изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 10:21 EEST
Днес древността възкръсна в Стара Загора с внушително откритие    
НовиниДва мраморни саргофага с внушителни размери откриха при спасителни разкопки археолозите от старозагорския исторически музей Мария Камишева и Атанас Атанасов. Съоръженията са изработени от цели мраморни блокове с размери 2,2х1,5 м , които са прихванати с метални шини , залети отгоре с олово. Според Мария Камишева на това място е бил източният некропол на древния град Августа Траяна, за който се знаело отпреди, но до сега не е бил разкопаван, съобщи starozagorci.com



В единия от саркофазите ясно личат останките на седем черепа, само един от скелетите е цялостно запазен. Причината е че съоръженията са били използвани многократно може би повече от век. "Открити са монети, три костени фиби, златна и стъклени висулки,желязно ножче. Най-вероятно става въпрос за фамилни гробници.

Погребенията на това място са извършвани от началото до края трети век от новата ера.

Преди цялостното разчистване на първия от саркофазите се забелязват монета в близост до най-запазения череп, останки от стъклен съд. Съоръженията са вкопани в земята, отгоре са били затворени с малко по-грубо обработени каменни капаци, но липсват каквито и да са надписи.

Новооткритите артефакти са поставени под засилена полицейска охрана, разкопките няма да попречат на изграждащ се в съседство обект на голяма търговска верига.



„Тази находка е много важна и ценна за нашия музей, тъй като е част от източния некропол на античния град Августа Траяна. Намерени са две много солидни гробници, от много добре обработени каменни блокове.
Едната е укрепена със скоби, залети с олово. Всяка от гробниците е покрита с по две каменни плочи. Предполага се, че едната е фамилна, тъй като в нея са погребани 6-7 човека, но не по едно и също време. Най-вероятно е била на богата фамилия", разказа Петър Калчев.



Той допълни, че съоръженията ще бъдат демонтирани и след това монтирани около музея. Очаква се комисия от Министерство на културата, която да констатира откритията.  http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Днес древността възкръсна в Стара Загора с внушително откритие | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди