изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 10:04 EEST
За кожата трябва да полагаме грижи от бебешка възраст    
Интервюта

Пред НДТ д-р Вяра Ангелова - специалист дерматолог



Д-р Вяра Ангелова е утвърден специалист в областта на клиничната и естетичната дерматология. Редовен участник в редица местни и международни форуми и симпозиуми за повишаване на квалификацията. Активен контрибутор в кампании в защита на здравето на кожата, като националната кампания за профилактика на рака на кожата Евромеланома. Завършила Медицинска Академия София. Специализира кожни и венерически болести преди повече от петнадесет години. Постепенно се профилира тясно в сферата на естетичната дерматология. Казва, че още, когато започнала да учи медицина, знаела, че иска да работи за красотата. Това по-късно я накарало да насочи усилията си в сферата на естетиката. В практиката си сега, освен на лечението на кожни и венерически заболявания, залага много на естетичната дерматология.:

-      Д-р Ангелова, от каква възраст трябва да се поддържа кожата?

-      Кожата се поддържа от бебешка възраст. За всяка възраст има определени средства за това. Когато говорим за лечение на някакъв проблем, това може да е от млада възраст, например при акне. При него процедурите са допълване към лечението. Но, то пак е вид естетика. Другите процедури, които са с цел да заличат следите на времето – се препоръчват след 25-годишна възраст, когато кожата изисква по-специална грижа.

-      Това обаче не означава, че жената трябва след 25-годишна възраст да си слага крем на лицето, нали!

-      Разбира се, че не. Пак се връщаме на това, че кремът е от бебешка възраст, а след 25 години са другите неща.

-      Един от сериозните проблеми е ракът на кожата…

-      За съжаление все по-често се среща. Това се отдава на вредните въздействия на слънцето и неправилното подхождане към това човек да стои с часове на плажа, да не се нанася слънцезащита. Въобще, тази превенция се неглижира до голяма степен.

-      От кой месец трябва да започне използването на слънцезащитен крем?

-      Слънцезащитата при белите кожи аз препоръчвам да е целогодишно. Особено при бебешка бяла кожа, когато има слънчеви дни през зимата, когато става отразява на снега. Така че, има ли слънчеви дни през зимата, трябва да се нанася слънцезащита.

-      С какъв фактор?

-      При по-белите кожи – 50 фактор, а при матовите – 30-и. Но, фактори, като 15-20, не считам, че могат да опазят кожата. През лятото, на два часа трябва слънцезащитният крем да се нанася, ако се стои по-дълго време навън. Казвам го на всички родители – морето е хубаво, приятно, но не е за най-малките. Може да се заведе едно малко дете на плажа, но нека да е сутрин рано или вечер след 5 часа. В никакъв случай – през деня, когато слънцето е  много силно. Не е това, което беше преди години. Има озонови дупки. Детската кожа е много чувствителна, клетките запомнят, след което се получават мутации, а в резултат на това и неблагоприятни последствия.

-      Има ли случаи на рак на кожата в област Добрич?

-      Има и те стават все повече. Обикновено се проявява в късна възраст, което донякъде е добре, но има и млади хора. Меланомът, който е злокачествено образувание, за съжаление, се среща и в по-млада възраст.

-       Увелчението на меланома свързано ли е с двата основни бранша в областта – селско стопанство и туризъм?

-      Бих казала да по отношение на селското стопанство. Хора, които през по-голямата част от живота си са работили навън, на слънце, на полето, са рискова група. Други, които, примерно, работят на кораб. Като цяло, всички дейности, които са свързани с излагане на слънце.

-      В късен стадий ли се проявава меланома?

-      По-скоро не. Преживяемостта е много по-голяма, когато се установи навреме. За съжаление, това е много злокачествен тумор.

-      За какво трябва да внимават пациентите?

-      Трябва съществуващите пигментни образувания да се наблюдават. Веднъж годишно има кампания за профилактика на рака на кожата, която е безплатна. Провежда се, обикновено, през месец май, в един ден само. Добре е човек, който има повече пигментни петна, да си направи контролен преглед. Ако това се прави веднъж годишно, не би се изпуснало нещо сериозно.

-      За какви изменения по тялото си трябва да внимават пациентите?

-      Трябва да се следи дали има някаква промяна в съответната бенка. Дали е нараснала, дали е сменила цвета си, дали кърви. Тези неща трябва да се наблюдават.

-      Има ли тежки кожни заболявания, като псориазис, например?

-      Да, има. Псориазисът не е толкова тежко заболяване, отколкото че е много дискомфортно. Хората, които страдат от това заболяване, се чувстват непълноценни. Но, и там става дума за едно добро пъддържане. Ако човек има правилно отношение към заболяването. Ако се е примирил с факта, че той ще го носи цял живот и  трябва да прави така, че да му е по-комфортно, той трябва редовно да посещава дерматолог, да прави основните курсове на лечение, да не оставя кожата незащитена. Това пак е една много добра поддръжка.

-      Има ли завръщане на венерическите болести?

-      Това е една по-скрита тема.  Има и такива пациенти, които носят такива заболявания, без да потърсят лекарска помощ. В това е проблемът. Преди много години имаше контрол на сифилиса. Когато някой започваше работа, или искаше да сключи брак, си правеше задължително изследване. Докато сега контролът е по-занижен и аз очаквам, че проблемът със сифилиса ще става все по-зле. Защото, това е великият имитатор. При него, докато има нещо наяве, то след време се скрива.  После пак излиза нещо, което след това пак се скрива. Минават месеци, няма никакъв проблем. Така в един момент се оказва, че стадият е напреднал.

-      Какви други заболявания се регистрират напоследък?

-      Много от тях са банални инфекции, на които не се обръща много внимание, като трихомоните. Хламидията е нещо, което през последните години много зачести. Също е заболяване, което в началните стадии няма някаква особена клиника. След това, когато се окаже, че една двойка иска да се възпроизвежда и не се получава, се установява, че причината е в заболяването.

-      Каква трябва да е превенцията?

-      Тя е в профилактичните прегледи и осведоменост, здравна  култура. Биха могли да използват предпазни средства.

-      Нещата пак опират до това, че трябва да се правят прегледи и изследвания…

-      Всеки, който държи на здравето си, трябва периодично, веднъж годишно, да ходи на профилактични прегледи.

-      Д-р Ангелова, какво е отношение на пациентите Ви към естетичната дерматология. Знаем, че световни и родни звезди си правят разкрасителни процедури. Но, тук – в Добрич, до каква степен хората са отворени към естетичната дерматология?

-      Вече девет години работя в тази сфера. В началото бе трудно. Просто, това беше една неразработена сфера. Хората не бяха много чели, много чули. Трудничко беше, но с времето нещата се променят. Много ме радва това, че все повече хора обръщат внимание на външния си вид и с желание започват да си правят някакви процедури. Те стават все повече. И това са хора, които не разполагат с кой знае какви средства. Но, в желанието си  да изглеждат добре си заделят и се обръщат към специалист.

-      В кой момент вашите пациенти решават, че трябва да се обърнат към специалист?

-      Имам пациенти във всички възрастови групи. От най-младите – до по-възрастни. Много тийнейджъри страдат от акне и тези процедури подпомагат медикаментозното лечение. Така че, да речем, пациентите ми са от 15- до 70-годишни.

-      Имате ли пациенти мъже?

-      Да, има и мъже. Те са по-суетни. Такива, които забелязват следите на времето, искат да „изтрият“ някои неща от лицето си.

-      Мъжете слагат ли си ботокс и защо?

-      Съществува някаква обществена нагласа, че козметичните процедури са главно за жени. Въпреки това съотношението жени/мъже слагащи ботокс е почти равно с лек превес за нежния пол. Истината е, че ботоксът е много подходящ за мъже тъй като при тях бръчките в резултат на мускулно съкращение са много по-дълбоки и по-силно изразени. Мускулатурата на мъжкото лице е по-силна и съответно влияе много. Бръчките по челото, около устата, в крайчетата на очите се третират най-лесно и бързо именно с ботокс.

-      Предполагам, че това са предимно хора с позиции – в бизнеса или администрацията…

-      Да, така е.

-      В кои случаи препоръчвате човек да се обърне към филъри, ботокс и другите средства на естетичната дерматология?

-      Когато човек започне да не се харесва. Да си направи консултация, да разбере какво може да се направи в насока подобряване на общия вид, след което да прецени какво да предприеме.

-      Но, нещата не са такива, каквито ги виждаме изопачени във  фолк певиците…

-      Аз лично никога не съм харесвала натруфените или изключително големи устни, които се правят. Не мисля, че това е естетика. За мен, естетиката е подобряване на естествената красота, тази, която всеки има. Да се сложи толкова, колкото да се подчертае собствената красота и да изглежда съвсем естествено, а не да бъде нещо, което да личи, че е правилно. Най-добрият вид е този, когато, гледайки някого, преценяваме, че той изглежда много добре, но не да виждаме къде има намеса.

-      Предполагам, че по абитуриентските балове имате пациенти, които искат такива процедури…

-       Повечето от нашите абитуриенти гледат да скрият недостатъците, отколкото да ги премахнат. Това са, най-вече, белези от акне или акне. Те са млади хора и нямат кой знае какви несъвършенства.

-      Какво е Вашето впечатление, хората склонни ли са вече да говорят, че използват такива средства, за да поддържат младостта си, или предпочитат това да е тяхната малка тайна?

-      По-скоро второто?

-      Защо – заради манталитета, заради града…

-      Заради манталитета и затова, че градът ни е малък.

-      Може би, бедата е в това, че има насадени клишета в тази насока. Често в медиите има информация как някой е прекалил с ботокса и лицето му е станало като маска...

-      Разбира се, когато нещо се прави дозирано, то изглежда съвсем естествено. При поставяне на ботокс, не значи, че физиономията трябва да стане маска. Просто трябва да се отвори погледът, да се повдигнат веждите, да се позаличат някои бръчки, но не и да стане сфинкс.

-      Какъв е Вашият съвет към жените, за да бъдат красиви и се харесват?

-      Аз ще използвам една мисъл на Коко Шанел. Тя гласи, че, когато една жена е на 20, красотата е дар от природата, а как ще изглежда на 50 – зависи само от нея.

Разговаря Станислава КРЪСТЕВА

 


Сходни връзки

За кожата трябва да полагаме грижи от бебешка възраст | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди