изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 11:08 EET
ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ ЗАТВАРЯТ КАБИНЕТИТЕ СИ ЗА ДЕН    
Здраве15 години вече върху нас се упражняват всякакъв вид реформи, при които ние съдействаме, опитваме се да изнесем ситуацията върху плещите си. Но истината е, че българските лекари сме срещу пациентите. Това заяви на пресконференция председателят на Районната лекарска колегия и общопрактикуващ лекар /ОПЛ/ д-р Галя Василева. Днес личните лекари в Добричка област са включват в ефективните протестни действия, които се инициират от Националния съвет на Българския лекарски съюз и от Сдружението на ОПЛ. През целия ден лекарските кабинети на джипитата в двата Диагностично-консултативни центъра няма да работят, ще дежурят само неотложните кабинети.

На лечебните заведения ще се поставят бланки, на които пише „Протест“ и с които лекарите ще се извиняват на пациентите за проблемите и неудобствата, които им създават. В 11 часа пред ДКЦ I ще се проведе митинг. В него ще се включат освен ОПЛ от Добрич, и колегите им от общините Добричка и Балчик. Под различни форми ще протестират и джипитата от останалите общини в областта. Действията на ОПЛ се подкрепят от центъра за психично здраве "Д-р Петър Станчев", работещите в него също ще протестират по свой начин. "През всичките тези години ние протестирахме. Къде с лентички, къде със спиране на работа за час-два. Но явно чашата е преляла. Това изисква наистина ефективно да спрем за ден - каза председателят на РЛК. - За останалите дни е възможно да протестираме по час, като решението зависи от нашата организация, докато нашите искания бъдат приети".
Д-р Галя Василева запозна журналистите с решението на Националния съвет на Българския лекарски съюз. В него съсловната организация за пореден път заявява, че състоянието на здравеопазването у нас е достигнало до критичната точка на хаоса и предлаганите промени не водят до развитие и подобрение на здравната система.
В решението се казва още: "Не е вярно, че договорното начало е възстановено ефективно. Не е вярно, че едностранното въвеждане на рамков договор е законно. Не е вярно, че въведените критерии за качество и достъпност на медицинска помощ са истински критерии и ще доведат до прокламирания ефект. Не е вярно, че е разширен обемът на гарантирани медицински дейности за профилактика и диспансеризация при социално значими заболявания. Не е вярно, че има изобилие от направления за консултации. Не е вярно, че бюджетът за извънболнична помощ нараства съобразно потребностите на населението. Не е вярно, че въвеждането на пръстовия идентификатор ще подобри качеството, контрола и достъпа до медицинска помощ". От БЛС настояват проектът за решение на Надзорния съвет на НЗОК незабавно да бъде оттеглен. В условията на действащ Национален рамков договор за 2015 г. да се договори анекс към същия, който обаче не включва промени. В областта на извънболнична помощ да се приемат исканията на БЛС за увеличаване на обема от прегледи, изследвания и корекции  в цените на медицинските дейности, свързани с детско, майчино здравеопазване и дейностите по наредба 39 за профилактика  и диспансеризация, съгласувани, според гласувания бюджет на НЗОК за 2016 г. В областта на болничната помощ в никакъв случай да не се определят лимити под формата на конкретни обеми по клиники и отделения.
Чувствам се като в гулаг с ментално и професионално насилие, каза председателят на Сдружението на ОПЛ в добричка област д-р Стелиян Щерев. Той поясни, че исканията им са да се прекрати намерението за това свръхадминистриране, огромна, изключително ненужна бумащина, както и полагането на няколко подписа на пациента на един и същ амбулаторен лист, което, по думите му, е абсурдно, безумно и ненужно. „С вързани крака няма как да се бяга“, каза д-р Щерев.
"Това не е последният протест, ние ще продължим да протестираме. До такива катаклизми ще се стига периодично дотогава, докато не се разбере, че системата на здравеопазване в България е тотално сбъркана. Това, което се прави в България, не е здравеопазване", заяви д-р Валери Веселинов - управител на ДКЦ II. По думите му, системата на администриране на здравеопазването в България при това положение няма вариант да съществува, и милиарди да изсипят, нищо няма да се случи. "Вариантът, при който здравеопазването беше поставено на търговски принцип, според мен, не е направен навреме, и второ – не е финансиран. Защото нас ни поставиха пред търговски условия, но кое търговско дружество няма право да си определя цената на продукта?", попита д-р Веселинов. Той прогнозира, че тепърва ще започнат да фалират дружества, които са регистрирани по Търговския закон. Според лекаря само с повишаването на минималната работна заплата, отиват на ръба. Трябва да се остойности цялата медицинска дейност в здравеопазването, категоричен е управителят на ДКЦ II. "Накъде отиваме ние – към Могадишо, където гласуват с пръстови отпечатъци, защото не могат да пишат, или към Германия, където, когато човек се разболее, отива на лекар?", попита още д-р Веселинов. НДТ


 


Сходни връзки

ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ ЗАТВАРЯТ КАБИНЕТИТЕ СИ ЗА ДЕН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди