изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 22:27 EEST
РОДИТЕЛИ НА ДЕЦА С УВРЕЖДАНИЯ ИЗЛИЗАТ НА ПРОТЕСТ    
ОбществоНационален протест за правoто на адекватна лична помощ за деца/лица с увреждания ще се проведе на 6 април пред Народното събрание. В него ще участват и родители от Добрич, сред които и Стела Илиева – майка на болната от Детска церебрална парализа десетгодишна Алекс.



„Не искаме пари. Искаме Закон за личната помощ”, заявява едва от майките, инициатори на протеста. Близките настояват с за средства, които ще бъдат предоставени на лицето/детето с увреждане, за да му дадат право на избор…Сега асистентските програми със заплащането, което предлагат, не само им отнемат правото на избор, но и ги унижават до степен да се чувстват най-долната измет и бреме за обществото..., заявяват родителите. „Писна ни да гледаме как се наливат средства в паразитни, никому ненужни организации и организацийки, които уж работят и защитават правата на деца/лица с увреждания. Не сме просяци, не просим и няма да го правим. Изискваме, защото имаме основание и право да го направим”, посочва още майката.
Близките на лица с увреждания изпратиха писмо до министър-председателя Бойко Борисов, министрите на труда и социалната политика Ивайло Калфин и на здравеопазването д-р Петър Москов.
В него се казва „България е единствената страна в Европейския съюз, в която хората с увреждания и родителите на деца с увреждания всяка година кандидатстват за личен асистент и се молят да бъдат одобрени. В Европа човекът с увреждане разполага с бюджет за лична помощ и има свобода и избор да го управлява. Поради липса на официална статистика за броя на децата/лицата с двигателни, умствени или други увреждания у нас, липсва и адекватна социална политика, която да задоволи потребностите им.
В тази връзка, ние настояваме спешно да се изготви подробен и изчерпателен електронен регистър на децата/лица с увреждания по заболявания. За същия да бъде осигурена възможност за достъп през интернет при спазване на Закона за защита на личните данни.
Изискваме:
1. Хората с увреждания и родителите на деца с увреждания да получават финансиране за Лична помощ от републиканския бюджет, в размер на две минимални работни заплати.
2. Право на лична помощ да имат деца и лица със затруднения в ежедневното си обслужване, обучение и включване в обществения живот , причинени от наличието на увреждане преди пенсионна възраст.
3. Средствата за Лична помощ да се отпускат след анализ на потребностите и определяне на нужда от придружител от отговорните институции/ТЕЛК,НЕЛК, лекуващ лекар/. 4. Лицата и родителите на деца с увреждания да управляват сами личната си помощ.
Недопустимо е хората с увреждания и родителите на деца с увреждания, всяка година да се молят за правото си на достоен живот, разчитайки на програми и проекти писани от чиновници, незапознати с нуждите и потребностите им. Липсата на регистър и статистика за броя на лицата с увреждания прави неефективни и безполезни всички Оперативни програми”, се казва още в писмото. НДТ


 


Сходни връзки

РОДИТЕЛИ НА ДЕЦА С УВРЕЖДАНИЯ ИЗЛИЗАТ НА ПРОТЕСТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди