изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 18:52 EEST
ЦЕЛТА НИ Е ДОБРИЧ ДА ИМА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ    
Интервюта Пред НДТ Росица Йорданова зам.-кмет „Икономическо развитие и европейски фондове"

Росица Йорданова Йорданова е магистър по право. Работила е в АДВ, като юрисконсулт в „Тедива“ ООД, управител на „Доверие финанс“ ООД и "Бизнес доверие“ ООД.

 

Г-жо Йорданова, какво беше „наследството", което получихте при встъпването Ви в длъжност? Предишният кметски екип бе заявил, че има готовност с проектни разработки за 84 млн. лв.

-      Основната необходимост при кандидатстването с проекти от страна на Община град Добрич е наличието на разработени финансови обосновки, анализи и изцяло завършени работни проекти на строителните обекти било то общински сгради или общинска техническа инфраструктура. В този смисъл в предшестващия програмен период Община град Добрич е изпълнила проект „ Бъдеще за Добрич”, с който преобладаваща част от необходимите техническа документация и финансови обосновки са налични.Това са работни проекти за :  Рехабилитация на улици за   55 млн. лв., парк”Свети Димитър”, Реконструкция и модернизация на училища и детски градини – за 23 млн.лева и обекти от културната инфраструктура за 3 млн. лева.

-      - В края на миналата година представихте проектите, които Общината има намерение да реализира по оперативна програма „Региони в растеж". За тях Община Добрич разполага с ресурс от 28 млн. лева. На какъв етап е одобрението на инвестиционната програма на Общината. Кога очаквате да могат да стартират проектите? Всички едновременно ли, или поетапно ще започне реализацията им?

-      Община град Добрич кандидатства с инвестиционната си програма на 30 декември 2015 година. Сключеното споразумение между МРРБ и нашата Община е за определения финансов ресурс в размер на 28 милиона лева със срок на изпълнение 2023 година. Ако ние успеем да реализираме проектите качествено и в срок ще имаме възможност за реализиране на проекти за допълнителни 14 милиона лева в този срок. Инвестиционната програма е в процес на оценка от Управляващия орган към МРРБ. Тя е разработена в съответствие с Интегрирания План за развитие и градско възстановяване като основен планов документ на Община град Добрич  и насоките и методиката за определяне на списъка с инвестиционни проекти при разработване на инвестиционната програма на нашата Община. При съставяне на инвестиционната програма сме се стремили да приоритизираме проектите в зависимост от обществената необходимост, доказана при публичните обсъждания на работните групи през миналата година, степента на готовност на работните проекти и недопускане на препокриване на различни инвестиции по различни проекти на едни и същи общински територии. Реализацията и е поетапна, поради факта, че нейното изпълнение е под непрекъснат мониторинг и оценка от УО на ОП ”Региони в растеж”. Всеки от проектите, част от инвестиционната ни програма е с график на изпълнение тоест ние представяме старта и началото на изпълнение на всеки отделен проект. По изискванията и определения график до 31 май 2016 година ние трябва да представим проекти за 50 % от максималния ресурс или за обща стойност 14 милиона лева. Първите проекти, които ще бъдат подадени са: за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради; „Ремонт на сградата на пожарната“; „Реконструкция и благоустрояване на улици и тротоари“ в икономическа зона; реконструкция и обновяване и внедряване на мерки за енергийна ефективност на обекти от образователна инфраструктура. Реализацията им се очаква да започне в края на 2016 г.

-      Кои са другите финансови възможности за реализация на проекти на Община Добрич?

-      Това са всички донорски програми и политики на Европейския съюз, които периодично обявяват покани за набиране на проектни предложения - INTERREG V-A Румъния – България, Програмата за транснационално сътрудничество в Зона "Югоизточна Европа", Оперативна програма URBACT и други.

-      Най-сложният проект, който предстои да се реализира е този за водния цикъл. На какъв етап е той?

-      От екипа на Община Добрич беше подготвено проектно предложение, което беше входирано по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ с референтен № BG16M1OP002-1.006 – „Изпълнение на ранни ВиК проекти“. Процедурата предвижда финансирането на проектите да бъде от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“. Крайният срок за подаване на проекти беше 01.03.2016 г. В процеса на подготовка на проекта екипът на Общината проведе няколкократни срещи с представители на Управляващия орган (УО) на ОПОС и към настоящия момент продължаваме да поддържаме тясно сътрудничество с екипа на програмата. Отчитайки факта, че този проект е от изключително значение за града и историята по процеса на подготовка и получаване на финансиране е стартирала още преди повече от 7 години, се стремим и да ускорим максимално процеса с цел стартирането му в максимално кратки срокове. Към момента екипът ни е в процес по съгласуване на процедурите за възлагане на обществени поръчки за възлагане на изпълнението на дейностите, залегнали в проекта, с Агенция по обществени поръчки. Действията по подготовка на поръчките са максимално ускорени и предвид разговорите, които сме провеждали с представители на УО на ОПОС. Като цяло, към настоящия момент проектът е в процес на оценяване от УО на ОПОС и се надяваме, че през лятото на 2016 г. ще имаме сключен договор за безвъзмездна финансова помощ по програмата, с което да осигурим финансирането на проекта.

-      Има ли яснота кога ще стартирал реалните строителни работи и в какъв срок трябва да приключат?

-      Относно конкретен срок в който следва да стартират реалните строително монтажни дейности, към настоящия момент е трудно да се каже, тъй като все още не са обявени процедурите за избор на изпълнители на СМР. Отчитайки значимостта на проекта, екипът ни работи с много бързи темпове и се надяваме процедурите за обществени поръчки да бъдат обявени през април 2016 г. След обявяването на процедурите за избор на изпълнители на СМР, ще има оценка и подбор на участниците, след което следва да се отчетат и възможностите за евентуални обжалвания по реда на ЗОП. Практиката показва, че цялостният процес по провеждане на ОП и сключване на договор с избраните изпълнители, може да продължи дори и повече от 1 година, но екипът ни се надява до края на годината да имаме сключени договори с изпълнители. След сключването им ще има и малък срок за подготовка на необходимата проектна документация, който е предвидено да бъде около 2 месеца. След този период ще могат да стартират реално строително-ремонтните работи. Към момента предвиждаме те да продължат около 22 месеца.    

-      Едновременно ли ще се работи или на зони?

-      Към настоящия момент дейностите по рехабилитация и реконструкция на ВиК мрежата на града са обособена на 3 зони. Заложено е изпълнителите на отделните зони да съгласуват помежду си технологично строителните си програми. Те са длъжни да ги съгласуват и с Община Добрич, ВиК, както и с всички институции, отговорни за изпълнение на инвестиционния процес съгласно ЗУТ. По този начин ще гарантираме, че изпълнението на СМР по отделните зони ще бъде по възможно най-благоприятния начин и с минимални неудобства за населението. Целта на екипа ни е СМР да стартират максимално бързо и едновременно по отделните зони, но тъй като отделните зони ще бъдат възлагани на изпълнители чрез провеждане на обществена поръчка с отделни обособени позиции или всяка една обособена позиция може да се разглежда като отделна поръчка е възможно да не се сключат едновременно договори за изпълнение. Но, дори при подобна ситуация сме предвидили механизми за преодоляване на евентуални затруднения.

-      Кога ще бъдат преасфалтирани улиците, по които се подменят водопроводи?

-      Знаете, че инвестиционният процес е сложен и следва да отговоря на множество нормативни документи и изисквания с цел качествено изпълнение на отделните СМР. В тази връзка полагането на асфалтови смеси ще се извършва, съгласно инвестиционния проект и следвайки технологичния процес по изпълнение на отделните СМР с цел гарантиране на ефективно и качествено строителство. Екипът ни ще положи всички усилия за безпроблемно изпълнение на СМР, така че населението на града да не изпитва затруднения и неудобства по време на изпълнение на строителството, за което сме предвидили и механизми в процедурите за избор на изпълнители, както и в проектното предложение. Следва да се отбележи, че няма да бъде правен компромис с качеството на изпълнение. В обхвата на Инвестиционната програма са предвидени за „Реконструкция и благоустрояване“ 15 улици в периода 2018-2023 година след приключване на проекта за водния цикъл на Добрич, които обхващат Зона за въздействие със социален характер и Зона за въздействие с публични функции с висока обществена значимост.

-      На какви механизми за подобряване на бизнес климата в Добрич залага кметският екип?

-      Община град Добрич провежда активна инвестиционна политика за превръщане на Добрич в модерна европейска община, отличаваща се с интелигентен и устойчив икономически растеж.  Общината активно усвоява европейските фондове . Тя е сред десетте общини в страната, изпълнили най-много проекти с европейско финансиране за първия програмен период от членството на България в Европейския Съюз. Тяхната реализация направи град Добрич по-привлекателно място за живот и правене на бизнес, с прекрасни възможности за отдих, спорт и прекарване на свободното време. Община Добрич е водещ инициатор за  стабилизиране на икономическите процеси на фона на световната и национална стагнация чрез мащабна модернизация на общинската инфраструктура, модерно местно управление и успешни партньорства с местните бизнес асоциации. Ефективното използване на местните ресурси, основано на иновации, познаването на местните приоритети и възможности,  оцененото фокусиране върху предприемаческия потенциал в областта на  устойчивата енергия и предоставянето на висококачествени и достъпни услуги от обществен интерес в работата на Община град Добрич осигуряват успешна среда за развитие на местния бизнес. За подобряване на местния инвестиционен климат и в помощ на всеки инвеститор е действащата „Наредба за насърчаване на инвестициите с общинско значение в Община град Добрич и реда за издаване на сертификат за инвестиция клас В”. Инвеститорите притежаващи такъв сертификат се обслужват от Общината в съкратени срокове и индивидуално, като могат да закупуват  и терени за реализиране на инвестицията без търг и конкурс по пазарни цени. Тези и други предимства, съгласно Закона за насърчаване на инвестициите, може да получи и инвеститор, притежаващ сертификат за инвестиция клас „А” и клас „Б”, издадени от  Българска агенция за  инвестиции.   Освен това, в интернет страницата на Общината се поддържа електронна база данни с актуален списък със свободните терени и други недвижими имоти за осъществяване на инвестиции, формуляри и образци за кандидатстване за получаване на сертификат за инвестиция клас „В“ и ползване на насърчителните мерки съгласно Наредбата. Областният информационен център, – създаден от Община град Добрич, популяризира европейската кохезионна политика и предоставя пълна информация относно нейните цели и съществуващите в България възможности, финансирани чрез оперативните програми. Негов стремеж е активният диалог с бизнеса да е максимално полезен на потенциалните инвеститори като им предоставя навременна и точна информация за възможностите за инвестиране в общината, действащото законодателство, работещите финансови инструменти и програмите в помощ на бизнеса – ОП”Конкурентоспособност” и ОП”Човешки ресурси”.

-       Как поддържате диалог с предприемачите в града , така че, техният глас и проблеми наистина да бъдат чути от местната власт?

-      Кметът на Община град Добрич провежда прозрачна и открита политика на управление. Ежедневно провежда срещи с представители на бизнеса в град Добрич.  През януари 2016 г. г-н Йорданов проведе среща с представители на Асоциацията на индустриалния капитал в България и бизнесмени от града. На тази среща бяха представени възможностите за достъп до оперативни програми, тъй като до 2020 година е последният шанс на фирмите за по-лесен достъп до грантови схеми за насърчаване на конкурентноспособността им. При получаване на информация в общинска администрация за предстоящи семинари, конференции, бизнес информационни събития, конкурси с местно, национално и европейско значение кметът уведомява заинтересованите лица по информационни канали. По предложение на Регионалната структура на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България за областта /КРИБ/ Община град Добрич партнира в осъществяването на събитието „Социално отговорен партньор на община“.  През 2016г. за пръв път се връчва такава награда в област Добрич.

-       Има ли проявен интерес от потенциални инвеститори?

-      До момента са постъпили две официални инвеститорски предложения. Едното е на Асоциацията на земеделските производители в България, които предложиха да  създадем център в житницата на България, в който земеделските производители, преработватели и търговци да намерят своето място за още една реализация на бизнеса си, за обучения, за срещи и организиране на събития.  Другото предложение е от "България тианшинонг фийд ко" за изграждане на фуражен завод в град Добрич. Плановете са над 6 млн. евро да бъдат инвестирани в завода в Добрич. Планираният годишен капацитет е 150 хил. тона, а над 90% от продукцията ще се изнасят за Китай. В първия етап новите работни места ще са около 50, но с натоварване на пълните мощности на предприятието наетите в него ще са почти двойно повече. Инвеститорите заявиха намерението си през септември да започне експлоатацията на завода.

-       Как разчитате да увеличите туристопотока в Добрич, ще може ли градът да се превърне в туристическа дестинация?

-      Град Добрич вече разполага с туристическа и спортна инфраструктура. Имайки предвид, че се намира в буфера на северното Черноморие, където само КК „Албена“ посреща около 1 млн. туристи всеки сезон, на дневен ред е да намерим отговор на въпроса „Как да доведем туристите в Добрич?“. Заедно с Консултативния съвет по въпросите на туризма към Общината решихме да заложим на работещо обществено-частно партньорство между местната власт, частния бизнес, професионалните учебни заведения, браншовите и неправителствени организации, имащи отношение към туризма в нашия град. Искаме да обединим туристическият потенциал в Добрич, за да създадем туристически продукт, който да популяризираме, като предвиждаме тази година да стартира за 24 май и да приключи за Деня на Добрич – 25 септември. Продуктът трябва да бъде разпознаваем, което изисква наличие на PR стратегия – като начало изработване на туристическо лого, слоган и символ на Добрич. Усилията ни са насочени, както към организираните туристи в курортите, така и към потока от неорганизирани туристи от страната и Румъния. Предстои ни отговорна работа, която включва също и създаване на Туристически информационен център, както и обособяване на паркоместа за туристически автобуси в централна градска зона. Целта ни е Добрич, освен имиджа на „житницата на България“, да придобие облика на „крайморска дестинация“. В рамките на проведените три заседания на Консултативния съвет по въпросите на туризма от началото на годината досега, определихме посоката и пътя за развитие на туризма в Добрич, оттук нататък ни предстои стъпка по стъпка да го извървим.

-      По време на предишния мандат бе ликвидиран тролейбусният транспорт в Добрич. Предвиждате ли в града отново да има екологично чист обществен транспорт?

-      През настоящата година Община град Добрич стартира процедура за избор на изпълнители за обществен превоз на пътници от общинската, областната и републиканската транспортни схеми. Заложихме критерии за оценка на офертите по следните показатели: цена на услугата, възраст на автопарка, екологичност на автопарка. С това целим да ограничим вредните емисии и замърсяване на въздуха в града. Едновременно с това Община град Добрич заложи в инвестиционната си програма реализиране на проектно предложение за интегриран градски транспорт. В него е предвидено закупуване на нови транспортни средства, които да отговарят на най-високите екологични характеристики. 

-       Има ли, според Вас, нужда от преструктуриране, включително и ликвидация, на някои от общинските дружества?

-      На територията на Община град Добрич осъществяват своята дейност девет общински дружества: "Диагностично - консултативен център IІ - Добрич" ЕООД; "ЦПЗ д-р П. Станчев- Добрич" ЕООД;  "Жилфонд - инвест" ЕООД;            "Тролейбусен транспорт" ЕООД,; “Автобусен транспорт” ЕООД;     “Градски транспорт” ЕООД; "Комуналефект" ЕООД; "Столове" ЕООД;-     ПФК „Добруджа 1919” ЕАД. С Решение № 35-6/29.06.2010 г. на Общински съвет град Добрич ПФК „Добруджа 1919” ЕАД е прекратено и обявено в ликвидация, като към настоящият момент същата не е приключила поради обжалване от тяхна страна на ревизионен акт на НАП. Към настоящият момент общината разполага с 3 дружества с основна дейност превоз на пътници, като единствено „Автобусен транспорт“ ЕООД осъществява стопанска дейност.  Предстои да се предприемат последващи стъпки и да се вземат решения за съдбата на останалите две транспортни дружества.

-       Какъв искате да е икономическият облик на Добрич в края на мандата?

-      Целта ние в края на мандата се поздравим с резултати от гледна точка на икономическия растеж на града. Със съвместни усилия да успеем да привлечем сериозни инвеститори, които да разкрият работни места.  Да реализираме идеята на г-н Йорданов за създаване на Бизнес инкубатор в града. Да успеем да изпълним успешно планираните инфраструктурни проекти. Това ще подобри облика на град Добрич, ще улесни работата на бизнеса и ще привлече повече инвеститори.

 

 


Сходни връзки

ЦЕЛТА НИ Е ДОБРИЧ ДА ИМА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди