизнеса, залегнала в Програмата за управление на община Тервел за мандат 2015-2019 година.

Основната цел на програмата е постигане на ефективен модел на община, която при запазване на поносима за гражданите и бизнеса данъчна тежест, да осигури добро ниво на предлаганите от нея публични услуги, да създаде благоприятни условия за работа на малките и средни предприятия, да поддържа устойчива политика за спазване на екологичните норми. Програмата за управление е внесена от кмета на община Тервел Живко Георгиев в общинския съвет.
Новата стратегия ще отчете натрупания в първите години на работа на МИГ опит и ще предвиди мерки за дейности, които съответстват на нагласите на местните фирми - последните от своя страна като функция на пазарните реалности и националната политика за бизнеса. Срокът, в който стратегията трябва да бъде готова, за да се осъществи кандидатстване с пакета от документи, от който тя е част, е 30 май 2016 г. След като това стане факт и стратегията бъде одобрена за финансиране от МЗХ, следва да се приемат проектите на бизнеса и общините. Друга мярка за поддържане на добра среда за бизнеса в Програмата за управление на община Тервел е финализиране на работата по Общия устройствен план, който бе изработен през 2015 година. Общият устройствен план ще улесни и скъси времетраенето на процедурите, които следват инвестиционния процес. Срокът за тази дейност е до 31.12.2016 г.
Община Тервел има профил на земеделска територия, но в нея работят дружества, които осигуряват по няколкостотин работни места - "Пластхим-Т" ЕАД и "ДЕКА" ООД, става ясно от Програмата за управление. Няколко са работодателите, чийто персонал наброява от 50 до 100 души. Преобладават фирми, които осигуряват заетост на членовете на семействата си и работа на до 10 души. Значителен брой дружества се занимават със земеделие, предимно растениевъдство .Прави впечатление доброто развитие на пчеларството. Активно се ползва разработената от община Тервел мярка в мандат 2011-2015 г. да се предоставят безвъзмездно на собственици на пчелини за настаняване за срок до 10 години нископродуктивни общински земи . През 2012 година (първи проекти на бизнеса реализирани през 2013 година) започна работа МИГ. Част от средствата, предназначени за проекти на бизнеса в първата стратегия на МИГ, останаха неусвоени. Запази се тенденцията за интерес от страна на бизнеса за инвестиции в земеделски дейности, при игнориране на възможностите за развитие на неземеделски дейности. Въпреки че в стратегията за местно развитие бяха разчетени средства и нарочна мярка за проекти за създаване на преработвателни предприятия, интересът към мярката остана слаб и бяха реализирани само два проекта - за модернизиране на цех за производство на подправки и за оборудване на цех за производство на плодови сокове. Така най-ефективният подход към земеделието, а именно добавяне на стойност към земеделската продукция чрез преработване, остана на незадоволително ниво. С голям интерес се ползваха мерките за закупуване на земеделска техника и за оборудване за неземеделски бизнес - търговски обекти, обекти за производство на закуски, къщи за гости, производство на бетонови блокчета, автосервиз и др. НДТ


 


Сходни връзки

В ТЕРВЕЛ ЩЕ СЪЗДАДАТ НОВА СТРАТЕГИЯ НА МИГ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди