изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 11:17 EEST
България забрави освободителите си – коментари в руските медии (Агенция „Фокус“)    
НовиниВ сряда в медиите бе публикувана информацията, че българските власти са поканили турския президент Реджеп Тайип Ердоган да присъства на честванията по случай 138 години от Освобождението на България. Днес говорителят на българското външно министерство Бетина Жотева опроверга информацията за поканата и заяви, че България не е канила чуждестранни лидери да присъстват на честванията. Тя посочи, че сред участниците в празненствата са ръководителите на дипломатическите мисии, които са акредитирани в София. Жотева определи слуховете за поканата на турския президент като груба манипулация, която не съответства на реалността. Преди да бъде направено опровержението обаче руските медии реагираха остро с множество коментарни публикации.



Историята е пренаписвана в зависимост от политическата изгода, всичко се обръща с главата надолу, а политиците съвсем са забравили що е срам и съвест, коментира ГОСНОВОСТИ.
На празника по случай освобождението от игото на Османската империя българските политици поканиха нейния нов император Реджеп Тайип Ердоган. При това явно предпочетоха да забравят кой именно освободи страната от гнета на турците.
Стана ясно, че новият турски султан Ердоган е получил от българските власти официална покана да присъства на празника за освобождението от османско иго. Ръководителят на държавата, чиято армия е изгонила турците от българската земя по молба на братския български народ, обаче не получи такава покана, коментира изданието.
За втори път България не кани руска делегация на празненствата по случай освобождението от османско робство, което страната отбелязва днес, пише „Болшой Ростов“ .
Вместо това обаче българите поканили президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Въпреки че той съвсем естествено не се е отзовал, самата покана е достатъчно показателна.
Да очакваме ли скоро да махнат и паметника на Альоша в България? Именно поради позицията на България бе осуетено построяването на газопровода „Южен поток“. Бяха загубени милиарди рубли, газопроводът трябваше да мине и през Ростовската област, очакваха се данъчни постъпления, повече работни места…
Защо, братушки, защо?
Българските власти решиха да поканят турския президент Реджеп Тайип Ердоган на тържествата в чест на освобождението на страната от османско иго, пише „Московский комсомолец“ .
България е била част от Османската империя от 1396 до 1878 година, а за връщането на независимостта й е помогнала войската на Руската империя. Въпреки това тази година президентът на Русия Владимир Путин не бе поканен да участва в тържествата.
Главните аргументи на България за тази ситуация е фактът, че при битките са загинали повече турски отколкото руски войници.
На 3 март България ще отпразнува националния си празник – освобождението от османско иго. Тази година за честванията на връх Шипка бе поканен и турският президент Реджеп Тайип Ердоган, коментира руското издание „Правда“ .
Последната година не бяха поканени представители на Русия, което предизвика бурна полемика в българското общество. Българските власти обясняват решението си с факта, че сега София поддържа по-тесни политически отношения с бившия си поробител – Анкара, отколкото с Москва. Основният аргумент е: в България се е проляла повече турска отколкото руска кръв, коментира изданието.
България предпочете да празнува освобождението си от османското иго с потомък на поробителите, но не пожела да покани освободителите си, коментира „Комсомолская правда“ .
На 3 март българите празнуват националния си празник – Освобождението от османско иго.
Основните тържествени мероприятия се провеждат на връх Шипка, където руската войска е удържала една от най-големите си победи. Основният чуждестранен гостенин на церемонията обаче съвсем не е представител на Русия. Впрочем нас като цяло престанаха да ни канят в България – през 2003 година бе последният път, в който Владимир Путин бе поканен в този паметен ден на Шипка. В същото време обаче на празника неочаквано бе поканен турският президент Реджеп Тайип Ердоган.
Всъщност, защо пък да е неочаквано? Това решение е напълно в съответствие с политиката на днешните български власти. Българският външен министър Даниел Митов дори официално определи Русия и „Ислямска държава“ като основните външни заплахи за ЕС. София горещо подкрепи санкциите на ЕС срещу Русия и предателски се отказа от договореното вече полагане на тръбите от газопровода „Южен поток“, който можеше да донесе на страната милиарди долари. Но в Брюксел наредиха, а София раболепно отдаде чест.
Защо обаче поканиха именно Ердоган? При всички положения той е потомък на бившите поробители на България. Може би като знак на помирение? Не, това е чиста политика. В София казват, че България и Турция сега са съюзници в НАТО, имат общи интереси, а отношенията им са по-силни отколкото тези с Русия. Неслучайно българските власти не казаха и една дума срещу Анкара за сваления руски самолет. Напротив, дори подкрепиха лъжливата турска версия за инцидента.
Най-гнусното е, че сега се опитват да пренапишат и историята и да забравят за руската кръв, с която е напоена българската земя. Доскорошният лидер на партията на турското малцинство в България ДПС – Лютви Местан, директно заяви, че „българите никога не са живели така добре както по времето на Османската империя“, а след „нежеланото (!) нахлуване на Русия“ животът им се е влошил, пише вестникът.
Някой ще каже - добре, ама това е позицията на турчина, който знае как да защитава интересите на своята общност, и не трябва да се придава голямо значение. Ето обаче още един пресен пример - преди две седмици българският парламент гласува за създаването на специална комисия, която да проучи фактите и обстоятелствата около руското вмешателство във вътрешната политика на България.
В интерес на истината, трябва да отбележим, че не цялото българското общество е съгласно с тази политика на властите. Дали ще имат хората сила да изразят недоволството си публично, ще узнаем на 3 март, обобщава авторът.  http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

България забрави освободителите си – коментари в руските медии (Агенция „Фокус“) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди