изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 05:17 EEST
Критичен праг: Държавният дълг на САЩ надмина 19 трилиона долара    
По света Единственото спасение от банкрут останаха машините за печатане на пари, предупреждават експерти. По време на президентството на Барак Обама държавният дълг на САЩ се удвои и достигна $19 трлн, докато съвкупният БВП е едва $17 трлн. Това гласи съобщение на Министерството на финансите на САЩ, цитирано от световните агенции.

На фасадата на сградата на Федералната данъчна служба в Манхатън е окачено огромно електронно табло, което информира в реално време как всяка секунда се променя размерът на дълга. Преди 26 години, когато дългът достигна 3 трлн долара, в страната избухна паника. Днес обаче американците свикнаха с мисълта, че могат да живеят на кредит и никога пръснатите по света долари няма да им бъдат предявени, като само това ще ги спаси от банкрут. Всъщност ги спасяват машините за печатане на долари, които работят денонощно.

Според икономиста Макс Фрад Волф, сумата на държавния дълг вече надвишава общата стойност на всички стоки и услуги, произведени в САЩ за година. „Сиреч сега нашият държавен дълг превишава годишния БВП. Този показател е извънредно важен. Науката икономика учи, че ако дългът надвиши 90% от БВП, растежът в страната се забавя, държавата отслабва и се увеличава вероятността от възникване на криза. За съжаление ние този праг вече го преминахме” – заявил той.

Официалната версия е, че е голяма ролята (37%) на така наречените студентски дългове по федералната програма за студентски заеми: студентите теглят от частни банки кредити за заплащане на образованието, като правителството ги застрахова за своя сметка. След като сегашните колежани започнат да работят, щели да се разплатят.

Според прогнози на икономисти, още в близко бъдеще балонът на студентските дългове ще се спука. На пазара на труда има все по-малко вакантни места, а заплатите падат. Възниква въпросът: ако правителството не успее да прибере дълговете от студентите, ще се наложи ли американските данъкоплатци да изплащат сметката от $19 трилиона долара?

Американски финансист предсказа: Доларът скоро се превръща в „балон”

Икономиката на САЩ през идните 12 месеца може да изпадне в рецесия, а американският долар ще се превърне в „балон”. Това смята известният американски инвеститор и милионер Джим Роджърс. Роджърс разказа в интервю за Bloomberg, че от последната рецесия в САЩ са минали 7-8 години. А исторически икономическият спад се повтаря на всеки 4-7 години. „Погледнете на дълга на САЩ, той е изумителен. В Япония има рецесия. В Китай има забавяне на икономическия растеж, половин Европа е в рецесия”, казва Роджърс.

В случай на нова световна икономическа криза, доларът може да се окаже най-привлекателната валута за инвеститорите. Това носи определени рискове: всички ще влагат в американската валута, което може да я превърне в „балон”, предупреди финансистът.

73-годишният Джим Роджърс е успешен американски бизнесмен, инвеститор и писател. Той управлява своята инвестиционна компания Rogers Holdings and Beeland Interests Inc и е смятан за експерт по икономическите въпроси. В списъка на неговите бизнес интереси Русия заема специално място – милионерът в разгара на кризата изкупуваше рубли и акции на руски компании.
http://www.blitz.bg


 


Сходни връзки

Критичен праг: Държавният дълг на САЩ надмина 19 трилиона долара | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди