изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 09:24 EEST
ВОЙНАТА СРЕЩУ ИДИЛ: Кюрдските отряди са само на 20 километра от Рака, готвят се за щурм на джихадистката столица    
По светаПутин казал на Бокова по телефона: Руски контингент ще участва в разминирането на Палмира. Българката е потвърдила готовността на ЮНЕСКО за съвместна работа с Русия и Сирия по щетите, нанесени от терористите




Отрядите за народна защита (ОНЗ) на сирийските кюрди продължават да настъпват към т.нар. "столица" на джихадистите - град Рака. Някои отряди вече само на 20 км от него и се подготвят за щурм, съобщи Kurdishdailynews, цитиран от световните агенции. Те са обкръжили града от три страни, а от запад към него настъпва сирийската армия.  По-рано днес армията на Дамаск и местното народно опълчение превзеха изцяло историческия град Палмира, след като прогониха с боеве терористите от "Ислямска държава". Това е най-значителната победа на правителствените части над ИД, откакто в края на миналия септември в конфликта с въздушни удари се намеси Русия.

След ожесточени боеве армията вече контролира изцяло Палмира, включително античния комплекс, военното летище и жилищните квартали. Оцелелите терористи, спасявайки се от руските бомбардировачи, са се изтеглили към Сохне, Рака и Дейр аз Зор. Руски военни самолети са извършили 40 полета около Палмира, поразявайки 158 обекта на екстремистите, съобщи руското Министерство на отбраната.

Инженерните части на сирийската армия разминират античната част на града с историческите паметници, частично унищожени от екстремистката групировка.
В опит да затруднят придвижването на войските бойците от ИД са заложили голям брой експлозивни заряди на пътното платно и са минирали редица сгради. Сирийската армия в свое заявление отбеляза, че победата й в Палмира е положила основата за пълния разгром на "Ислямска държава".

По данни на Сирийския център за наблюдение на човешките права, от началото на офанзивата край Палмира са убити най-малко 400 джихадисти. Това са най-тежките загуби на групировката в една отделна битка, откакто тя се появи в разгара на сирийския конфликт през 2013 г., каза Рами Абдел Рахман, ръководителят на центъра.

"Губейки Палмира, ИД автоматично губи голямата сирийска пустиня и режимът на Башар Асад ще може да напредне към границата с Ирак, голяма част от която е под контрола на джихадистите", отбеляза той.

Сирийската армия и опълчението обградиха днес напълно град Карятейн, намиращ се на 30 км от Палмира. Вероятно в близките дни ще започне и дългоочакваното настъпление към Рака.
****************
Руският президент Владимир Путин в заявил в телефонен разговор с ръководителката на ЮНЕСКО Ирина Бокова, че руски контингент ще участва в разминирането на Палмира. Това съобщи говорителят на държавния глава Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. Путин е поздравил Бокова с освобождаването на Палмира. Двамата са се договорили ЮНЕСКО, Сирия и Русия възможно най-скоро да направят всичко необходимо за оценка на щетите, нанесени от терористите на Палмира, и да изработят план за възстановяване на каквото е възможно, посочи Песков.

Бокова е благодарила на Путин за съдействието и изцяло е потвърдила готовността на ЮНЕСКО за съвместна работа, допълни говорителят на Кремъл.  http://www.blitz.bg

ПОСЛЕДНИ 10 ПУБЛИКАЦИИ НА ТЕМА ВОЙНАТА СРЕЩУ ИДИЛ
  1. Извънредно от Палмира: Руските ВКС нанесоха последни удари по бягащите в три посоки терористи (ВИДЕО)
  2. ВОЙНАТА СРЕЩУ ИДИЛ: Ен Би Си с гореща новина: Убит е Хаджи Имам, вторият човек в „Ислямска държава”!
  3. ВОЙНАТА СРЕЩУ ИДИЛ: Сирийската армия продължава да мачка „Ислямска държава”, върна си Палмира
  4. ВОЙНАТА СРЕЩУ ИДИЛ: От 22 март Русия едностранно ще наказва нарушителите на примирието в Сирия
  5. ВОЙНАТА СРЕЩУ ИДИЛ: РИА „Новости” гърми: Русия напуска Сирия! /ОБНОВЯВА СЕ/
  6. ПАК СМЕ В ЦЕНТЪР НА СКАНДАЛ: Сирийската освободителна армия стреля с български ракети? (ВИДЕО)
  7. ВОЙНАТА СРЕЩУ ИДИЛ: По-лоши и от зверове: Иракски бежанци разказаха как терористите от ИД изгаряли децата им
  8. ВОЙНАТА СРЕЩУ ИДИЛ: ТАСС: Главатарят на „Ислямска държава“ Омар аш Шишани е в състояние на клинична смърт
  9. РУСИЯ БАВИ, НО НЕ ЗАБРАВЯ: Ексклузивно! Заловен е терористът, екзекутирал руския летец в Сирия
  10. ВОЙНАТА СРЕЩУ ИДИЛ: Ексклузивно за войната: Кюрдите мачкат ДАЕШ в Хасака, а армията – в Алепо

 


Сходни връзки

ВОЙНАТА СРЕЩУ ИДИЛ: Кюрдските отряди са само на 20 километра от Рака, готвят се за щурм на джихадистката столица | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди