изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 22:44 EEST
НАП: ЗЕМЕДЕЛЦИТЕ ДЕКЛАРИРАТ И СУБСИДИИТЕ    
ЗемеделиеОт НАП Добрич е извършена проверка и е установено, че 5 835 земеделски стопани в Добруджа са получили субсидии /финансиране/ през 2013 и 2014 г., съобщи в отговор на питане на НДТ Красимир Павлов от пресслужбата на добричкия офис на приходната агенция. Той сподели още, че 256 от земеделците не са подали годишни декларации и не са декларирали получените субсидии, а други 66 са подали годишни декларации, но са посочили в тях занижен размер на получените субсидии.

НАП Добрич е поканила всички тях да подадат годишни декларации и коригиращи такива, в които да бъдат отразени получените доходи в предходните години, коментира Павлов. Справката към момента показва, че повече от половината земеделски стопани вече са декларирали получените субсидии, в размер на близо 350 хил. лева и са заплатили дължимия данък, каза още Павлов. Той припомни, че регистрираните земеделски стопани, които са получили субсидии през 2015 г., трябва да ги декларират пред НАП и да заплатят дължимия данък. Субсидиите следва да се отразят в годишната данъчна декларация, като се впишат в приложение № 2, 3 или 6 в зависимост от реда за облагане на доходите. Земеделските стопани трябва да декларират доходите си за 2015 г. до 3 май. Те ще трябва не само да подадат годишна декларация, но така също  да начислят и платят данък за получените доходи през 2015 година. Дължимият данък е в размер на 10%, но законът  позволява на регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители да намалят доходите си от  продажбата на произведени непреработени продукти от селско стопанство с 60%. Земеделските стопани, получили доходи от производство на преработени продукти и декоративна растителност, могат  намалят данъчната си основа  с 40%. Земеделците, извършващи дейност като еднолични търговци, също декларират доходите си до 3 май, но не могат да намаляват данъчната си основа с нормативно признати разходи. За тях данъчната ставка остава 15% върху разликата от получените приходи през изминалата 2015 година и доказаните разходи.
Физическите лица, регистрирани като земеделски стопани, ще ползват 5% отстъпка от данъка за довнасяне, ако  подадат декларацията си за облагане на доходите до 31 март 2016 г. по електронен път. Отстъпката се ползва, ако земеделците към този момент нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения и внесат в срок до 3 май дължимия по декларацията данък.
Неподаването на декларациите се санкционира, като минималната глоба е до 500 лева. За декларирането на неверни данни до 1000 лева. Освен това рискуват да им бъде извършена данъчна ревизия, като им бъде начислен дължимия данък включително и лихвите за периода.
Повече информация за декларирането и плащането на данъци земеделските стопани могат да  намерят на сайта на НАП www.nap.bg, Консултации може да се правят и на цената на градски разговор на тел. 0700 18 700. НДТ


 


Сходни връзки

НАП: ЗЕМЕДЕЛЦИТЕ ДЕКЛАРИРАТ И СУБСИДИИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.17 секунди