изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 18:50 EEST
64% ОТ УЧЕНИЦИТЕ ПОНЕ ВЕДНЪЖ СА СЕ НАПИВАЛИ    
НовиниНай-често учениците в град Добрич опитват първото си питие алкохол  между 13- и 15-годишна възраст, като най-предпочитаният алкохол е бирата – от 64,7 % от децата. Обезпокоително  е, че 64 % заявяват, че поне веднъж им се е случвало да се напият. Това сочи социологическо проучване сред учениците от  ІХ-и до ХІІ-и клас в 15 училища на територията на град Добрич.

Негова основна задача бе да се изследва здравното поведение, оценките и нагласите по отношение на употребата на психоактивни вещества сред учениците в града. Проучването е обхванало 1289 ученици от ІХ-и до ХІІ-и клас в 15 училища в 64 паралелки. Според проучването, 14,8 % от учениците в Добрич са склонни да вземат някакво лекарство, за да постигнат временен ефект, като 5 % са го правили вече. Повече от половината ученици (58,0 %) обаче не са склонни да го направят.
Близо 3/4 от учениците от град Добрич знаят какво е марихуана, а над 2/5 – какво е хероин, кокаин, екстази, амфетамини, хашиш и ганджа. По-малка е информираността им за това какво е хашиш, анаболни стероиди и LSD. В най-малка степен те познават метадона, кодеина и пико.
Според 72,6 % от учениците в град Добрич има връстници от тяхното училище, които вече са опитвали някакъв наркотик. Само 5,4 % твърдят, че няма ученици от тяхното училище, които вече са опитвали някакъв наркотик. Около 1/5 пък се затрудняват да дадат отговор на този въпрос.
1/3 от учениците в град Добрич заявяват, че са употребявали някога в живота си марихуана, като актуалната употреба (т.е. в рамките на последните 30 дни преди анкетата) на това вещество е 14,0 %. Сравнително висока е употребата и на стимуланти някога в живота – амфетамини (8,6 %), екстази (4,7 %) и кокаин (3,8 %).
Във връзка с първата употреба на някое от веществата учениците посочват най-често следните причини: от любопитство и за удоволствие, а също и за да се откъснат от действителността, от скука и за да бъдат приети от другите (групата, компанията). Само 1,4 % от анкетираните ученици твърдят, че са били принудени от други, за да извършат първата си употреба. НДТ


 


Сходни връзки

64% ОТ УЧЕНИЦИТЕ ПОНЕ ВЕДНЪЖ СА СЕ НАПИВАЛИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди