изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 19:53 EEST
ОСТАВКАТА НА ЗДРАВНИЯ МИНИСТЪР И НС НА НЗОК ПОИСКАХА ЛЕКАРИ    
Здраве Българският лекарски съюз иска със свое решение оставката на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов и Надзорния съвет на НЗОК. Това съобщи по време на протест председателят на Районната лекарска колегия в Добрич д-р Галя Василева. Десетки лични лекари от Добрич и областта се събраха на митинг вчера пред сградата на първо ДКЦ I.

На този протест ние изразяваме нашето несъгласие с политиката, която се извършва от правителството в сферата на здравеопазването, заяви д-р Василева. Тя поясни, че действията им са ефективни, защото не е достатъчно само да сложат лентички. "Затова днес затворихме нашите кабинети, за да разберат управляващите, че няма как да се случи ние да работим при техните условия", допълни тя.



Основният протест на общопракстикуващите лекари е срещу свръхадминистративния натиск и свръхконцентриран терор над нашата дейност, заяви д-р Стелиан Щерев - председател на Сдружението на ОПЛ. По думите му, всичко се прави с цел икономия на средства. "Къде ще отидат те, никой не знае. Но икономиите на средства в здравеопазване водят до иконимии на здраве", категоричен бе той. Лекарят обясни, че джипитата са ограничени в лимитите и това ще доведе до усложняване на хронични заболявания, невъзможност да се лекуват хората по нормален начин. "Лимитите са примка, която стяга непрекъснато нашата работа. Те са повод за конфликти между общопрактикуващите лекари и пациентите. Дори и между ОПЛ и специалистите от специализираната медицинска помощ в ДКЦ-ата", каза още д-р Щерев. Като друга причина за протестите той посочи свръхбумащината. "Ние нямаме време да си преглеждаме пациентите, нямаме време на разговаряме с тях. Ние се превърнахме в едни писари", заяви д-р Василева.
Председателят на Районната лекарска колегия посочи, че имат подкрепата на всички лечебни заведения, но болниците няма как да протестират ефективно. По думите на д-р Василева Министерството на здравеопазването се опитва да противопостави личните лекари и колегите им. "Казват, че когато нас ни няма, специалистите ще ни заместят. Когато ние не искаме да сквлючим договор, щели да ни заместят с други, които желаели да подпишат такъв договор. Ние не сме противопоставени, ние сме заедно. Бъдете сигурни, че всички заедно сме недоволни от тази система. Тя не е регулирана по правилния начин. И милиарди да се вливат в нея, тя няма как да осъществява своята дейност, ако не се променят нещата", заяви д-р Васиелва.
Протестите на личните лекари ще продължат днес и утре, но по един час на ден - от 12 до 13 часа, през ДКЦ I. НДТ


 


Сходни връзки

ОСТАВКАТА НА ЗДРАВНИЯ МИНИСТЪР И НС НА НЗОК ПОИСКАХА ЛЕКАРИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди