изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 10:09 EEST
ДЖИХАД В БРЮКСЕЛ: 15-годишен ученик разказва за ужаса на летището в Брюксел: Хората стъпваха върху ранените, за да избягат    
Европейски съюз ДО МОМЕНТА ЗАГИНАЛИТЕ СА 34 - 20 В МЕТРОТО И 14 НА ЛЕТИЩЕТО
Кметът на Брюксел: Загиналите от терористичните атаки още не са разпознати *
Ексклузивно! Група български деца се разминала по чудо с кървавите атентати в Брюксел! * Мащабна акция в Белгия! Полицията взриви кола и подозрителен пакет пред Кралския дворец

Нови шокиращи разкази на очевидци на ужаса в Брюксел излизат наяве. 15-годишният ученик Антъни, който бил в белгийската столица на училищна екскурзия споделя пред БиБиСи: "Хората тичаха, стъпвайки върху други хора, които бяха паднали след експлозията, за да избягат. Не мога да повярвам, че съм все още жив."Хорст Пилгър е бил в "Старбъкс" на летището, след като се е чекирал заедно с жена си и двете им деца за полета им до Рим. "Около 8 часа чухме гръм и трясък. Спогледахме се със съпругата ми, чудейки се какво става. Веднага след това избухна нов взрив, който беше много по-силен", разказва той.

"Видях огнено кълбо, идващо от паркинга навън. След това тавана се срина зад нас на около 30 метра. Имаше прах навсякъде и трудно се дишаше. Хората крещяха и бяха в паника", споделя още Хорст Пилгър.

"Ние решихме да отидем от другата страна на улицата до хотел Шератон. Видях ранени хора, на които оказваха първа помощ", допълва той.

Дейвид Крънел, от Брюксел, зави пред БиБиСи: "Докато оставях моя багаж две експлозии избухнаха точно до мен. Те бяха в разстояние на 2-3 секунди. Бомбите бяха на терминала на заминаващите международни полети. Слухът ми щеше да се повреди заради силните експлозии", споделя той.

"Видях много хора около мен, които бяха ранени, включително и деца. Те бяха целите в кръв", допълва Дейвид.

Както БЛИЦ съобщи, атаките в столицата на Белгия взеха до този момент 34 жертви. Според наличната информация 20 души са загинали при експлозията в метрото, а други 14 са загинали на летище "Завентем".

*******************
Загиналите в терористичните атаки в Брюксел все още не са разпознати. Това е обявил кметът на града Иван Майер пред журналисти, съобщава РИА Новости, като се позовава на белгийски медии. Припомняме, че два взрива разтърсиха летището в Брюксел около 8 часа сутринта, а малко по-късно взрив имаше и в метрото. В резултат на терористичните атаки до момента са регистрирани 34 загинали, а над 200 души са ранени.

Междувременно се разбра, че всички гари в Брюксел ще бъдат отворени и влаковете ще започнат да се движат в 16 часа местно време. На гарите ще патрулират над 500 военни, съобщава Libre.

Отговорност за взривовете е поела терористичната организация "Ислямска държава".

*********************

Група от 32-ма ученици, сред които трима от Димитровград, са били в Брюксел по време на днешните атентати. Децата са добре и се отбелязват в социалната мрежа, като спасени."Посетихме Европейския парламент в Брюксел по проект „Европейско междучасие” на българския евродепутат Светослав Малинов. Атентатът стана, когато бяхме на летището, за голям наш късмет - на другото летище в Брюксел(Charleroi - бел.ред.)", разказа за Дарик възпитаникът на ПМГ „Иван Вазов”-Димитровград Димитър Джангозов. Останалите двама димитровградчани са Теодор Жеков и Делян Балев. И тримата в момента са в София и са добре, увери Димитър Джангозов.

Групата ученици е била ръководена от представители на офиса на Светослав Малинов и трима учители, които не са от региона, разказа Димитър Джангозов. Директорът на димитровградската ПМГ „Иван Вазов” Илияна Славова също потвърди, че децата са добре. Чух се с Теодор, кацнали са в София и всичко с тях е наред, коментира Илияна Славова. Тя припомни, че учениците в групата бяха подбрани чрез конкурс за есе, обявен по проекта „Европейско междучасие”, който се проведе в 20 училища в България, които евродепутатът Светослав Малинов посети лично.

************************************
Полицията в белгийския град Иксел, който се намира близо до белгийската столица, е взривила подозрителна кола, предаде RTL. Подозрителният автомобил е неутрализиран на булевард „Генерал Жак“. В същото време пред Кралския дворец в белгийската столица е неутрализиран подозрителен пакет. Дворецът не е евакуиран.

Ядрената електроцентрала „Тианж“ е била евакуирана, часове след като серия от експлозии разтърсиха летище и метростанция в Брюксел тази сутрин, предаде Daily Express, като се позова на местна телевизия. АЕЦ „Тианж“ се намира на час път от белгийската столица.  http://www.blitz.bg

********************************
Брюксел. В столицата на Белгия, Брюксел 34 души са загинали, а над 200 са ранени към този момент, вследствие на взривове на летище „Завентем” , на което 14 души загубиха живота си, а най-малко 96 са ранени. Броят на пострадалите и загиналите се очаква да нарасне, очаква се информация да дадат службите по-късно днес. Властите в белгийската столица от своя страна заявиха, че при експлозията в метрото са загинали 20 души, а 106 са ранени. Този следобед Белгийската армия взриви подозрителен пакет на брюкселското летище „Завентем“. По-рано бе съобщено, че полицията е открила неизбухнал колан с експлозиви.
Според световни медии белгийската полиция е арестувала двама мъже, за които се смята, че са свързани с днешните терористични актове в столицата на страната. Двамата са били арестувани тази сутрин пред северната жп гара на Брюксел, намираща се на няколкостотин метра от метростанция „Малбек“. Полицията в момента издирва екстремисти, в случай, че готвят нови терористични атентати. По улиците на Брюксел патрулират екипи на специалните служби.
Трима души са заподозрени за терористичните атентати в Белгия, те са граждани на Беларус. „Двама от заподозрените - Иван и Алексей Довбаш са родени в белоруската Гомелска област, а третият - Марат Юнусов е родом от Дагестан, но е получил белоруско гражданство преди няколко години“, заявил източникът. Той също така поясни, че Юнусов, освен белоруско гражданство, е имал и белгийско.
Според руски медии московските специални служби наскоро са предупредили белгийските власти за пристигането на терористи на белгийска територия. В края на февруари братя на 27 и 23 години били отпътували от Беларус към Белгия. Смята се, че те са преминали обучение в джихадистки лагери в Сирия.
Също така стана ясно, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган е споменал Брюксел като възможен обект на терористични атаки, поради факта, че Белгия, по негово мнение, заема двойствена позиция по отношение на забранената в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК), пише вестник National Post.
Ердоган, говорейки на 18 март в провинция Чанаккале, заяви, че много страни не могат да заемат принципна позиция по отношение на терористичните организации.
„Тези държави са нечестни и неискрени, те водят двойствена политика, подобна на танц в минно поле. Не знаете кога кракът ви ще стъпи на мина, но това неизбежно ще се случи. Няма причина да не избухне бомба в Брюксел или във всеки друг европейски град“, каза Ердоган.
Друга информация, която се появи в медиите е, че един от арестуваните след парижките атентати е бил носач в брюкселското летище „Завентем“ . На 23 ноември в Белгия е бил арестуван Абдейлах Шуа, който е работел в отдела за багажи на брюкселското летище „Завентем“, пище Le Vif. Той е на 34 години и е син на имам. В нощта на атентатите на 13 ноември в Париж Салах Абдеслам го е търсил по телефона, който му е бил даден от Наим Б., излежаващ присъда в затвора в Намюр.
Абдеслам се е надявал Шуа да му помогне при издаването на фалшиви документи за самоличност.
Около 15.00 часа (16 часа българско време) започна и евакуация на хората от сградата на Европейската комисия“. Веднага след атентатите от ЕК призоваха своите служители да останат вкъщи или да не напуснат сградите, в които се намират. По-късно говорителят на ЕК Маргаритис Схинас заяви, че отговорът на Европейската комисия на атентатите в Брюксел ще бъде спокоен, както изисква ситуацията.Сградата, в която се помещава Европейската комисия (ЕК), в столицата на Белгия е евакуирана, предаде агенция Belga, като се позова на представители на полицията. http://www.focus-news.net

  1. ДЖИХАД В БРЮКСЕЛ: Официално: „Ислямска държава” пое отговорност за касапницата в Брюксел!
  2. ДЖИХАД В БРЮКСЕЛ: Извънредно в БЛИЦ: Братя от Беларус окървавили Брюксел! (НА ЖИВО)
  3. Джихад в Брюксел! Терористи отмъщават за Салах Абдеслам? (НА ЖИВО)
  4. ВЕЧЕ 17 УБИТИ: Шокиращи разкрития: Преди касапницата в Брюксел се чула стрелба и крясъци на арабски!
  5. Война в Брюксел! Два нови взрива разтърсиха и метрото
  6. AFP: Летището в Брюксел е затворено до второ нареждане
  7. Извънредно! Два взрива разтърсиха летището в Брюксел (ВИДЕО/СНИМКИ) ОБНОВЯВА СЕ

СЛЕДЕТЕ ПРЯКО ПО CNN




 


Сходни връзки

ДЖИХАД В БРЮКСЕЛ: 15-годишен ученик разказва за ужаса на летището в Брюксел: Хората стъпваха върху ранените, за да избягат | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди