изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 07:26 EEST
БЕЗКРАЙНАТА АЛЧНОСТ НА ЕРП УБИВА БЪЛГАРИЯ - ОТ1 ЮЛИ ИСКАТ ПО ВИСОКА ЦЕНА ЗА БИТОВИТЕ АБОНАТИ. ЩЕ ИМА ЛИ ПРОТЕСТИ?    
Икономика

Доставчиците на ток ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго про“ искат увеличение на цените на тока за бита от 1 юли. Това стана ясно от съобщенията на трите дружества, публикувани днес. Единствено ЕВН обаче дава точна информация с колко иска да поскъпне токът. Останалите две дружества ще внесат исканията си направо в Комисията за енергийно и водно регулиране до края на март. Все още липсва информация за предложенията на държавните централи за нови цени на тока от юли.
Протест в Добрич - 3.03.2013IMG 0510IMG 0552IMG 0544



От ЕВН предлагат дневната тарифа за битовите абонати да поскъпне с 2,3%, а нощната с 3,5 на сто. Компанията е изчислила, че ако даден потребител ползва около 200 квтч дневен ток и 70 квтч нощен, месечната му сметка би се увеличила с 1,23 лева от 49,13 лева с ДДС на 50,36 лева.

От дружеството настояват за увеличение, за да могат да финансират поддръжката на мрежата си през следващия ценови период и напомнят, че имат 1,5 млн. битови клиенти.
Доставчиците на електроенергия имат задължение да публикуват предлаганите от тях промени в цените на тока до края на февруари.

През последните две години обаче ЧЕЗ и „Енерго про“ заобикалят задължението си като публикуват само намерения, но не и конкретни цифри. Така например от „ЧЕЗ Електро“ обявяват, че искат признатите им приходи да бъдат 610 349 000 лева за следващата година.

Тъй като искането е по-малко от приетото през миналата година (765 млн. лева), може да се тълкува, че компанията иска да има по-малки задължения, тоест увеличаване на цената на тока. От дружеството настояват да бъде премахнато и кръстосаното субсидиране между цените на тока за бизнеса и бита.

Подобно искане е обявила и „Енерго про“, която настоява бъдещата цена на тока да покрива разходите на компанията.

Окончателно решение за цените на тока ще вземе КЕВР в края на юни. До момента комисията прогнозира, че ще има намаление, а не увеличение на услугата.  http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

БЕЗКРАЙНАТА АЛЧНОСТ НА ЕРП УБИВА БЪЛГАРИЯ - ОТ1 ЮЛИ ИСКАТ ПО ВИСОКА ЦЕНА ЗА БИТОВИТЕ АБОНАТИ. ЩЕ ИМА ЛИ ПРОТЕСТИ? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди