изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 00:39 EET
МЕСЕЧНА ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО ПРЕЗ АПРИЛ    
Времето

Според прогнозата на НИМХ-БАН през април се очаква средната месечна температура да бъде под нормата, която за по-голямата част от страната е между 11 и 13 градуса.

Албена / Albena Снимка: Йоанна Дукова005Албена / Albena Снимка: Йоанна ДуковаПарад на лалетатаЗаливът на Бялата лагуна



Най-ниските температури през април ще са между минус 5 и 0 градуса, а най-високите - между 21 и 26 градуса, съобщи пред БТА Красимир Стоев - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Според прогнозата на НИМХ-БАН

през април се очаква средната месечна температура да бъде под нормата,

която за по-голямата част от страната е между 11 и 13 градуса, по Черноморието и във високите полета - между 9 и 11 градуса, а за планините - от минус 5 до 3 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде над нормата, която в равнините е между 40 и 60 литра на квадратен метър, в планинските райони - между 60 и 100 литра на квадратен метър.

Последните по-масови пролетни слани се очакват през втората половина от второто десетдневие на месеца.

През повечето дни от април времето над страната ще се определя от циклонални вихри, преминаващи през Балканския полуостров.

Често ще бъде облачно, с валежи от дъжд

Най-голяма вероятност за превалявания ще има на 1 април, към 3-5 април, между 8-11 април, към 13-16 април, около 20 април, към 23 април и в края на месеца.

В началото на месеца температурите ще бъдат по-високи от обичайните, но след преминаването на атмосферен фронт слабо ще се понижат.

По-чувствително понижение на температурите ще настъпи в края на първото десетдневие и през второто температурите ще бъдат по-ниски от обичайните.

Има вероятност през периода 11-16 април в Предбалкана и по високите полета

дъждът да преминава временно и в сняг

През третото десетдневие ще има повече слънчеви часове. В началото на десетдневието температурите слабо ще се повишат, но до края на месеца ще останат по-ниски от нормалните.

В климатичната справка на НИМХ-БАН се отбелязва, че април е типичен пролетен месец, през който температурите се повишават значително. Броят на слънчевите дни се увеличава. Понякога при студени нахлувания от север вали сняг, а минималните температури се понижават под 0 градуса. Опасност от слани съществува през целия месец.

При интензивни затопляния се достигат летни температури - до 30-34 градуса. През втората половина на месеца зачестяват и гръмотевичните бури.

Според астрономическата справка в началото на април слънцето изгрява в 7 часа и 9 минути, и залязва в 19 часа и 52 минути. Продължителността на деня е 12 часа и 43 минути.

В края на месеца слънцето изгрява в 6 часа и 22 минути, и залязва в 20 часа и 25 минути. Продължителността на деня е 14 часа и 3 минути.

Фазите на луната през април са: на 3 април - последна четвърт, на 10 април - новолуние, на 18 - първа четвърт, на 25 април - пълнолуние.

http://sinoptik.bg

В рая на парка "Утопия" в Израел. Снимка: Димитър Дуков

 


Сходни връзки

МЕСЕЧНА ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО ПРЕЗ АПРИЛ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди