изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 16:23 EEST
"24 часа" одържавен? Премиерът поема редакцията?    
Коментари

Баш достойната българка Венелина Гочева и „24 часа“ наградиха „достойните българи“ на пищна церемония вчера. На тържеството се появи премиерът Бойко Борисов, който е абониран за всички ведомствени мероприятия на изданието. Премиерът играе като рекламно лице на г-жа Гочева, но на каква цена се случва това, може само да гадаем. Отделна подробност е, че шоуто прогърмя половин час след адските атентати в Брюксел. Дали наистина беше уместно?



„Борисов закъсня заради атентатите, а събитието започна с минута мълчание в памет на жертвите“, обясняват в „24 часа“, сякаш за да се оправдаят.

Това да беше проблемът, с мед да го намажеш. Проблемът е далеч по-съществен и в ПИК многократно сме писали по темата. Става дума за многомилионните данъчни задължения на г-жа Гочева и нейните фирми към държавната хазна.

Припомням информация на агенция „Блиц“ от 26 януари:

Министерство на финансите потвърди разкритията на ПИК, че издателката на „24 часа” Венелина Гочева е данъчен длъжник. Реакцията на ведомството е по повод официалното питане на издателя на ПИК и „Ретро” Недялко Недялков до финансовия министър Владислав Горанов.

По информация на ПИК, потвърдена неофициално от висши служители на НАП, фирмата-издателка на вестник „24 часа“ е с близо 14 милиона лева данъчни задължения към държавата. Тук не става дума за нередовно отчитане на ДДС, осигуровки и други налози, а за тенденция, която продължава от повече от три години. Редакцията на ПИК разполага и с документи, актове на НАП и споразумителни протоколи, които ще публикуваме при нужда. В същото време някои фирми от мрежата на тъй наречената Вестникарска група България са под данъчен запор.

Въпреки това държавата отказва да постави въпросните фирми в процедура по несъстоятелност и да прибере принудително сумите, които издателката на „24 часа“ Венелина Гочева всъщност дължи на всички български граждани”, обяви вчера г-н Недялков.

„Размерът на данъчните задължения на частните фирми представлява тайна. Ще направим всичко възможно, за да може държавата да си прибере данъците”, посочиха от ведомството на Владислав Горанов.

Вчера Венелина Гочева си позволи да проведе редакционен форум на „24 часа” не къде да е, а в пленарната зала на Народното събрание под одобрителния поглед на парламентарната шефка Цецка Цачева и здравния министър Петър Москов. Президиумът на парламента бе обкичен с рекламни транспаранти на „24 часа“. 

Крайно време е държавата да осъзнае, че изпращането на свои представители на мероприятията на един данъчен длъжник е лош пример за почтения български бизнес, който си плаща данъците навреме и спазва законите“, завършва дописката на „Блиц“.

Три месеца по-късно движение по темата няма. Даже напротив – властта в лицето на премиера продължава да легитимира един крупен данъчен длъжник. НАП, криейки се зад данъчната тайна, не обяснява какво се случва с неплатените налози на г-жа Гочева, а в същото време отказва да обяви фирмите й в несъстоятелност. Това е най-малкото двоен стандарт.

По време на „Достойните българи“ на шпалир пред Гочева застанаха и кметицата Фандъкова, и няколко ключови министри. Главният прокурор избра да й даде ключово интервю – няма спор, това е вестникът, това е официозът…

Каква би могла да бъде причината за инатливата протекция на държавата? Само една – очевидно „24 часа“ е одържавен и вече не е частна собственост. Минал е изцяло под финансовия и идеологически контрол на правителството, което си личи и от факта, че церемониите на вестника са задължителни за целия висш държавен протокол, всички министри и депутати от управляващата партия. Личи си и от броя на снимките на Бойко Борисов на първа страница.

Ако това е наистина така, е добре да се обяви гласно. Тогава ще отпаднат и нашите логични въпроси, ще отпадне и изумлението в гилдията от толеранса към данъчната длъжница Венелина Гочева.

Не бяхме ли всички равни пред закона, г-н премиер? Какво ще се случи с ПИК, ако спре да си плаща ДДС до 15 число на месеца, ако не отчислява осигуровки за своите служители?

Ще ни одържавите ли, или ще ни скъсате от ревизии? Ще чакате ли три години да се издължим на хазната преди да ни обявите в несъстоятелност?

Май си заслужава да опитаме…

Впрочем нормално ли е данъчната длъжница Венелина Гочева да определя кои са „достойните българи“? Или това просто е част от цялата бутафория, в която живеем и наричаме българска публичност?

P.S. И още нещо. Според премиера у нас има „медии на Пеевски“ и „медии на Прокопиев“. Според главния прокурор – също. Вероятно двамата уважавани управници смятат, че „24 часа“ не принадлежи нито към единия, нито към другия кръг и по тази причина го предпочитат за официалните си изяви.

Сигурни ли са обаче? Защото аз съвсем не съм. Май само така изглежда, защото г-жа Гочева, освен че е шампион по данъци, е шампион и по демагогия.

Кога ли най-после ще убедя Любо Павлов да проговори…

http://pik.bg

 


Сходни връзки

"24 часа" одържавен? Премиерът поема редакцията? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди