изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 03:50 EEST
Джани Инфантино оглави ФИФА    
Спорт Джани Инфантино бе избран за нов президент на ФИФА на днешния извънреден изборен конгрес на световната футболна централа. Инфантино получи 115 гласа на втория тур на изборите в Цюрих днес, което му бе достатъчно за победа. Основният му конкурент шейх Салман бин Ибрахим Ал-Халифа получи 88 гласа. В първия тур швейцарецът отново беше преди шейх Салман с разлика от едва 3 гласа - 88:85.


В изказването си Инфантино коментира пред делегатите, че трябва да възстановят авторитета на ФИФА. Мандатът на новия президент е до 2019 година.

За принц Али на балотажа гласуваха 4 гласа, докато Жером Шампан не получи нито един вот. Това означава, че на практика гласовете на принц Али и Шампан от първия тур бяха пренасочени към Инфантино и му донесоха победата над шейх Салман.

Право на глас имаха 207 членове на ФИФА, които трябваше да изберат между петима кандидати – генералния секретар на УЕФА Джани Инфантино, принцът на Йордания Али бин Ал-Хюсеин, шейх Салман бин Ибрахим Ал-Халифа, Жером Шампан и Токио Сексуел.

В последствие техният брой намаля до четирима, след като по време на речта си преди избора Сексуел обяви, че се отказва от своята кандидатура.

В първия тур най-много гласове събра Инфантино с 88, следван от шейх Салман с 85. Това обаче не бе достатъчно на Инфантино, за да бъде обявен за новия президент, тъй като за победа в първия тур му бяха нужни 2/3 от гласовете. Трети в гласуването бе принцът на Йордания Али бин Ал-Хюсеин с 27, а французинът Жером Шампан получи 7 гласа. Във втория тур на изборите победителят трябва да има 50% и един глас.

Джани Инфантино е познат на широката публика като официалното лице по време на многобройните церемонии на УЕФА. Като генерален секретар обаче той бе с ключова роля за сериозното засилване на финансова мощ на централата, благодарение на която УЕФА догони основния си конкурент в лицето на ФИФА.

В своята предизборна програма 45-годишния Инфантино представи амбициозните си планове за сериозно увеличение на средствата за футболните федерации. Той сподели, че смята да инвестира близо 1 милиард долара за развитието на футбола на всеки четири години. Освен това той предложи и увеличаване на бройката на участниците на световното първенство от 32 на 40.

С днешния избор на Джани Инфантино се сложи окончателно край на дългото управление на бившия президент Сеп Блатер. Швейцарецът бе начело на поста повече от 17 години. Той бе избран за първи път начело на централата на 8 юни 1998, наследявайки на поста легендата Жоао Хавеланж. След това бе преизбиран четири поредни пъти – 2002, 2007, 2011 и 2015 г.

Именно 2015 година обаче се оказа фатална за Блатер, който бе принуден да се пенсионира предсрочно. Той бе отстранен от футбола заради разразилия се корупционен скандал между него и президентът на УЕФА Мишел Платини. На 25 септември швейцарската прокуратура заведе дело срещу Блатер за незаконен превод на 1,8 млн. швейцарски франка на Платини през 2011 г. Въпросните пари са били дадени на французина за свършена от него работа в периода януари 1999 г. - юни 2002 г.

Последствията за двамата бяха – изхвърляне от футбола първоначално за 8 години, в последствие намалено на 6. Това бе и причината Платини да не участва в изборите за нов президент на ФИФА. http://gong.bg
 


Сходни връзки

Джани Инфантино оглави ФИФА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди