изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 02:36 EEST
България и Израел с общи действия срещу тероризма и екстремизма (ОБЗОР)    
Светска клюка Йерусалим. В битката срещу екстремизма и тероризма стоим от една страна. Това каза премиерът на Държавата Израел Бенямин Нетаняху по време на среща с министър-председателят Бойко Борисов. По думите му, това е битка за общите ценности и ценностите на цивилизацията, към която принадлежим. От своя страна премиерът Борисов посочи, че в сферата на сигурността често се консултира с колегата си. Бойко Борисов уточни, че Нетаняху е изключително компетентен човек, учебник за това, което се случва в региона. „Винаги споделя с мен това, което знае и прогнозите си“, заяви българският министър-председател.

Двамата посочиха, че през изминалите няколко години българо-израелските отношения са отбелязали значителен подем, в традиционния дух на взаимно доверие, приятелство, сътрудничество и партньорство, и са придобили важно стратегическо измерение.
„Удоволствие е да приветствам моя добър приятел Бойко Борисов в Ерусалим. Изключително близкото ни лично приятелство, както и това между народите ни, което датира от векове, но е особено силно след спасяването на българските евреи от Холокоста, дава практически резултати”, заяви израелският премиер. Нетаняху отчете, че българските евреи имат изключителен принос към развитието на Израел. Той съобщи още, че предстои да се намалят митническите тарифи и такси за България, така че да има по-голям внос на български стоки.
По време на срещата си двамата премиери обсъдиха потенциалните възможности за съвместна работа в областта на енергетиката, най-вече по отношение на експлоатацията и преноса на газ, съвместно с други страни – партньори. Борисов посочи, че вижда големия потенциал на газовите находища в Израел и има огромно бъдеще в тази сфера.
Стана ясно, че страната ни отдава голямо значение на привличането на израелски инвестиции в българската икономика, приоритетно във високотехнологичните сектори. Премиерът Борисов акцентира върху предимствата на страната ни като инвестиционна дестинация и на благоприятните условия за правене на бизнес. По думите му. от друга страна България има интерес да ползва ценния опит на Израел по отношение на възможностите за съвместни проекти в областта на земеделието.
По време на срещата бе обсъдена организацията и подготовката на третото междуправителствено заседание между двете държави, което се планира да се проведе през втората половина на 2016 година. Борисов изрази увереност, че заседанието ще допринесе за по-нататъшното разширяване и укрепване на партньорството между България и Израел във всички области от взаимен интерес.
Премиерът Бойко Борисов потвърди българската позиция за решаване на израелско-палестинския конфликт на основата на две държави, съжителстващи в условията на мир и сигурност.
Албена ИВАНОВА
http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

България и Израел с общи действия срещу тероризма и екстремизма (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди