изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 06:52 EEST
С РЪЧНО ИЗРАБОТЕНИ МАРТЕНИЦИ МАЙКАТА НА МАЛКАТА АЛЕКС ПОМАГА НА СЕМЕЙСТВОТО СИ    
ОбществоЗа девета поредна годи Стела Илиева – майка на десетгодишната Алекс, която страда от детска церебрална парализа, произвежда и продава мартеници в центъра на Добрич, за да помогне на семейството си. Всички мартенички, които продава, е изработила сама. Отнело й е около два месеца – започва от началото на януари и до средата на февруари трябва да се е справила и произвела достатъчно. Но, и след като базарът е открит, продължава да работи след като се прибере у дома вечер.

Всяка година се старае да предложи нещо ново. Миналата година заложила на бижута. Тази година прави от фимо полимер или полимерна глина цветя за мартениците, които са много харесвани, много актуални и единствени на пазара.



Споделя, че добричлии наблягат тази година на традиционните червено-бели украшения, на по-скъпите  и хубави мартеници. Всеки иска да подари по-специалната мартеница, по-хубавата, по-нежната, казва Стела Илиева.
Преди изработвала евтини мартеници, но се застояли през годините, към тях нямало интерес. Затова сега залага на хубавите и качествени артикули. 
Отчита, че отново има интерес към изделията от вълна, към традиционните Пижо и Пенда. Често клиентите я питат дали мартениците са китайски. Обяснява им, че материалите са от Китай, но изработката е нейна, ръчна.
Продажбата на мартеници е едногодишната помощ, която Стела оказва на своето семейство. През останалото време тя или е личен асистент на дъщеричката си Алекс, или е безработна. До края на февруари е на работа, а след това не се знае дали и кога отново ще има програма, дали ще има достатъчно отработени месеци, за да получава помощи за безработица. Така че, мартениците помагат на семейството за месеците, в които тя ще е на трудовата борса.
Макар да е заявила, че продажбата на мартениците не е с цел да се набират средства за лечението на Алекс, има и хора, които идват, и, освен мартеничка, оставят малки дарения, специално за момиченцето. „Всяка година има такива, които са се ориентирали да купят от мен, заради нея”, споделя майката.
За девета година Стела продава мартеници. Започнала, когато момиченцето било на една годинка, защото финансите в семейството не стигали.
За Коледа и Великден  също участва в базарите, но тогава средствата са специално за Алекс, за нейната рехабилитация.  НДТ


 


Сходни връзки

С РЪЧНО ИЗРАБОТЕНИ МАРТЕНИЦИ МАЙКАТА НА МАЛКАТА АЛЕКС ПОМАГА НА СЕМЕЙСТВОТО СИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди