изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 13:26 EEST
ПОДГОТВЯ СЕ ПРОЕКТИРАНЕ ЗА РЕСТАВРАЦИЯТА НА KЪЩАТА МУЗЕЙ АДРИАНА БУДЕВСКА    
НовиниПредписание за пълна реставрация и консервация на къщата-музей Адриана Будевска е дал на Община Добрич Националният институт за недвижимото културно наследство.

Местната администрация води разговори с архитект, който има нужното удостоверение от НИНКН, за да проектира паметници на културата. В момента се водят предварителни разговори за подготовка на проект. Той трябва да е с всички съпътстващи документи – архитектурно заснемане, КСС и др., като всичко е съгласувано с НИНКН. След това ще се търси финансиране от Министерството на културата, тъй като сумата се очаква да е значителна, предвид, че не става въпрос за строително-ремонтни работи, а за пълна реставрация и консервация.
На първия етап от Общината, освен възлагане на проектирането ще предприеме само аварийни, спасителни мероприятия, за да бъде спасен покривът, който има опасност да падне.
Когато е готов проектът, работата ще продължи напред. „Стъпките стават бавно, но се надявам до края на мандата да приключим. Музеят има концепция как да го социализира. Музейната експозиция ще бъде върната в къщата” , обясни зам.-кметът д-р Емилия Баева.
Нещата ще се случат, няма опасност този имот да бъде съборен и някой да вземе мястото, каквито твърдения имаше преди, увери д-р Баева.
Тя допълни, че в Добрич има две културни ценности с национално значение – къщите-музеи на Йордан Йовков и Адриана Будевска. НДТ


 


Сходни връзки

ПОДГОТВЯ СЕ ПРОЕКТИРАНЕ ЗА РЕСТАВРАЦИЯТА НА KЪЩАТА МУЗЕЙ АДРИАНА БУДЕВСКА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди