изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 11:00 EEST
Уцуро-буне и красивата непозната, появила се от морето /ВИДЕО/    
Любопитно

Уцуро-буне (от японски – „кух кораб“) е необикновен плавателен съд, който се появява през XIX в. в морето край източното крайбрежие на Япония заедно с тайнствена червенокоса жена



Литературните източници, в които е описано въпросното събитие, са текстовете „Приказки от заешката градина“ (съставен през 1825 г. от Кьокутей Бакин), „Истории за корабокрушенци“ (съставен през 1835 г. от неизвестен автор) и „Прах от кайсия“ (съставен през 1844 г. от Нагахаши Матаджиро), в които версиите на историята се припокриват почти изцяло.

Странната „лодка“

В началото на 1803 г. край бреговете на провинция Хитачи в Източна Япония е забелязан странен плавателен съд, подобен на малка лодка, дрейфуващ свободно по вълните, който няколко местни рибари успяват да издърпат с въжета към плитчините, използвайки лодките си.

Той е с овална форма, висок 3,3 м и широк 5,5 м, като горната му част е с покритие от червено сандалово дърво и има няколко напълно прозрачни прозореца, изработени от кристал или стъкло, покрити с решетки и залепени с някакъв вид дървесна смола, докато долната му част е покрита с бронзови плочи.

Стените във вътрешността му са изписани с текстове на непознат език, а освен това в малкото помещение има две завивки (покривала за легло или килими), голяма бутилка с вода и известно количество храна (сладкиш и месо).

Красивата непозната

Най-голямата изненада за рибарите обаче се оказва присъствието на около 20-годишна красива девойка, висока 1,5 м, с бледорозова кожа, червеникави вежди и коса, допълнително удължена с вълнени или текстилни влакна.

Тя е облечена в скъпи и дълги дрехи от непозната материя, а в ръцете си държи дървена квадратна кутия с дължина около 0,6 м, която не позволява да бъде докосната.

Когато непознатата заговаря изумените мъже, се оказва, че говори на някакъв напълно непознат език, но независимо че никой от присъстващите не разбира нищо от думите ѝ, тя видимо изглежда добронамерена и учтива.

След като е предположено, че девойката вероятно е чуждоземна принцеса, уличена по време на брака си в изневяра и прокудена от родината си на малката лодка, носеща със себе си главата на мъртвия си любим, скрита в кутията (което би обяснило нежеланието ѝ да я сподели с рибарите), тя е качена обратно на уцуро-буне и изпратена в морето, тъй като местните хора не желаят да се намесват в съдбата ѝ, страхувайки се, че с това могат да си навлекат нещастие.

По-старата легенда

Оказва се, че история, много подобна на гореописаната, датира още от VII в., като в нея се разказва за рибар на име Вакегоро от остров Гого във Вътрешно японско море, който открива в носеща се по вълните малка лодка 13-годишна девойка. Същата му разказва, че е дъщеря на китайския император, принудена да избяга от мащехата си, като впоследствие е отгледана от местни рибари и се омъжва за принца на провинция Ийо, на когото ражда син, сложил началото на династията Кавано.

Обяснение на загадката

Днес, почти два века по-късно, историята за уцуро-буне и тайнствената му пасажерка все така няма окончателно обяснение.

Според някои тя не е нищо повече от фолклор, докато според други е пример за близка среща от трети вид или за среща с хрононавт (пътешественик във времето), а самото уцуро-буне се приема за неидентифициран обект.

Наред с това не е изключено тази иначе толкова интересна история, датираща от периода Едо (между 1603 и 1867 г.), когато Япония е почти напълно затворена за външния свят, да е родена от въображението на местните жители, за които чужденците са обвити в екзотика и тайнственост. http://nerazgadano.info




НЕОБИКНОВЕНА РЕКА, КОЙ ЛИ МОЖЕ ДА Я ПРЕПЛУВА?... /ВИДЕО/
Това момче пропуска 11 000 волта ток през тялото си (ВИДЕО)
Как един американец, под музиката на гръцки композитор, измисля "традиционният" гръцки танц /ВИДЕО/
НАСА засече необикновеното явление "звездотресение"
Фенка си татуира Борис Дали на интимно място (СНИМКА 18+)
Бунт срещу многомъжието в Непал
Клонират животни с човешка сперма
Необикновено и страховито явление хвърли в паника хиляди хора
Невероятни брачни рекорди
 


Сходни връзки

Уцуро-буне и красивата непозната, появила се от морето /ВИДЕО/ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди