изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 06:29 EEST
Производителите на мартеници искат да работят законно    
НовиниПроизводители на мартеници, които продават на базара в центъра на Добрич, алармираха, че през последните дни са подложени на масирани проверки от данъчни, КЗП и други институции. Вече има съставени протоколи, по които ще им бъдат  съставени актове.


 „Никой от нас не е излязъл да продава тук от хубаво“, сподели Стела Илиева. Тя самата е майка на дете с детска церебрална парализа и не може да работи, за да се грижи за него. Не знае колко време ще може да е личен асистент и мартениците, които прави от януари, са единственият начин тя да подпомогне семейния бюджет.На базара продава и Йорданка Щерева.
„Аз съм инвалид. Имам онкологична  операция. Излязла съм да продавам мартеници, защото пенсията ми е 130 лева. Как да се справя с тези пари. Изкарала съм 500 лева и вече се прибрах, защото не мога да си позволя да ги дам за глоба и да остана с празни джобове“, сподели тя. Истината е, че всеки го прави, защото няма пари, защото няма работа. Ние не сме прекупвачи, а сме производители, допълва друга.
Много от хората, независимо, че са платили такса за участие в базара до 3 март, са прибрали мартениците си, защото се страхуват да излязат да продават.
70-80 са търговците на базара в центъра на Добрич. Десетина вече имат съставени протоколи и ги очакват актове. Търговка обясни, че при когото и да бяха отишли данъчните, той щеше да бъде санкциониран, тъй като никой няма касов апарат.
Не е възможно да се продават мартеници и да се маркира едновременно. Къде да се сложи касов апарат, когато вали. Освен това, на базара няма електрозахранване. На нас този касов апарат ни трябва само 15 дни в годината.
Оказва се, че не могат да са към Камарата на занаятчиите, защото няма курс за изработване на мартеници, който да завършат, за да бъдат признати за занаятчии.
Един касов апарат струва 200-300 лева. Освен това, се изисква да има регистрация и други разходи. Ако покрием това, което те ни  задължават да направим, няма да има смисъл да продаваме, защото с тези разходи и материалите, се равнява на сумите, които изкарваме от базара – 600 -700 лева, обясниха производители.
Много от хората, независимо, че са платили такса за участие в базара до 3 март, са прибрали мартениците си, защото се страхуват да излязат да продават.
Производителите на мартеници искат законът да бъде променен. „Ние сме излезли да продаваме на студа, в дъжда, в снега, не да печелим милиони от мартеници, а да си изкараме прехраната, защото повечето от нас нямат работя. Има и възрастни хора, на които не им стигат пенсиите“, обясни Стела Илиева.
Те настояват да бъде определен еднократен данък – патентен или друг, който да плащат, за да работят законно, но да не се налага да имат касови апарати. „Искаме държавата да спре да ни изкарва въздуха, а да ни остави да работим“, допълниха производителите. 



 


Сходни връзки

Производителите на мартеници искат да работят законно | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди