изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 08:53 EET
Патриотът, развял трибагреника на джамията в Гоце Делчев, отговори на обвиненията на местния мюфтия    
Общество Андон Балтаджиев обяснява, че действието му не е провокация и укорява духовника за "религиозна пропаганда". Навръх 3 март джамия в Гоце Делчев осъмна с българския трибагреник, а новината разбуни социалните мрежи. Андон Балтаджиев е инициаторът на това и той коментира във „Фейсбук” защо го е направил.

"По повод изявлението на районния мюфтия Айдън Мохамед, че спускането на Националния флаг от минарето на Караджа паша е провокационен акт и ще сезира МВР и прокуратурата на Република България - бих искал лично от свое име и от името на НПО’’Активна съвест’’ да отговоря следното:

Г- н Мохамед,

1. Не е противозаконно националния флаг да се развява над исторически паметник на културата, обявен за такъв с определение № 74 на ВКС от 28 януари, когато Върховният касационен съд отхвърли окончателно опита на Главно мюфтийство да обжалва решението на Софийския апелативен съд, който не установи правоприемственост между мюсюлманското вероизповедание и местни поделения, религиозни, религиозно-просветни и социално-благотворителни юридически лица, съществували до 1949 г.

2. По този повод този Акт няма как да бъде тълкуван за провокация, тъй като няма отношение към религиозните вероизповедания, а е насочен към националистическото самосъзнание на населението, като граждани на Република България без значение от религиозната им принадлежност, към което разединение очевидно се стремите.

3. Относно изявлението ви, че никъде не сте виждал знаме на камбанария на църква ще отговоря да се запознаете с Върховния закон на страната, на която претендирате, че сте гражданин, а именно Конституцията на Република България и по- конкретно чл. 13, ал. 2, според който:
- Религиозните институции са отделени от държавата.

Следователно Караджъ паша не е действащ религиозен храм, а общински имот, обявен за такъв категорично с гореспоменатото определение на ВКС и подобно сравнение е безпредметно и крайно неаргументирано.

4. Отправяйки обвиненията си за провокация към мен и НПО’’Активна съвест’’, не смятате ли, че провеждате религиозна пропаганда сред изповядващите религия различна от християнство срещу националните интереси, независимостта и суверенитета на Република България, териториалната цялост, основните права и свободи на гражданите, демократичното функциониране на държавата и гражданските институции и установения в страната конституционен ред, срещу суверенитета, териториалната цялост на държавата и единството на нацията, както и противоконституционна дейност според закона за ДАНС, чл.4, ал.2 и 3. Като открито се противопоставяте на Националния флаг, който е основен знак на всяка една държавност, считан за изразител на националната идентичност и символ на мощта и суверенитета на един народ.

5. Изявлението Ви, че Вие „не сте българи и не е редно българското знаме да се вее на старата джамия!“ не е ли стремеж за инструментализиране на ислямската вяра с цел противопоставяне на национални ценности и самосъзнание и увеличаване дистанцията на мюсюлманите от останалата част от обществото ?"
http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Патриотът, развял трибагреника на джамията в Гоце Делчев, отговори на обвиненията на местния мюфтия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди