изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 10:08 EEST
ДВЕ ЗЕМЕДЕЛСКИ ГИМНАЗИИ В ДОБРИЧ СТАВАТ ОБЩИНСКИ    
ОбразованиеПрофесионалните гимназии по ветеринарна медицина „Проф. Д-р Георги Павлов“ и по аграрно стопанство да променят статута си от държавни да станат общински училища, реши на днешното си заседание Общинският съвет. Промяната влиза в сила от 1 август.

Досега двете учебни заведения бяха финансирани от Министерство на земеделието и храните. Новият Закон за предучилищното и училищното образование(ЗПУО) обаче предвижда, считано от 01.08.2016 г., заварените до влизането на закона в сила професионални гимназии, финансирани от МЗХ да станат общински.
Общинският съвет даде съгласие имотите, предоставени на двете гимназии, безвъзмездно да се придобият от Община град Добрич и да се предоставят за нуждите на учебните заведения.
В Професионалната гимназия по ветеринарна медицина се обучават 124 ученици дневна форма на обучение и 6 - по самостоятелна форма на обучение по специалността „Ветеринарен техник“. За учебната 2016/2017 г. се предвижда разкриване на допълнителни специалности: „Контрол по качеството на храни и напитки“ и „Еколог“. Училището подготвя специалисти, необходими за нуждите на региона и областта. В тази насока ПГВМ „Проф. д-р Георги Павлов“ е необходима за устойчиво развитие на общината и областта.
В Професионална гимназия по аграрно стопанство се обучават 173 ученици дневна форма на обучение и 17 ученика по самостоятелна форма на обучение, по следните професии и специалности: професия „Техник на селскостопанската техника“, специалност „Механизация на селското стопанство“; професия „Фермер“, специалност „Земеделец“; професия „Агроеколог“, специалност „Агроекология“; професия „Икономист“, специалност „Земеделско стопанство“.
Училището подготвя специалисти, необходими за нуждите на региона и областта. В тази насока ПГАС е необходима за устойчивото развитие на общината и областта. НДТ


 


Сходни връзки

ДВЕ ЗЕМЕДЕЛСКИ ГИМНАЗИИ В ДОБРИЧ СТАВАТ ОБЩИНСКИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди