изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 03:17 EEST
ГРАЖДАНИТЕ ЩЕ КОНТРОЛИРАТ ПОЧИСТВАНЕТО НА КОРИТОТО НА РЕКА ДОБРИЧКА    
НовиниСреща с пострадалите при наводнението на 19-20 юни 2014 г. проведе снощи кметът на Добрич Йордан Йорданов. Участва и зам.-кметът по устройство на територията арх. Боян Коларов.




Основният въпрос, който гражданите поставяха е, какво може да направи Общината, за да не се повтори бедствието, при което много от тях загубиха домовете си.  Имаше въпроси относно стопанисването и почистването на коритото на река Добричка, почистването на канализационните шахти. Гражданите поискаха да се изгради съборената стена на язовир „Сердика“, да се премахнат тръбите, които преминават над дерето и, според тях, задържат отпадъци, в резултат на което се образуват „тапи“.
„Дейностите са по поддръжка на съществуващата корекция на реката. Има направен проект, по който трябва да бъде изработена корекцията на реката по цялата дължина. Този проект не е изпълнен целият. Когато е трябвало да започнат работите по изпълнението, се оказало, че парите, които отпуска държавата стигат за половината. Затова е изпълнена половината от входа откъм с. Богдан до бул. „25 септември“. След улица „Поп Богомил“ не е правено нищо. Проблемът е също и този, че проектът въобще не предвижда сериозни мерки за продълбочаване, разширяване на дерето след ул. „Поп Богомил“. Специалистите от Камарата на инженерите два пъти са правили проверка, два пъти са писали доклади, обаче никой не им е обърнал внимание. Сегашният доклад почти повтаря предишните два, а именно, че цялото дере от ул. „Поп Богомил“ нататък трябва да бъде продълбочено, разширено, облечено с бетон. Разбира се, много е важно какво ще стане и извън границите на Община град Добрич, защото водата все пак ще стигне донякъде. А, ако спре пак на границите, ефектът ще е почни същия, както и първия път“, обясни арх. Боян Коларов.
Той допълни, че хидроинженерите подготвят доклад, който препоръчва изменение на проекта, неговото допълване. „Назад във времето – от 60-те години насам, има натрупване на взети грешни решения. Те не са взети от лошотия, а защото много дълго време не е имало наводнения и хората са решили, че тези разливни зони не са необходими“, посочи арх. Коларов.
На въпроса на гражданите какво се прави оттук нататък той обясни: „Търсим пари, за да си изпълним проекта. Да убедим националното управление на държавата, че това мероприятие задължително трябва да бъде проведено“. И добави, че ще разчита и на подкрепата на граждански сдружения.
Някои от потърпевшите алармираха кмета, че, независимо, че къщите им са паднали при наводнението, те продължават да получават съобщения за дължим данък. Кметът Йорданов се ангажира лично да провери въпроса, след което гражданите ще бъдат информирани. Той съобщи, че в момента тече процедура по Закона за обществените поръчки за избор на фирма, която ще трябва да почисти дерето и да възстанови корекцията на река Добричка в участъка от околовръстен път (посока с. Богдан) до включване на приток Сердика. Увери, че след избора му в началото на април, ще бъде организирана среща с живеещите в района на Хуманитарна гимназия, за да могат те да споделят своите виждания и проблеми, както и препоръки. От друга страна, те ще имат възможността да подават сигнали, ако забележат нередности при извършване на тези дейности, тъй като плащането става с парите от данъците именно на гражданите, подчерта кметът.
„През последните доста години са се натрупвали периодично проблеми. В момента ние сме изправени пред изключително голям натиск всички тези проблеми да бъдат решени наведнъж. Няма как да ги разрешим наведнъж, повярвайте ми!“, посочи кметът. И допълни, че се търсят възможности за финансиране на проектите, включително и водния цикъл. Пострадалите от наводнението настояха да се търси отговорност от виновните за наводнението.
НДТ
 


Сходни връзки

ГРАЖДАНИТЕ ЩЕ КОНТРОЛИРАТ ПОЧИСТВАНЕТО НА КОРИТОТО НА РЕКА ДОБРИЧКА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди