изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2023-09-23 @ 18:19 EEST
БОТАНИЧЕСКА ГРАДИНА ПО МЕТОДА „МОНТЕСОРИ” ОТКРИХА В СОУ „Д. ТАЛЕВ”    
ЕкологияБотаническа градина по метода „Монтесори“ бе открита в СОУ „Димитър Талев“. Идеята за инициативата се ражда преди месец и с общи усилия ученици и учители успяват да я осъществят. Градината е разположена в двора на учебното заведение и представлява няколко отделни площи, които ще се обработват последователно. Деца със специални образователни потребности садиха цветя и билки под ръководството на педагози.

„Градината изисква почти ежедневни грижи. Чрез нея децата със СОП ще се приучат на трудови навици, ще затвърдят знанията си за растенията; ще свикнат да работят в екип чрез извършване на практически дейности. Времето, прекарано навън, и трудът, който полагат учениците, ще спомогнат за по-пълноценното преодоляване на дефицитите им.“, коментира Весела Панчева, директор на СОУ „Д. Талев“.
Идеята за създаването на такава градина възниква случайно в екипа от специалисти, работещи с деца със СОП. В един от часовете по ресурсно подпомагане педагозите предложили на учениците да изработят популярната играчка „Чичко Тревичко“. Поставянето на семенцата предизвикало голям интерес и отприщило лавина от въпроси сред децата и именно тогава учителите се сетили за метода „Монтесори“. Според него ученето се случва най-пълноценно, когато е подкрепено от практическо упражнение и нагледна основа. По този начин ще бъдат провокирани също вербалната експресия и комуникативните умения на учениците, допълва логопедът на училището Павлета Димитрова.
„Едно е да са ти говорили за коня, например, да си я виждал на картинка, но никога на живо и съвсем друго е да се приближиш до истинското животно, да го докоснеш, да видиш колко е голямо, как мирише и т. н. По същия начин е и с растенията. В час учениците изучават частите на растенията, обясняват им как изглеждат билките и за какво служат, но те не са ги виждали. Още по-малко пък някой им е показвал как се садят и отглеждат“, обяснява Росица Митева, психолог, работещ с децата със СОП.
В екипа са включени трима ресурсни учители, логопед и психолог. Всички участват активно в работата и наблюденията им сочат, че трудът в градината и самите растения влияят положително на учениците. Поради тази причина инициативата  ще продължи и занапред. Специалистите са категорични, че учебната дейност, съчетана с труда в градината, е отлична комбинация, която тепърва ще дава още по-добри резултати. НДТ


 


Сходни връзки

БОТАНИЧЕСКА ГРАДИНА ПО МЕТОДА „МОНТЕСОРИ” ОТКРИХА В СОУ „Д. ТАЛЕВ” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2023 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди