изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 18:04 EEST
В КРИЗА СМЕ: Ово е стандарт, или за заплатите на ВСС    
ПарламентОколо 4000 лева основна заплата е бедняшка работа, а членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) не бива да бъдат бедни. Това са, накратко казано, мотивите, с които миналата седмица правната комисия на Народното събрание гласува за увеличаване на заплатите на членовете на ВСС, като ги изравни с тези на тримата големи – председателите на върховните съдилища и главният прокурор. Разпоредбата бе предложена едновременно от две места – от Емил Димитров-Ревизоро от Патриотичния фронт и от група народни представители на БСП, начело с Чавдар Георгиев, тя бе подкрепена и от председателя на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) и гласувана почти единодушно – със 14 гласа "за" и трима въздържали се, без нито един против.


Тази седмица се очаква законопроектът за промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) да бъде гласуван на второ четене в парламента и, доколкото с него особено се бърза, веднага да бъде публикуван и да влезе в сила. Твърде е вероятно въпросният текст безпроблемно да мине в пленарна зала, въпреки че само преди два месеца управляващите от ГЕРБ и РБ поискаха незабавна оставка на ВСС. Но, когато става въпрос да се нахранят един друг, различните власти тайно се сношават, а управляващи и опозиция охотно се сдружават в едно и също монолитно единство.

Случката на пръв поглед изглежда дребна на фона на непрекъснатите скандали, които тресат държавата. Тя обаче не бива да бъде подминавана, не само заради съдържанието на конкретното предложение, но и заради наглата демонстрация на всепозволеност, при която едно управленско решение може да бъде поднесено с

обидни за публиката мотиви


Сега членовете на ВСС получават основна заплата, колкото върховни съдии или прокурори. Допълнително към нея им се начисляват класове (2% за всяка година прослужен стаж, но не повече от 40 % допълнително върху заплатата), пари за дрехи, осигуровки за сметка на държавата, ползват служебни автомобили, служебни телефони и куп други екстри. Според изчисление на "Правен свят" от декември 2012 г. брутните месечни заплати на ВСС са между 5100 и 6000 лв., от които около 1000 лв. за заседателни.

Проектът за промени в ЗСВ понечи да ореже парите им за заседателни, които те вземат за участие в комисиите на ВСС, щото все пак това им е работата, за която вземат и основната си заплата. И изведнъж от БСП и Ревизоро поотделно установиха, че членовете на ВСС били дискриминирани, защото не получавали толкова, колкото тримата големи, които също са членове на съвета - по право. С този колосален аргумент те откриха дискусията и предложиха законът да изравни заплатата на изборните членове на ВСС с тази на председателите на върховните съдилища и на главния прокурор - 90 % от заплатата на председателя на Конституционния съд, чиято пък заплата е равна на средноаритметичното между възнагражденията на председателя на Народното събрание и на президента. Според наблюдатели така заплатите на членовете на съвета ще станат значително по-високи отпреди, защото върху новата по-голяма основна заплата ще се начисляват класове по същия ред до 40% отгоре.

И членовете на ВСС, също като тримата големи, са на върха на съдебната власт, еднакво я представляват, имат почти еднакви отговорности, следователно трябва да получават и еднакво възнаграждение, заявиха вносителите от БСП и Емил Димитров. А на възражението на съдия Капка Костова от ВКС, че има съществена разлика между това да си само член на ВСС или да упражняваш освен това и правомощията на главен прокурор или председател на върховен съд, Ревизоро извади най-тежкия държавнически аргумент :"Трябва ли членовете на ВСС утре да тръгнат на работа по бански и по джапанки?". Това очевидно натежа в спора.

Подобен

арогантен популизъм

се използва тогава, когато липсват каквито и да е смислени аргументи по същество. Да вдигнеш заплатите на членовете на ВСС заради опасенията, че утре те могат да тръгнат на работа по бански и джапанки от сиромашия, е все едно да назначиш Пеевски за шеф на ДАНС с аргумента, че държавата не разполага с друг толкова добър и почтен специалист да оглави националната сигурност.


Със сигурност поне някои народни представители знаят, че заплатата по трудов договор не се дава нито за представителност, нито за социална помощ по бедност. Заплатата по трудовото правоотношение е цената на труда, стойността на предоставената работна сила. "Срещу изразходваната от работника или служителя работна сила работодателят му дължи насрещна престация, която да възмезди изразходваната от него физическа и умствена енергия, съставляваща съдържанието на дължимия жив труд", пише в Коментара на Кодекса на труда на проф. Мръчков, проф. Средкова и проф. Атанас Василев. Принципът е валиден както за лекаря, учителя, стругаря, така и за членовете на ВСС, за всеки на трудов договор. Не за бански, джапанки, представителни, а за положения труд.

За работата на ВСС може много да се говори и е справедливо да се каже, че не е редно да се поставят под един знаменател всички членове на съвета. Но същественото в случая е, че няма никакви причини да се поставя знак за равенство между тях и тримата големи. Главният прокурор и председателите на двете върховни съдилища са членове на ВСС по право, но освен това те оглавяват върховните съдебни институции, което е тяхната основна функция, отговорност и правомощия. Освен всичко друго, идеята да се мотивира увеличението на заплатите на ВСС с изравняване на статута им с тримата големи,

не намира опора в конституцията


Членовете на съвета не са магистрати, с избора им във ВСС те изгубват качеството на съдии, прокурори и следователи за времето на мандата им и се посвещават на административни функции – това се казва в Решение № 10 на КС от 2011 г. ВСС е конституционно създаден, специфичен колективен административен орган на съдебната власт, който пряко обслужва функционирането на съдебната система, а не я ръководи, каквато е например ролята на Министерския съвет в изпълнителната власт.

Така или иначе, да се търсят аргументи срещу тази профанация, която се разигра в правната комисия миналия четвъртък е даже обидно. Защото тя нито е случайна, нито е от незнание. Едва ли нормално мислещ човек ще повярва, че става дума за солова акция на Ревизоро или Чавдар Георгиев и компания, ако и останалите членове на правната комисия да се направиха на изненадани.

Това не е самоинициатива, това е офанзива

Въпросът е какви са мотивите и задкулисните договорки, които седят зад тази загриженост на Ревизоро и БСП. Едва ли са лични планове някой от тях да се уреди през следващите пет години за член на съвета, каквито предположения се срещат в някои форуми. Но знае ли човек.

По-скоро някой гледа на членовете на ВСС като на хора, което трябва да папкат и да слушкат, нахранени хора, лично предани. Мнозинството от сегашния мандат, както и от бъдещия. От години в съдебната система се формира една партийно-съдебна номенклатура, която просто сменя позициите в управлението на съдебната власт от мандат в мандат, но не излиза трайно оттам.

Да, високата заплата е средство срещу корупция, но само когато на съответните постове се назначават почтени професионалисти, доказано некорумпирани. Когато самата селекция е на хора със зависимости, високата заплата е единствено начин да се осигури лична преданост. Слушкане срещу папкане.

Повече от една трета от времето за дебата в правната комисия по проекта за промени в ЗСВ миналия четвъртък беше посветена именно на заплащането на членовете на ВСС. Тема, която е извън акцентите на проекта. Но за сметка на това оттам излязоха запомнящи се реплики като например тази на председателя на комисията Данаил Кирилов (ГЕРБ): "Да не проявяваме сиромахомилство за най-представителния орган на съдебната система! Защо членовете на ВСС трябва да бъдат бедни?"

Ово е стандарт! би казал сърбинът.

Господа Кирилов и Димитров-Ревизоро и всички останали могат, разбира се, да демонстрират щедрост и особена ревност към благополучието на когото решат, но само със своите лични пари. Няма пречка да облекат членовете на съвета с "Гучи" и "Армани", да им осигурят по един "Верту", луксозна козметика и парфюми, а при повече фантазия – и щатен маникюрист и коафьор във ВСС. Но за своя лична сметка. Когато разходват парите на данъкоплатеца, ще съобразяват понятието бедност с реалното състояние на учителите и лекарите (не, не е популизъм, просто е логичен отговор на техните аргументи).

А преди да съизмерват заплатите на ВСС с тази на президента и шефа на парламента, трябва да кажат ясно каква е тяхната оценка за този орган и за досегашната му работа. Защо веднъж му искат оставка, а после го награждават? Що се отнася до Чавдар Георгиев и останалите от БСП, техният електорат трябва да прецени дали това е обещаната социална политика на партията.  http://www.dnevnik.bg


 


Сходни връзки

В КРИЗА СМЕ: Ово е стандарт, или за заплатите на ВСС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди