изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 08:42 EEST
Вашингтон поуст: Между САЩ и Китай назрява опасен конфликт    
КоментариАдминистрацията на Барак Обама е все по-близо до възможно сблъскване между САЩ и КНР в Южнокитайското море, пише колумнистът The Washington Post Дейвид Игнейшес.

„Този конфликт е особено опасен, защото сблъсква американския президент, който трябва да се покаже като силен президент, с готовия да отиде на риск китайски лидер, вече демонстрирал пренебрежително отношение към военната мощ на САЩ” – пише Игнейшес.

Напрежението в региона нарасна през последните три години, след като Китай си направи изкуствени острови във водите близо до архипелага Спратли. На тях КНР разположи радари и ракети, а във водите около тях патрулират военни кораби.

Тази пролет ситуацията може да стане критична: международният съд в Хага ще разглежда иска на Филипините към Китай по повод спорните територии. Очаква се решението да не е в полза на КНР, но Пекин отсега отказва да признае правото на съда в Хага да се произнася по териториални спорове в Южнокитайско море.

Ако Пекин въведе над Южнокитайско море опознавателна зона за ПВО, това ще означава забрана за полети над тази територия без разрешение на Китай и ще представлява нова опасна провокация по отношение на Вашингтон, счита Игнейшес.

Затова този път Вашингтон се подготвя за възможната конфронтация по-сериозно. В Белия дом дори разглеждат стратегия „око за око”, при която САЩ ще помагат на страни като Филипините и Виетнам да изграждат свои изкуствени острови в спорните води.
http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Вашингтон поуст: Между САЩ и Китай назрява опасен конфликт | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди