изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 14:04 EEST
АГОНИЯ В ЛЕЖЕДЕМОКРАЦИЯ: Частните болници въведоха такса „вход“ от 100 лв.    
Здраве Частни болници в София измислиха нов начин да попълват бюджета си на гърба на пацентите. След като през миналата година здравната каса отказа да плаща надлимитната дейност много клиники започнаха да трупат дългове.

За да намалят щетите някои собствениците на лечебни завадения решиха, че част от загубите могат да бъдат компенсирани с всевъзможни такси. Една от най-новите е такса „вход“. Тя се изисква от пациентите още преди да бъдат приети за лечение. Без да платят между 50 и 100 лева болните биват отпращани в друго лечебно заведение или принудени да чакат с месеци, оплакват се недоволни пациенти.

Една от големите частни столични болници, които е въвела таксата е Софиямед, показа проверка на Епицентър.бг. „Билетчето“ за прием там струва 70 лева.  Парите се прибират съвсем законно, тъй като желаещите да бъдат приети попълват форма за избор на лекар. Без нея обаче приемът напрактика е невъзможен, което превръща тъй нареченият избор в задължително условие, за да може болният да получи необходимото му лечение.

„Не сме си измислили ние тази такса, ръководството на болницата я въведе“, разказаха за Епицентър.бт лекари от Софиямед. „Искат ни пари за всичко с обяснението, че едно или друго изследване не се поемало от касата, пращат ни в частни лаборатории за най-обикновени кръвни тестове, доплащаме за консумативи“, обясниха гневни пациенти.

Проверка и в други столични болници показа, че в десетки частни клиники са се възползвали от вратичката в закона и под прикритието на избор на лекар прибират входна такса. Държавните лечебни заведения засега се въздържат от въвеждането на „билетчето“ за прием. И в частните, и в държавните болници обаче ще продължават да събират всевъзможни такси, въпреки обещанието на здравното министерство да спре порочната практика.

В публикуваната преди дни на сайта на ведомството за обществено обсъждане проектонаредба за достъпа до медицинска помощ парите за „допълнителни услуги“, които лечебните заведения имат право да поискат от пациентите си остават с някои незначителни корекции.

Отпада единствено таксата „придружител“ за хлапета до 7-годишна възраст и за деца до 18 години, които са претърпели операция и състоянието им не им позволява да се обслужват сами. За придружител няма да плащат вече и инвалидите. Всички останали болни, които искат техен близък да се грижи за тях по време на престоя им в болница, ще трябва да си платят за това удоволствие според тарифата на съответната клиника. За една нощ тази услуга струва от 20 до 100 лева.

Болниците ще продължат да прибират пари от болните и за това, че в стаите им има самостоятелен санитарен възел, телевизор, хладилник и какво ли още не. Всичко това е в графата „подобрени битови условия“. В 90 % от отделенията обаче т.нар. ВИП стаи по нищо не се различават от всички останали и в тези случаи лечебните заведения нямат право да искат допълнително заплащане от болните, предвижда наредбата.

източник: epicenter.bg

http://bultimes.com

  1. БЪЛГАРИЯ В АГОНИЯ: Горещи жрици в нета! Как се става елитна к*рва в чужбина и колко се печели (18+)
  2. УПРАВЛЯВАЩИТЕ ДОКАРАХА БЪЛГАРИЯ ДО АГОНИЯ
  3. ДОБРИЧ В АГОНИЯ: БЛИЗО 4% ОТ УЧЕНИЦИТЕ ОТПАДАТ
  4. УСЕЩАНЕ ЗА АГОНИЯ: Пламен Димитров, КНСБ: Близо 60 милиона негативи ще понесе българската фирма "Терем", ако не изпълн
  5. АЛО, ПРОТИВНО НА АГОНИЯТА В БЪЛГАРИЯ: Румъния сваля основните данъци в страната
  6. БЛЪЛГАРИЯ В АГОНИЯ, НО: Печалбата на банките скочи до 713 милиона
  7. БЪЛГАРИЯ В АГОНИЯ: Фейсбук почерня от жалейки за самоубилия се художник Росен Кондарев
  8. БЪЛГАРИЯ В АГОНИЯ: Скандал! Авиоотряд 28 заплашен с арест в 5 държави
  9. БЪЛГАРИЯ В АГОНИЯ НА "ДЕМОКРАЦИЯТА": „Протестна мрежа” иска доживотен за Борисов, защото не свалил руския самолет! Тия
  10. БЪЛГАРИЯ В АГОНИЯ ПО ПЪТЯ КЪМ СВЕТЛОТО ЕВРОБЪДЕЩЕ: Шокираща тенденция! 1620 училища се изпариха
 


Сходни връзки

АГОНИЯ В ЛЕЖЕДЕМОКРАЦИЯ: Частните болници въведоха такса „вход“ от 100 лв. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди