изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:34 EET
Грабежът на България продължава: 142 млн. от германий без лев за държавата взела „Дънди прешъс“    
ИкономикаШокиращи данни изнесе през седмицата от парламентарната трибуна депутатът Николай Александров. Оказва се, че са разкрити нови нередности около работата на златодобвинците от Дънди прешъс, които официално се водят канадци, но според експерти зад тях прозирали български олигархични интереси.


Неотдавна държавата в лицето на Министерството на икономиката и енергетиката заяви, че концесионерите са укривали поне 20% от добива на най-благородния метал. Сега се оказва, че фактически те плащат само за 3 от богатите на много други вещества руди. И то дават нищожен процент – от 0,75 до 1,5% на хазната. Другото остава за тях.

Според  депутата Николай Александров новоучредената комисия за разследване на връзките на президента ПлEVNелиев с енергийната мафия, ще се занимава не само с тайните срещи на държавния глава във Виена. Тя ще пита и за отношенията на приятелския кръг на Роско с Дънди прешъс. Защото се оказва, че само от един от необлаганите с концесионна такса елементи – германий, по данни на депутата само за една година – 2012 г., приходите на „канадците” били нещо като 142 млн. лв.

Към този приятелски кръг, наричан най-общо Капитал, принадлежеше и отговарящия за концесиите при прездишната власт икономически и енергиен министър, а преди това директор на ЕРП-то EVN Трайчо Трайков. Днес, с цялата си наглост, той участва в реформаторските напъни за „морална” съпротива срещу Южен поток.

Напомняме, че според източник, близък до отстранения след доказаните от МИЕТ съмнения за нередности при концесионерите директор на Дънди, някои български политици и олигарси били на месечна хранилка по 15 бона от „канадците”, за да бранят интересите им. Така се обяснява скандално ниската концесионна такса, която в нормалните държави често се движи от 10 до 50%, както и медийния фронт, който се откриваше срещу всеки, дръзнал да се изправи в защита на българската природа и на българската хазна срещу колонизаторите.

Интересен факт е, че след свалянето на въпросния директор, медиите от президентския кръг и дъщерната им партия Зелените рязко смениха позицията си и изведнъж се сетиха, че проблем със златодобива в България не просто има, ами той е крещящ.

Явно, каквото и да ни говорят, все става дума за пари!

http://www.alarmanews.com

 


Сходни връзки

Грабежът на България продължава: 142 млн. от германий без лев за държавата взела „Дънди прешъс“ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди